Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-42 волошин.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
645.89 Кб
Скачать

27.Керування якістю

Стандартизація в сучасному бізнесі та промисловості. Розвиток світового ринку призвело до того, що багато товарів і послуги стали поширюватися по всьому світу, почали розвиватися глобальні сервіси, зокрема, телекомунікаційні, банківські. Для того, щоб усунути технічні бар'єри в промисловості, торгівлі та бізнесі, які виникли внаслідок того, що в різних країнах для одних і тих же технологій і товарів діяли різнорідні стандарти, стали створюватися національні та міжнародні комітети зі стандартизації. Зупинимося на найвідоміших міжнародних комітетах.

1. 1865 рік - утворений комітет, який нині називається ITU (International Telecommunication Union). Зараз штаб-квартира у Женеві (Швейцарія), а ITU є частина ООН. Його основне завдання - стандартизація телекоммункаціонних протоколів та інтерфейсів з метою підтримки та розвитку глобальної світової телекомунікаційної мережі. Найвідомішими стандартами ITU є:

o ISDN (цифровий телефонний зв'язок, що об'єднує телефонні сервіси і передачу даних),

o ADSL (широко відома модемна технологія, що дозволяє використовувати телефонну лінію для виходу в Інтернет, не блокуючи при цьому звичайного телефонного сервісу),

o OSI (модель відкритого 7-рівневого мережевого протоколу, на якій базуються всі сучасні стандартні мережеві інтерфейси і протоколи; також є стандартом ISO),

o мови візуального проектування телекомунікаційних систем, SDL і MSC, влилися пізніше в UML.

Багато стандарти ITU переводяться на російську мову і перетворюються на російські стандарти у вигляді ГОСТів.

2. 1946 рік - створена організація ISO (International Organization for Standardization). Мета - сприяння розвитку стандартизації, а також суміжних видів діяльності у світі з метою забезпечення міжнародного обміну товарами і послугами, сприяння і розвиток співробітництва в інтелектуальній, науково-технічної та економічної областях. До теперішнього часу створено близько 17 000 стандартів у різних галузях промисловості - продовольчі та інші товари, різне обладнання, банківські сервіси і т.д. Ось деякі стандарти.

o Серія стандартів ISO 9000. Спрямовані на стандартизацію якості товарів і послуг. Визначення якості, визначення системи підтримки якості на всіх життєвих фазах вироби, товару, послуги (проектування, розробка, комерціалізація, встановлення та обслуговування), опис процедур щодо поліпшення діяльності компанії, промислового виробництва.

o ISO / IEC 90003:2004 - адаптація стандартів ISO 9000 до виробництва ПЗ в руслі забезпечення якості в життєвому циклі ПЗ.

o ISO 9126:2001 - визначення якісного ПЗ та різних атрибутів, що описують цю якість.

Багато стандарти ISO переводяться на російську мову і перетворюються на російські стандарти у вигляді ГОСТів. Є багато стандартів у галузі інформаційних технологій, а також декілька - в області програмної інженерії. На відповідність стандартам ISO існує сертифікація. Зокрема, компанії сертифікуються на відповідність стандартам ISO 9000, тобто на якісний процес розробки ПЗ.

3. 1988 рік, освіта організації ETSI (European Telecommunications Standards Institute), штаб-квартира у м. Софія Антиполіс (Франція). Є незалежною, некомерційною, організацією зі стандартизації в телекомунікаційній промисловості (виготівники устаткування і оператори мережі) в Європі. Найвідоміші стандарти - GSM, система професійної мобільного радіозв'язку TETRA.

Зупинимося тепер на ряді комітетів, безпосередньо пов'язаних з розробкою ПЗ.

1. 1984 рік - створення SEI (Software Engineering Institute) на базі університету Карнегі-Меллон у г.Пітсбурге (США). Ініціатор і головний спонсор - міністерство оборони США. Основне завдання - стандартизація в галузі програмної інженерії, вироблення критеріїв для сертифікації надійних і зрілих компаній (що в першу чергу цікавить Міноборони США для виконання його замовлень). Найвідоміші продукти - стандарт CMM, CMMI, розробки в області сімейства програмних продуктів (product lines). Ці продукти зробили крок далеко за межі військових розробок США, їх використання і розвиток стало міжнародною діяльністю. Деякі продукти SEI стандартизовані також ISO. На відповідність CMM / CMMI проводиться сертифікація.

2. 1963 рік - створення IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Веде історію з кінця XIX століття, в контексті промислової стандартизацією в США. Зараз IEEE міжнародна некомерційна асоціація фахівців в галузі техніки, світовий лідер в області розробки стандартів по радіоелектроніці та електротехніці. Штаб-квартира в США, існують численні підрозділи в різних країнах, включаючи Росію. IEEE видає третю частину світової технічної літератури, що стосується застосування радіоелектроніки, комп'ютерів, систем управління, електротехніки, у тому числі (січень 2008) 102 реферованих наукових журнали і 36 галузевих журналів для фахівців, проводить на рік понад 300 великих конференцій, брала участь в розробці близько 900 діючих стандартів.

3. 1989 рік - група американських IT-компаній (у тому числі Hewlett Packard, Sun Microsystems, Canon) організували OMG (Object Management Group). Зараз включає близько 800-т компаній членів. Основний напрямок - розробка та просування об'єктно-орієнтованих технологій і стандартів, у тому числі для створення платформо-незалежних програмних додатків рівня підприємств. Відомі стандарти CORBA, UML, MDA.

Всі ці комітети і організації включають програмну інженерію в сферу своєї діяльності, співпрацюють, випускають спільні стандарти, використовують напрацювання один одного і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]