Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді банківські (теорія) .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
54.46 Кб
Скачать

31.Джерела аналізу кредитоспроможності підприємств та їх використання банком

Аналіз фінансового стану підприємства припускає вивчення також питання щодо його кредитоспроможності, тому що банк не видасть кредити, якщо не буде певен, що гроші повернуться вчасно. Кредитоспроможність підприємства характеризується своєчасністю при розрахунках по раніше отриманих кредитах, поточним фінансовим станом і можливістю при необхідності мобілізувати кошти з різноманітних джерел. Банк, перш ніж надати кредит, вивчає умови, яким повинно відповідати підприємство.Основні з них:1. Вагомість підприємства. Вона характеризується своєчасністю розрахунків по раніше отриманих кредитах, якістю звітів, що надаються, відповідальністю і компетентністю керівництва.2. Можливість підприємства випускати конкурентоспроможну продукцію.3. Доходи підприємства. Оцінка прибутку, що одержується банком, пов’язується зі ступенем ризику при кредитуванні підприємства. Банк оцінює розмір одержаного підприємством прибутку з точки зору можливості сплатити банку відсотки при здійсненні нормальної фінансової діяльності.4. Сума кредитів. Це вивчення здійснюється виходячи з проведення підприємством заходів з ліквідності балансу, співвідношення між власними і позиченими коштами.5. Мета використання одержаних ресурсів.6. Погашення кредиту — вивчення здійснюється шляхом аналізу повернення кредиту за рахунок реалізації матеріальних цінностей, надання гарантій і використання заставного права.7. Забезпеченість кредиту, тобто вивчення статусу і положення з точки зору прав банку брати в заставу видану позичку активу позичальника, включаючи цінні папери.Аналіз фінансового стану підприємства припускає вивчення відповідності його фінансової діяльності всім вимогам банку, які необхідні для видачі кредиту.Для аналізу кредитоспроможності підприємств визначають і аналізують два показники: норми прибутку і ліквідності.

32. Форми забезпечення повернення кредиту позичальниками банку

Забезпечення позики має важливе значення в кредитних операціях банку, оскільки в кінцевому підсумку це забезпечує прибуток банку. Крім того, забезпечення позики позичальником необхідно для гарантії збереження банківських активів. Останні майже повністю складаються з позичкових коштів (вкладів клієнтів).Мета забезпечення повернення позики полягає в тому, щоб отримати деякі права поверх основних прав за контрактом у випадку порушення позову проти клієнта, якщо не дотримуються умови погашення позики. Забезпечення приймається, якщо банк вважає, що особисті зобов'язання клієнта по виплаті позики недостатні для її повного погашення. В цьому випадку повинні застосовуватися загальні принципи надання кредиту.Будь-яке забезпечення має розглядатися тільки в останню чергу, рішення про видачу або невидачу позики завжди повинно прийматися із врахуванням привабливості самої заяви, а не прагнення забезпечити повернення кредиту. Забезпечення стає важливим лише після схвалення заяви на отримання кредиту. Проте наявність підходящого забезпечення може стати основним пунктом у переговорах про видачу позики.Розглянемо причини прийняття забезпечення. По-перше, у разі неплатоспроможності клієнта банк може уникнути всіх наслідків його банкрутства (якщо клієнт – приватна особа або товариство) або ліквідації (якщо клієнт – акціонерне товариство). Основними принципами прийняття забезпечення повернення позики є такі:1. Вартість забезпечення повинна, принаймні, дорівнювати сумі позики, але бажано було б передбачити і достатню маржу. Це міркування особливо важливе в тих випадках, коли вартість запропонованого майна може змінюватися, як, наприклад, у випадку з акціями. Крім того, необхідно, щоб вартість майна можна було достатньо точно оцінити. Поліс страхування життя, наприклад, оцінити просто, звернувшись до компанії, яка видала поліс. Але вартість акцій приватної компанії, які пропонуються під забезпечення позики, можна визначити тільки шляхом аналізу її річних фінансових звітів.2. Перевірка майнового титулу клієнта і оформлення майна в якості забезпечення. Хоча адміністративні і юридичні витрати зв

ефективно шляхом реєстрації банку або уповноваженої ним компанії в якості хранителя акцій у книгах компанії. Закладна на поліс страхування життя в рамках загального права забезпечує легкий і абсолютний захист інтересів банку, але не може завадити клієнту банку зробити цього недійсним, наприклад, загинувши в результаті заняття небезпечною діяльністю або, згідно деяким полісам, здійснивши самогубство.4. З комерційної точки зору важливою є легкість, з якою забезпечення може бути проданим або якось інакше реалізованим. Банки, як вже було сказано, займаються переважно короткостроковим кредитуванням і було б комерційним нонсенсом видавати позику на дворічний строк і при цьому покладатися на забезпечення, для реалізації якого знадобиться три роки.