Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора 18-21.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать
  1. механічна сланцюватість,

  2. структури мікро- та мезобудинажу,

  3. складки ламінарної течії,

  4. Вторинні монокліналі..

Тектонічний меланж. Представляє собою механічну суміш (мікстит), яка складається із механічно розсланцьованого або мікророзшарованого матриксу та затертих в ньому лінзовидних тіл – продуктів будинажу та розлінзування. Сланцюватість та смугастість при цьому конформно (згідно) облямовують поверхні цих тіл. Найчастіше такий меланж утворюється в гетерогенних середовищах й при активному будинажному розпаді шарів пісковиків, гравелітів, конгломератів, вапняків. Від звичайного будинажу подібний меланж відрізняється значними масштабами розосередження будин. При цьому в таких структурах і лінзовидні тіла, і сланцюватість матриксу формуються одночасно.

За умовами формування, на прикладі таврійської світи Гірського Криму, виділено:

  1. меланж зон ламінарно-турбулентної та турбулентної течії порід – першого типу,

  2. меланж зон в’язких розломів (ламінарної течії) – другого типу.

Меланж першого типу складений розсіяними й безладно орієнтованими будинами відзначених вище порід і є складовою частиною тектонічного хаотизованого середовища. В той же час меланж другого типу проявлений в зонах в’язких розривів і за внутрішньою будовою й орієнтуванням лінзовидних тіл тісно узгоджується із напрямком орієнтування сланцюватих та кліважних структур субстрата. Він також породжується зсувною течією і є органічною складовою зсувного середовища. Його формування пов’язано зі значними амплітудами лінійних зміщень по суби’язких розломах.

У зонах великих розломів у склад меланжу залучається матеріал із великих глибин. У зв’язку з цим меланж набуває характеру карбонатного, кременистого, серпентинітового тощо. В цьому відношенні можна відзначити присутність порід офіолітової асоціації в меланжі краєвих розломів (сутур) Криму ).

Вторинні монокліналі. Це зони високих ступенів лінеаризації осадових середовищ. Вони охоплюють центральні, що маркуються найвищими (групи С) тектонофаціями, частини в’язких розломів, у межах яких усі, характерні для цих тектонічних утворень структурні складові (мікросмугастість, механічна сланцюватість та лінзовидні та вторинні лінзовидні та лінзовидно-пластинчасті тіла) орієнтовані між собою субпаралельно Найчастіше такі монокліналі ускладнені меланжом і утворюють з ними єдине ціле.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]