Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОНЯТТЯ СУТНІСТЬ ТА ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА СЛІДЧОГО О...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
30.14 Кб
Скачать

ПОНЯТТЯ СУТНІСТЬ ТА ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА СЛІДЧОГО ОГЛЯДУ

Слідчий огляд - одна з нйбільш розповсюджених слідчих дій. Це – основний спосіб безпосереднього сприймання слідчим різних об'єктів які відносяться до справи. Слідчий огляд являє собою безпосереднє виявлення та дослідження об'єктів які мають значення для кримінальної справи, їх ознак, властивостей та стану.

Огляд - самостійна слідча дія. Сутність огляду полягає в тому що слідчий за допомогою власних почуттів переконується в існуванні та характері факторів, маючих доказове значення. При огляді слідчий не тільки спостерігає але й виконує різні заміри та обчислення, описує та відображає все те, що виявили інші учасники огляду. При слідчому огляді широко застосовуються спеціальні методи криміналістики , а саметехнікокриміналістичні методи роботи з слідами і іншими речовими доказами. Значення огляду в ході слідства досить важливе. Результати огляду, особливо такого його виду , як огляд місця події , дозволяє слідчому визначити спрямованість розслідування, представити механізм розслідування події, особистості злочинця

Цілі слідчого огляду встановлює закон, ст. 190 КПК України: І4з ціллю виявлення слідів злочину, речових доказів, встановлення обставин злочину, а також інших обставин маючих значення для справи, слідчий проводить огляд місцевості, приміщення, речей, документів".

Таким чином, визначаючи в цілому задачі слідчого огляду, можна сказати, що вони полягають в збиранні та дослідженні доказів. На базі цього слідчий висуває версії про характер подіі та іі учасників, про місце знаходження злочинця, вкраденого майна та інших об'єктів, маючих доказове значення по справі.

А. Загальні положення процесуального характеру слідчого огляду

Процесуальний порядок слідчіх оглядів та освідування передбачають ст. 190 - 195 КПК України. Згідно з законом огляд повинен проводитись лише слідчим в присутності понятих. Слідчий має право залучити до участі в огляді відповідного спеціаліста - криміналіста, судмедексперта, інженера, товарознавця і тп.

Спеціаліст - криміналіст, як учасник огляду, допомогає слідчому у виявленні, фіксації, виімці та зберіганні доказів, в фіксації результатів огляду та іх оцінці, консультує слідчого з питанні», які потребують спеціальних знань.

При огляді слідчий суворо дотримується вимог законності. Не допускаються діі, які принижують гідність або небезпечні для здоров'я учасників огляду і тих осіб, інтереси яких можуть бути затронуті його проводженням; слід уникати пошкодження меблі, якщо це не викликано крайнею необхідністю.

В необхідних випадках слідчий може прийняти міри, які запобігають розголошенню результатів огляду. Хід та результати огляду повинні бути зафіксовані в установленому законом порядку.

В. Загальні положення тактики слідчого огляду

До загальних положень тактики слідчого огляду відносяться:

- своєчасний огляд;

- об'єктивність огляду;

- повнота огляду;

- активність огляду;

- методичність огляду;

- послідовність огляду;

Своєчасність огляду заключається в проведенні цієї слідчої дії відразу після виникнення необхідності. Ця тактична вимога направлена на забезпечення максимального збереження об'єктів, ' впливає на ефективність та результати огляду.

Об'єктивність огляду полягає перед усім у дослідженні та фіксації всього виявленого у тому вигляді, в якому це було в дійсності. Закон вимагає описувати в протоколі огляду та освідування все в тій послідовності і в тому вигляді, в якому виявлене спостерігалось в момент огляду, для того щоб звести до мінімальної невідповідності між протоколом та результатами цієі слідчої діі. В протоколі, який відображає результати огляду, не повинні приводитись припущення та висновки слідчого. Самі оцінки, припущення - залишаються за рамками протоколу, представляючого собою тільки "відбиток" дійсності без коментарів слідчого.

Повнота огляду - це виявлення, фіксація та дослідження усіх тих фактичних данних які мають доказове значення по справі. Слідчий повинен так організовувати проведення огляду, щоб не пропустити ні однієї обставини, яка має значення для справи

- Методичність та послідовність огляду залежить від правильної організації та плономірності проведення огляду.

Методичність - це застосування найбіль ефективних для даних об'єктів і в даних обставинах прийомів огляду.

Послідовність - суворо встановлений порядок дії.

КЛАСИФІКАЦІЯ ВИДІВ СЛІДЧИХ ОГЛЯДІВ

Слідчий огляд за об'єктом:

- огляд місця події;

- першопочатковий зовнішній огляд трупу на місці його виявленнями

просто огляд трупа );

- огляд предметів та слідів;

- огляд документів ;

- огляд приміщення та ділянок місцевості які не є місцем події;

Слідчі огляди за часом розрізняються на початковий огляд місця події іповторний огляд місця події.

Початковий огляд робиться слідчим уперше, тобто це перший огляд конкретного об'єкта. Місце події ще не піддавалося огляду ні органами попереднього слідства, ні органами дізнання (хоча обстановка могла вже зазнати тих або інших змін). Різного роду огляди адміністрацією, представниками відомчих інспекцій не змінюють природи початкового огляду, оскільки під ним розуміється слідчий огляд. Місце події оглядається цілком, у всіх деталях. Повторний огляд - це наступний огляд об'єкта, що раніше вже піддавався слідчому огляду. При повторному, як і при початковому огляді, об'єкт досліджується цілком, разом із усіма виявленими на ньому слідами (у тактичному відношенні повторний огляд істотних особливостей не має).

Слідчі огляди за об'ємом

Слідчі огляди по об'єму розрізняються на основний огляд місця події і додатковий огляд місця події. Що стосується основного (початкового) огляду місця події, то ми на ньому докладно зупинялися вище, повторюватися, думаю, недоцільно.

Додатковий огляд місця події: це огляд окремих елементів об'єкта, що колись вже був оглянутий у цілому. Звичайно необхідність у додатковому огляді виникає, коли якісь ділянки місця події, сліди або речові докази при основному (початковому) огляді залишилися недослідженими або були досліджені недостатньо повно, однак у цілому початковий огляд був проведений на належному рівні і проводити повторний огляд недоцільно.

3. Поняття, завдання та огляду місця події

Відповідно до ст. 190 КПК України виділяють такі види слідчого огляду:

- огляд місцевості;

- огляд приміщення;

- огляд предметів;

- огляд документів.

Огляд місця події - один із видів слідчого огляду.Ця слідча дія проводиться з метою виявлення слідів злочину, з'ясування механізму вчинення злочину, обстановки його здійснення, інших обставин, які мають значення в справі, що розслідується.

Місце події - це широке поняття, яким можуть охоплюватися: місце приготування до злочину, місце безпосереднього вчинення злочину, місце виявлення слідів і знарядь злочину та місце їх приховання.

Метою огляду є: (завдання)

- виявлення слідів злочину і речових доказів;

- з'ясування обставин події;

- висунення версій про подію злочину і його учасників;

- отримання даних про осіб, які могли бути свідком вчинення злочину, з метою організації оперативно-розшукових заходів і подальших слідчих дій.

Огляд місця події може бути первинним (основним), повторним і додатковим.

Первинний огляд здійснюється безпосередньо після отримання інформації про вчинений злочин і у обстановці місця пригоди наявні незмінені сліди злочину та злочинця. Результати такого огляду є найбільш ефективними.

Повторний огляд здійснюється у випадках, якщо виникає сумнів у повноті та достовірності первинного огляду внаслідок різноманітних причин (несприятливі природні умови, недостатня кваліфікація або ретельність слідчого тощо).

При проведенні повторного огляду досліджується вся територія місця події. У ряді випадків проведення повторного огляду дозволяє заповнити прогалини у результатах первинного огляду. Але необхідно мати на увазі, що на момент проведення повторного огляду, обстановка місця події може зазнати суттєвих змін, внаслідок чого окремі докази можуть бути втраченими.

Додатковий огляд здійснюється у випадках, коли у ході розслідування виникає необхідність оглянути певний об'єкт або ділянку місця події, які або взагалі не були оглянуті під час первинного огляду, або були оглянуті поверхово недостатньо ретельно. В таких випадках огляду підлягає не все місце події, а тільки окремі його об'єкти або ділянки.

Проведення огляду місця под/7 передбачає його підпорядкування певним принципам, до яких належать:

- єдине керівництво оглядом. Слідчому, який проводить огляд місця події, підпорядковуються всі інші учасники (слідчі, працівники органів дізнання, спеціалісти та інші особи). Якщо справа дуже складна, керівництво оглядом може взяти на себе прокурор, начальник слідчого відділу, прокурор-криміна-ліст. Керівник огляду відповідає за його проведення, повне та об'єктивне дослідження обстановки, фіксацію ходу та результатів огляду;

- своєчасність огляду. Огляд не терпить зволікань і проводиться відразу після повідомлення про подію. Це - невідкладна й початкова слідча дія. Огляд проводять у будь-який час доби, а за несприятливих умов допускають його перенесення та продовження в денний час;

- планомірність огляду - це суворе дотримання криміналістичних рекомендацій щодо застосування тактичних та організаційних прийомів огляду (визначення межі, вихідної точки, послідовності дослідження території, які докази шукати тощо);

- об'єктивність, всебічність та повнота огляду. Всі ділянки, об'єкти, які так чи інакше пов'язані з механізмом події і несуть будь-яку інформацію, повинні бути виявлені, зафіксовані, досліджені. Джерела інформації невидимих слідів вилучаються відповідно до механізму злочину та згідно з відображенням ними доказової інформації (наприклад, слід запаху, мікрочастин нашарування);

- застосування науково-технічних засобів та суворе дотримання криміналістичних правил поводження з матеріальними джерелами доказової інформації