Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
водно-повітряний....docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
44 Кб
Скачать
  1. Фактори, що обумовлюють газообмін в грунтах

Газообмін здійснюється через систему повітроносних пор під дією дифузії, зміни температури ґрунту, барометричного тиску, рівня ґрунтових вод, зміни кількості вологи в ґрунті, вітру. Основним фактором аерації ґрунтів, газообміну між ґрунтом й атмосферою, є дифузія.

  1. Джерела тепла в грунті

Основним джерелом тепла для ґрунту є сонячна радіація. Надходження її до ґрунту змінюється в широких межах залежно від часу доби та широти, а також від стану атмосфери - її щільності, хмарності, наявності туману, пилу та ін. Другим, менш значним ніж сонце, джерелом тепла в ґрунті є виділення його мікроорганізмами в процесі їхньої життєдіяльності. Усі інші джерела тепла для ґрунту, наприклад, теплота змочування, внутрішня теплота земної кулі, енергія радіоактивного розпаду елементів, тепло, що виділяється при конденсації водяної пари в ґрунті, мають невелике значення.

  1. Охарактеризуйте найважливіші особливості тепла в грунті

Температура ґрунту помітно впливає на ріст коренів. Більше розвинута коренева система краще використовує вологу та поживні речовини. З підвищенням температури інтенсивність дихання зростає, і нормальна співзалежність з асиміляцією порушується. Це призводить до непродуктивної витрати органічної речовини і зменшення нарощування маси.У зв'язку з тим, що в ґрунті міститься велика кількість корисних мікроорганізмів, виникає практична зацікавленість у відношенні їх до температури навколишнього середовища. Як високі, так і низькі температури мікроорганізми переносять неоднаково. Більше згубні для них високі температури. Низькі температури припиняють діяльність мікроорганізмів, але зовсім їх не вбивають.

  1. Явища замерзання та розмерзання грунту

Протягом деякої частини року ґрунтова вода знаходиться у твердому стані у вигляді льоду. У теплий період лід розмерзається зверху вниз і над мерзлим шаром утворюється надмерзлотна верховодка. Вода витрачається на випаровування, боковий стік, десукцію. Ґрунт постійно вологий. Протягом більшої частини вегетаційного періоду волога підтримується на рівні від найменшої до повної вологоємності і ніколи не буває нижчою від вологи в'янення (ВВ).

  1. Вплив сонячного світла на біологічну активність та родючість грунту

Тепловий режим ґрунту формується під впливом двох основних факторів – падаючої на поверхню сонячної радіації та потоком радіогенного тепла земних надр. Сезонні та добові зміни інтенсивності сонячної радіації та температури зовнішнього повітря та інтенсивності падаючої сонячної радіації в залежності від конкретних ґрунтово-кліматичних умов коливаються в межах від декількох десятків сантиметрів до півтора метра. Грунт на глибині нижче 10 м майже не підлягає впливу сезонним коливанням температур. Глибина проникнення сезонних коливань температури зовнішнього повітря та інтенсивності падаючої сонячної радіації не перевищує, як правило 15-20 м.

  1. Сутність понять теплі і холодні грунти

Ці два поняття пов’язані головною мірою із теплопровідністю грунту. Так до холодних грунтів відносять торф і глину, бо вони мають добру теплопровідність, а до теплих грунтів відносять піщані грунти, внаслідок їх поганої теплопровідності і тепловіддачі.