Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Настёна.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
26.45 Кб
Скачать

Клен ложноплатановий, або Явір (білий) - Acer pseudoplatanus l.

У природі росте в Карпатах, на Кавказі, в середній, південної і південно-східній частині Західної Європи і на північному узбережжі Малої Азії.

Струнке дерево до 40 м заввишки, з густою, гарною, шатровідной кроною в одиночних примірників, шірокоціліндріческой - в насадженнях, діаметром до 12 м. Стовбур з попелясто-сірою корою, що розтріскується і відшаровується великими окремо у старих екземплярів, подібно платану оголюючи молоду кору світло -сірого або рожевого кольору, від чого стовбур стає дуже декоративним. Пагони голі, світлі, буро-жовті. Листя 3-5-лопатеві, до 17 см, зверху темно-зелені, тьмяні, голі, знизу сизуваті або білуваті, іноді пурпурово-червоні, з неглибокими, загостреними, крупнозубчатие лопатями. Суцвіття - вузькі, багатоквіткові кисті до 16 см завдовжки. Тривалість цвітіння 10-15 днів. У Підмосков'ї в окремі зими може сильно підмерзати, тому краще висаджувати на захищених ділянках. Придатний для південних районів Росії.

Росте швидко, але повільніше клена гостролистого. Погано мириться з сухими і вологими грунтами надлишково, не переносить засолення, досить теневинослив і теплолюбний. Форми ефектніше виглядають на освітлених ділянках. Завдяки потужному зростанню, ефектною овальної кроні і жовто-зеленому листі гарної форми, довго зберігає своє забарвлення, належить до групи високодекоративних порід для групових, рядових і одиночних посадок. У культурі дуже давно. Вкорінюється 55% річних живців при обробці 0,05%-ним розчином ІМК протягом 17 ч.

Насіння зберігають у щільно закупорених судинах або в пластикових пакетах запаяних в неопалюваному приміщенні. При цьому схожість зберігається 2 роки. Лабораторна схожість насіння 85%, грунтова - 75%. Насіння висівають відразу ж після збору (сходи з'являються навесні наступного року) або стратіфіціруют спочатку в торфі 45 днів при О - 3 ° С, а потім під снігом протягом 45 днів. Глибина закладення 4 - 5 см.

З форм найбільш цікаві наступні: біло-строката (f. variegata) - молоде листя червонуваті, повністю розвинулися, з білими цятками; Леопольда (f. Leopoldii) - молоде листя яскраво-рожеві, з строкатими, жовтувато-рожевими плямами, повністю розвинулися - біло-строкаті; жовто-строката (f. flavo-variegata) - листя з жовтими цятками і смужками; Ніцеті (f. Nizeti) - молоде листя світло-кармінно-червоні, пізніше темно-пурпурові з жовтими й зеленими плямами; багрянолістная (f . purpurea) - листя знизу пурпурові, зверху темно-зелені; Ганд'ері (f. Handyeryi) - листя з верхньої сторони спочатку рожево-червоні, що переходять в цегляно-червоний, потім зелені з жовто-сірим відтінком; триколірна (f. tricolor) - листя пурпурові з жовтими плямами; красноплодной (f. erythroсагра) - з яскраво-червоними крилатки.

Опис:

'Atropurpureum' (синонім A. ps. 'Spaethi'). Дерево заввишки до 25 м, діаметром 12 м, з пятілопастним листям темно-зеленого кольору з верхньої сторони і темно-фіолетового з нижньої. В молодості вони червоно-коричневі, дуже привабливі.

'Briltiantissimum'. Медленнорастущие дерево з округлою кроною висотою всього близько 4-6 м. Це при щепленні в штамб. Якщо ж спочатку формовка йде у вигляді куща, то досягає 4 м у висоту і стільки ж у ширину. Молода листя з бронзово-рожевим відтінком. Листя рожево-жовті при розпусканні (іноді блідо-рожеві або креветочной кольору), пізніше стають блідо-жовтими, зеленими знизу.

'Flavo-variegata'. Листя з жовтими цятками і смужками. Росте швидко лише в молодому віці.

'Leopoldii'. При появі листя дерева (висотою до 10-15 м) яскраво-рожеві з жовтувато-рожевими плямами, але дуже швидко стають зеленими з білими і жовтими плямами й смугами (іноді з'являються плями рожевого кольору).

'Nizetii'. Молоде листя світло-кармінно-червоного забарвлення, потім стають темно-пурпуровими з жовтими й зеленими плямами. Росте швидко.

'Prinz Handjery'. Медленнорастущие дерево висотою до 10 м. Листя зелене з жовтувато-сірим відтінком. Вони красиві при розпусканні - рожево-червоні, потім цегляно-червоні. Дуже схожий на сорт 'Brilliantissimiim', проте відрізняється від нього, перш за все тим, що нижня сторона листя має фіолетовий відтінок.

'Purpurea'. Велике (висотою до 25 м), дуже декоративне дерево з широкою густою формою крони і гарним листям. Верхня частина листа звичайного зеленого кольору, а нижня - бордова, іноді з фіолетовим відтінком. Коли вітер колише листя, завдяки яскравому контрасту дерево виробляє дивне враження. Росте швидко.

'Simon-Louis Freres'. Листя цього великого (вище 20 м) дерева рожеві в молодості, пізніше покриваються плямами і смужками кремово-білого кольору. Низ листа зеленого забарвлення.

'Variegatum'. Дерево, швидкоростуча в молодому віці. Його листя в молодості червонуватого кольору, а коли розкриваються повністю - на них з'являються білі плями.

'Worley'. Дерево заввишки до 10 м, з молодими блискучими золотисто-жовтого кольору листям, пізніше стають жовто-зеленими. Черешки листя червонуваті. Росте швидко, хоча повільніше, ніж вихідний вид.

Всі декоративні форми гарні в одиночних і композиційних посадках.