Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_TRH_A__TRZNI_MECHANISMUS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать
  1. Konkurence

K principu konku­rence nevyhnutelně patří to, že se na trhu odměňuje lepší výkon a naopak se eliminuje výkon horší.

Dokonalá konkurence je abstrakce, která v hospodářském životě neexistuje a ekonomická teorie ji používá k objasnění vzájem­ných souvislostí tržního prostředí v ideálních podmínkách. Základ­ním předpokladem dokonalé konkurence jsou rovné (stejné) podmínky pro všechny tržní subjekty. Model dokonalé konku­rence vychází z tzv. dokonale konkurenčních podmínek:

  • Na trhu se střetává mnoho prodávajících a kupujících, z nichž nikdo nemá takový ekonomický potenciál, aby měl vliv na tvorbu tržní ceny. Všechny tržní subjekty jsou příjemci ceny, která vzniká jako výsledek vztahu nabídky a poptávky. Žádný subjekt nemá významný podíl na trhu.

  • Obchodovaný výrobek je homogenní, to znamená, že všich­ni výrobci vyrábějí shodný výrobek (např. pšenici) a také ni­kdo ze spotřebitelů neupřednostňuje produkci určitého vý­robce.

  • Existuje úplná volnost vstupu do odvětví a volnost výstu­pu z něho.

  • Všechny zúčastněné tržní subjekty jsou dokonale informo­vány o situaci na trhu, především o výši cen.

Výnos z podnikání (zisk) je v těchto podmínkách pro všechny výrobce stejný, protože všichni prodávají za stejnou cenu. Jedinou cestou k zvýšení zisku je minimalizace nákladů.

Model nedokonalé konkurence charakterizuje poměry na tr­zích, které vyvolává nerovnost ekonomických subjektů, resp. je­jich rozdílný ekonomický potenciál.

Dále se před­pokládá, že tržní subjekty mohou v podmínkách nedokonalé konkurence ovlivňovat tvorbu cen.

Ekonomická teorie rozlišuje tři základní formy nedokonalé konkurence (tržní struktury):

  • Monopol (absolutní, úplný, čistý) vzniká za situace, kdy nabíd­ku celého odvětví zajišfuje jediný výrobce, ktery' získává absolutní nadvládu nad kupujícími. Úroveň cen je limitována pouze koupě­schopnou poptávkou.

  • Oligopol - tržní strukturou v současných ekonomikách je oli­gopol, kdy rozhodující část nabídky odvětví produkuje několik vel­kých výrobců a zbytek dodává značný počet malých a středních subjektů (označovaných za tzv. konkurenční lem). Ti výrobci, kteří mají významný podíl na trhu, mohou ovlivňovat ceny.

  • Monopolní konkurence vzniká na trhu jednoho výrobku a charakterizují ji dva základní znaky:

  • Existence mnoha výrobců, kteří svou nabídkou pokrývají jen malou část trhu (obdoba dokonalé konkurence);

  • každý výrobce nabízí produkt, který je mírně odlišný od ob­dobného produktu konkurentů (tato diferenciace výrobků většinou prosazovaná prostřednictvím značek, vytváří rela­tivně samostatné trhy, na kterých výrobce může získat výsadní postavení).

Monopson představuje situaci, kdy na straně poptávky je jedi­ný kupující.

Pokud má několik kupujících dominantní postavení na trhu a zbytek poptávky pokry'vá velká skupina zákazníků, potom jde o oligopson.

Tržní struktura, kdy poptávku vytváří poměrně velký počet kupujících, s relativně malým podílem na trhu, je po­važována za polypson.

Strana 6 (celkem 6) Zpracoval M 14.11.po Kr.2020

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]