Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спринт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

1.3. Вікова динаміка природного розвитку швидкісної сили

Розвиток швидкісно–силових якостей людини, як і інших якостей, носить гетерохронний характер. Сенситивні періоди приросту швидкісної сили у хлопчиків та дівчаток не збігаються, що слід враховувати в практиці фізичного виховання. Найвищі темпи приросту швидкісно–силових можливостей спостерігаються у дівчат від 10 до 11, а у хлопців від 10 до 11 та від 13 до 15 років.

Засоби розвитку швидкісної сили легкоатлета

Засобом розвитку швидкісно–силових якостей є фізична вправа. Фізичними вправами називаються лише ті рухові дії, які спрямовані на вирішення завдань фізичного виховання і підпорядковані його закономірностям.

Слово "фізична" віддзеркалює характер виконуваної роботи (відрізняється, наприклад, від розумової), що зовнішньо проявляється у вигляді переміщень тіла людини і його частин у просторі і часі .

Слово "вправа" означає спрямовану повторюваність дії з метою впливу на фізичні і психічні властивості людини та вдосконалення якості її виконання.

Найбільша питома вага у вирішенні завдань навчання і виховання належить фізичним вправам. Це обумовлено низкою причин, серед яких:

  • фізичні вправи, на відміну від інших рухових дій, виконуються відповідно до закономірностей фізичного виховання;

  • фізичні вправи (як система рухів) виражають думки й емоції людини, її активність, ставлення до навколишнього середовища, а отже, впливають на фізичну і духовну сферу особи;

  • фізичні вправи – один із способів передачі суспільно–історичного досвіду в цілому і в галузі фізичного виховання зокрема, а це робить їх потужним засобом виховання;

  • фізичні вправи впливають не тільки на морфо–функціональний стан організму, але і на психічний стан особи;

  • фізичні вправи є предметом навчання у фізичному вихованні з метою використання у процесі самовдосконалення. Іншими словами, вони "спрямовані на себе", тоді як інші рухові дії спрямовані на предмет виробничої діяльності;

  • фізичні вправи задовольняють природну потребу людини в руховій діяльності.

  1. Тільки комплексна система фізичних вправ забезпечує можливість для розвитку всіх органів і систем організму людини в оптимальному співвідношенні.

Висновки

Отже, ми дійшли висновку,що рівень прояву швидкісної сили людини найтісніше взаємопов`язаний зі ступенем засвоєння руху. Адже чим вища техніка руху в спортсмена,тим ефективніша його м`язова координація. Великий арсенал і широка варіативність засобів силової підготовки тренерів,спеціального устаткування і т.д. надає тренеру великі можливості для раціонального планування тренування,направленого на розвиток даної якості в легкоатлетів.

Список використаної літератури

1.Алабин В.Г., Скрипко А.М., Юшкевич Т.П. Применение тренажеров в скоростно-силовой подготовке легкоатлетов. Тез. науч.-метод. конф. «Применение технических средств в обучении и тренировке спортсмена». Минск, 1973, С. 39–43.

2.Ведмеденко Б.Ф. Теоретичні основи і практика виховання молоді засобами фізичної культури. – Київ, 1993.

3.Верхошанский Ю.В. Основы специальной физической подготовки спортсменов. – М. : Физкультураи и спорт, 1988. – 331 с.

4.Войнбаум Я. «Физические упражнения и здоровье школьников» / Физическая культура в школе. – 1993. №2. – С.59–64.

5.Воячецкий Э. Развивая силу // Физическая культура в школе, 2000. –№2. – С.46–48.

6.Гуревич И.А. 1500 упражнений для моделирования круговой тренировки / Изд. 2–е, перераб. и доп. – Минск: Высшейшая школа, 1980. – 256 с.

7.Гуревич И.А. Круговая тренировка при развитии физических качеств / Изд. 3-е, перераб. и доп. – Минск: Высшейшая школа, 1985. – 256 с.

8.Келлер В.С, Платонов В.М. Теоретико-методичні основи підготовки спортсменів. – Львів: Українська Спортивна Асоціація, 1993. – 270 с.