Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗРОБЛЕНО!.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
317.37 Кб
Скачать
    1. Характеристика підприємства

Закрите акціонерне товариство «Севмолконсервзавод» належить до структури галузі молочно-консервної промисловості.

Засновниками підприємства є Тюлін Андрій Сергійович та Пастушко Анастасія Валеріївна. Дане товариство створене з метою сприяння розвитку економіки України, формування ринкових відносин, отримання прибутку та реалізації на його основі економічних та соціальних інтересів учасників трудового колективу товариства.

Предметом діяльності товариства є:

  • виробництво молочноконсервної продукції;

  • організація оптової та роздрібної торгівлі продовольчими товарами;

  • придбання, оренда, ремонт та здача в оренду будинків, а також обладнання та іншого майна, в тому числі засобів виробництва;

  • організація рекламних заходів, виставок;

  • проведення зовнішньоекономічної діяльності.

Підприємство співпрацює з багатьма контрагентами. Постачальниками необхідних засобів та предметів праці (молока, цукру, устаткування для відповідних видів продукції) є: ПП “Зоря”, ТзОВ “Ласуня”, ВАТ “Бенза”, ПП “Цвіт”, ПП “Майстер”.

ТзОВ “Ласуня” є досить надійним контрагентом, тому що постачає досить якісний цукор за помірною ціною. Співробітництво ведеться з даним підприємством з 2011 року.

ПП “Зоря” являється постачальником молока. Це підприємство є досить пунктуальним у постачанні свіжого молока. Співпраця триває з 2011 року.

ВАТ “Бенза”, ПП “Цвіт” являються постачальниками продукції загально-виробничого призначення, вони є також досить надійними, претензій поки що не виникало ніяких. Співпраця триває з 2011 року.

Щодо ПП “Майстер”, то це підприємство є не досить надійним у зв’язку з тим, що не завжди вчасно, тобто в зазначені строки доставляє свою продукцію, або доставляє не на всю суму.

Покупцями та замовниками продукції є: лінія магазинів “Вікторія”, мережа супермаркетів “Світанок”, торговий центр “Океан”. На замовлення продукція випускається для навчальних закладів, шкіл та їдалень.

Щодо перших двох покупців, то до них претензій ніяких не виникає. Вони являються досить надійними дебіторами, сумлінно виконують свої обов’язки і завжди вчасно розраховуються за поставлений товар. З даними дебіторами підприємство співпрацює понад 4 роки.

Щодо торгового центру “Океан” то він не належить до тих, хто вчасно розраховується, не раз до нього виставляється претензія. Співпраця з ним буде припинена за скінченням дії контракту.

Всі покупці та постачальники знаходяться в м. Севастополь.

РОЗДІЛ 2. ОБГРУНТУВАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ І ПОТРЕБИ В РЕСУРСАХ

2.1 Визначення виробничої програми

Виробнича програма (річний план виробництва) – це програма, яка відповідає структурі ресурсів підприємства та забезпечує найкращі результати його діяльності за визначеними критеріями. Дана програма повинна включати певну номенклатуру продукції, її обсяги (у натуральних та вартісних показниках), числові значення техніко-економічних, соціальних та інших показників, а також враховувати обмеження щодо матеріальних ресурсів, персоналу, виробничих потужностей, тощо [10].

Виробнича програма визначає необхідний обсяг виробництва продукції в плановому періоді, який відповідає номенклатурою, асортиментом і якістю вимогам плану продажів.

Номенклатура – це перелік назв окремих видів продукції, а асортимент – це різновид виробів в межах даної номенклатури [11].

Відображаючи головне завдання господарської діяльності, виробнича програма є головним розділом планів підприємства. Всі інші розділи планів розробляються у відповідності з виробничою програмою і спрямовані на забезпечення її виконання.

Основним завданням виробничої програми є максимальне задоволення потреб споживачів у високоякісній продукції, яка випускається підприємствами при найкращому використанні їхніх ресурсів та отриманні максимального прибутку. З метою вирішення цього завдання в процесі розробки виробничої програми на всіх рівнях потрібно дотримуватися наступних вимог: 1) правильне визначення потреби в продукції, що випускається, і обґрунтування обсягу її виробництва попитом споживачів; 2) повне ув'язування натуральних і вартісних показників обсягів виробництва і реалізації продукції; 3) обґрунтування плану виробництва продукції ресурсами, і в першу чергу, виробничою потужністю [12].

Для реалізації своєї господарської діяльності у власності даного підприємства знаходиться ділянка землі, площею 1000 м2,на якій розміщені: адміністративні приміщення, виробничі приміщення (цехи), склади, виробнича лабораторія та автопарк.

В ЗАТ «Севмолконсервзавод» закуплене найсучасніше обладнання, що передбачає використання тільки правильно збалансованих рецептур, витриманих відповідно до світових стандартів. Саме тому смакові якості молочних консервів та сухого знежиреного молока, зробленого на підприємстві «Севмолконсервзавод», будуть відповідати вимогливому смаку споживача і виступати міцним фундаментом конкурентноздатності готової продукції.

Виходячи із показників режиму роботи підприємства розрахуємо річний фонд роботи виробничого обладнання та річну виробничу програму підприємства.

Розподіл робочого часу на ЗАТ «Севмолконсервзавод» представлений у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 – Розподіл робочого часу на підприємстві ЗАТ  «Севмолконсервзавод»

Показник

Тривалість роботи

Кількість змін за добу (N)

2

Тривалість однієї зміни, годин (tзм.)

8

Тривалість робочого тижня, днів

5

Кількість робочих днів у році, днів (T)

240

Річний фонд часу (з урахуванням того, що підприємство працює у дві зміни по 8 годин на добу 240 днів на рік) дорівнює:

Ф р.ч. = 240*2*8 = 3840 (годин)

Підприємство випускає такий асортимент продукції: молоко згущене незбиране з цукром, молоко згущене з додаванням какао, молоко сухе незбиране. Відношення об’ємів випуску у структурі асортименту складає 40:40:20 відповідно.

Розрахуємо річний об’єм випуску готової продукції (таблиця 2.2).

Таблиця 2.2 – Річний обсяг випуску готової продукції.

Назва продукції

Обсяг виробництва за 1 цикл, кг

Обсяг виробництва за добу, кг

Обсяг виробництва за рік, кг

Ціна за 1кг продукції, грн.

Вартість реалізації продукції за рік, грн.

Згущене молоко

100

200

48000

21,25

1020000

Згущене молоко з какао

100

200

48000

25

1200000

Сухе знежирене молоко

50

100

24000

31,25

750000

Разом

250

500

120000

2970000

Підприємством планується реалізація продукції у розвасофаних упаковках масою по 400 грамів кожна.

Тшт=0,48

Отже, річна виробнича програма підприємства у заплановому році складе 300000 банок.