Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття про владу та вплив. Баланс Влади.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
38.07 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП 3

Розділ 1. ПОНЯТТЯ ВЛАДИ І ВПЛИВУ 5

1.1.Необходімость влади в управлінні. 6

1.2. Баланс влади. 8

Розділ 2. ФОРМИ ВЛАДИ І ВПЛИВУ 11

2.1.Власть, заснована на примусі. Вплив через страх. 11

2.2. Влада, заснована на винагороду. Вплив через позитивне підкріплення. 14

2.3. Харизма. 15

2.4. Законна влада. Вплив через традиції. 17

2.5. Влада експерта. Вплив через розумну віру. 19

Глава 3. Практичне використання влади і впливу в управлінні підприємством. 21

3.1. Лінійно-Функціональна структура управління Шпаковського ДРСУ.

21

3.2. Соціально-психологічний портрет керівника. 23

ВИСНОВОК. 25

Список використаної літератури 27

ВСТУП

Робота менеджера зводиться до того, що він змушує інших робити що -то і так, як він цього хоче. Тому першорядне значення тут маєефективне використання статусу лідера, впливу і влади. Ще в XVII столітті

Н. Макіавеллі в своїй праці «Принц» вказував, що влада і маніпулюваннянею є важелями управління державою.

Влада є право, яким володіє людина внаслідок тогослужбового становища, яке він займає в організаційній структурі.

Влада, якщо її розглядати з цієї точки зору, має міжособистіснийхарактер і не має нічого спільного з конкретною людиною, що займає йогостановище.

Навпаки, авторитет у більшій мірі персоніфікований і має відношеннядо вміння людини домагатися виконання завдань шляхом надання впливу наінших людей. Таким чином, авторитет є прямий результат впливуособистості на людину.

Відомі приклади, коли високопоставлені менеджери, наділеніусіма правами, які супроводжують посади в коридорах виконавчоївлади, мають, очевидно, мало авторитету або здатності впливати наінших. Є також багато людей, які не мають формального права впливатина інших, які, тим не менше, ставали надзвичайно впливовими.

Влада керівника може приймати різноманітні форми. Так, закласифікації Френч і Рейвен вона має 5 основних форм:

1. Влада, заснована на примусі. Виконавець вірить, що впливає має можливість карати таким чином, який зашкодить задоволенню якоїсь нагальної потреби або взагалі може заподіяти якісь інші неприємності.

2. Влада, заснована на винагороду. Виконавець вірить, що впливає має можливість задовольнити нагальну потребу або доставити задоволення.

3. Експертна влада. Виконавець вірить, що впливає володіє спеціальними знаннями, які дозволяють задовольнити потребу.

4. Еталонна владу. Характеристики та властивості впливає настільки привабливі для виконавця, що він хоче бути таким же, як впливає.

5. Виконавець вірить, що впливає має право віддавати накази і що його борг підкорятися їм.

Ці основи влади є інструментом, за допомогою якого менеджерможе змушувати підлеглих виконати роботу, але і вони ж єзасобами, які можуть бути використані неформальним лідером,що володіє авторитетом, щоб перешкодити досягненню цілей організації.

Менеджер має владу над підлеглими, однак у деяких ситуаціяхі підлеглі мають владу над керівником, тому що останній залежить від нихз таких питань, як необхідна для прийняття рішень інформація,неформальні контакти з людьми в інших підрозділах і т.п. Звідсивипливає, що менеджер повинен розуміти і враховувати той факт, що, оскількипідлеглі часто теж володіють владою, то використання ним уодносторонньому порядку своєї влади в повному обсязі може викликати упідлеглих таку реакцію, коли вони захочуть продемонструвати своювласну владу. Тому слід підтримувати розумний баланс влади,достатній для досягнення цілей організації, але не викликає упідлеглих негативної реакції.

Розділ 1. ПОНЯТТЯ ВЛАДИ І ВПЛИВУ.

Вплив - це «будь-яка поведінка одного індивіда, яка вноситьзміни в поведінку, відносини, відчуття і т.п. іншого індивіда ».

Конкретні засоби, за допомогою яких одна особа може впливати на інше,можуть бути самими різними: від прохання, висловлене пошепки на вухо, доприставленого до горла ножа. В умовах організації таким «ножем» могла ббути загроза звільнення.

Одна людина може також впливати на іншого і за допомогою одних лишеідей. К. Маркс, який ніколи не мав ніяких офіційних повноважень ні вжодної політичної організації, ніколи особисто не використав такезасіб, як насильство, мав ненавмисне вплив на хід подій 20-госторіччя. Керівники повинні впливати в такий спосіб, якийлегко передбачити і який веде не просто до прийняття даної ідеї, а додії - фактичного праці, необхідному для досягнення цілейорганізації. Для того щоб зробити своє лідерство і вплив ефективними,керівник має розвивати і застосовувати владу.

У широкої громадськості поняття влади викликає негативні емоціїз того самого моменту, як Лорд Екта сказав: «Влада має тенденціюрозбещувати, а абсолютна влада розбещує абсолютно ».

Більшість людей пов'язує владу з насильством, силою, агресією.

Такий погляд на владу зрозуміти можна. Справді, в основі влади лежитьгруба сила навіть у високорозвинених суспільствах, які вважають, що насильствумісце лише в спорті чи на телебаченні. Але сила - зовсім необов'язковийкомпонент влади. Насправді, ми скоро дізнаємося, що кулак, навіть уоксамитової рукавичці, в деяких обставин може скоріше зменшити, ане збільшити владу.

Влада - це можливість впливати на поведінку інших.