Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10544501.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
417.56 Кб
Скачать

Висновки

При виконанні курсової роботи, ми ставили собі за мету виявити особливості розвитку пам`яті, визначити її роль в засвоєнні знань дітьми молодшого шкільного віку. До цієї теми зверталися багато видатних психологів, таких як П.І. Зінченко, Л.С. Виготський, О.Р. Лурія, Смирнов, Т.Рібо, П. Жане, У. Джеймс, С.Л. Рубінштейн та інші.

Під час виконання роботи було досліджено розвиток процесів пам'яті в молодшому шкільному віці. Також я здійснив детальний аналіз літератури з даної проблеми дослідження, визначив характерні особливості процесів пам'яті у молодших школярів, дослідив розвиток процесів пам'яті у молодшому шкільному віці, здійснив проведення формуючого експерименту з використанням ейдетичних вправ та провів кількісний та якісний аналіз одержаних результатів.

Гіпотеза курсової роботи підтвердилася, так як ефективнiсть проведення експерименту була досягнута, тобто учнi змогли легко пригадати iнформацiю уявляючи лише звичайнi предмети своєї кiмнати. Це позитивно позначилося на розвитку пам’яті молодших школярів. Дивлячись на одержанi данi можна сказати, що процес запам’ятовування активiзованiй уявi є дуже ефективним, оскiльки при цьому iнформацiя легше, надiйнiше закрiплюється i в бiльшiй кiлькостi, так як вона пов’язується мiж собою асоцiативними зв’язками. Вчителi повиннi пропонувати учням такий спосiб запам’ятовування завжди при необхiдностi запам’ятати велику кiлькiсть дат або чисел.

Було поглиблено теоретичні знання, дізналися, що набуття життєвого досвіду в широкому розумінні можливе лише тому, що до сучасного пам'ять додає минуле, а уява допомагає перенестись у майбутнє. Досвід охоплює не лише індивідуальне, а й суспільне життя. Завдяки пам'яті індивід у формі знання привласнює досягнення попередніх поколінь, оволодіває продуктами культури. Отже, людська пам'ять – це ланка зв’язку між минулим, сучасним і майбутнім. Пам'ять виконує функцію накопичення, збереження і використання наслідків дії, відчуттів, сприймання, мислення, уяви. При цьому, проаналізувавши теоретичну літературу, періодичні видання, монографії та результати власного експериментального дослідження, ми звернули особливу увагу на висвітлення таких питань, як особливості прояву пам'яті на початкових етапах навчання, пам'ять як опорну функцію в засвоєнні знань, прийоми ефективного запам’ятовування навчального матеріалу і боротьби із його забуванням. Ми дійшли висновку, що пам'ять забезпечує цілісність і розвиток особистості людини, посідає важливе місце в системі навчальної діяльності.

Ознайомившись із теоретичною літературою, діагностичними методиками, ми дослідили психічні особливості пам'яті учнів, виявили, що у дітей молодшого шкільного віку розвиваються всі види пам'яті, зокрема дуже добре розвинена короткочасна зорова, образна, слухова пам'ять. Отже, високий розвиток пам'яті є однією із передумов досягнення успіхів у навчанні. Діагностика рівня розвитку пам'яті є необхідною умовою в процесі навчання, та й взагалі для нормального розвитку та становлення особистості. За її допомогою можна звичайно покращити якість засвоєння знань учнями, добитися систематичного удосконалення процесу засвоєння знань і одночасно розвитку пам'яті учнів.

Тренуючи пам'ять, кожного разу потрібно виявляти наполегливість, волю та впевненість, постійно домагатись поліпшення результатів запам’ятовування. Тренування не повинно бути ізольованим актом, штучним повторенням одного і того самого. Не треба надмірно лякати себе невдачами, вдосконаленню пам'яті дуже шкодять перенапруження, негативні емоції, пасивність і лінощі. Завдання крок за кроком повинні збільшуватися, а їх виконання свідчитиме про зростання тренувального ефекту. Тільки таким способом можна ефективно розвивати пам’ять, як у молодшому шкільному, так і в будь-якому віці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]