Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSIHI 2.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
60.86 Кб
Скачать
  1. Делірій - характеризується: напливом пареидолічних ілюзій, сценоподібних, істинних множинних рухомих зорових галюцинацій у поєднанні з тактильними (дотиковими) та слуховими; вторинним маячінням стосунків, переслідування, афектами тривоги, страху, руховим збудженням з агресивністю на тлі алопсихічної дезорієнтації (в часі, ситуації тощо).

  2. Кататонічне збудження - характеризується наявністю своєрідних стереотипних гіперкінезів, нецілеспрямованих рухів, повторенням рухів оточуючих (ехопраксія), слів (ехолалія) або наявністю протилежних дій (амбітендентність).

  3. Кататонічний ступор

для нього характерна часткова чи повна нерухомість, загальмованість мови до повної німоти (мутизм), активний чи пасивний негативізм і ознаки пасивної підпорядкованості (воскова гнучкість, каталепсія, симптом "повітряної подушки"). Хворий може знаходитись в одній позі протягом багатьох годин, днів, місяців.

  1. Корсаківський синдром- був описаний С. С. Корсаковим (1887) як самостійна хвороба (енцефалопа-тія), спричинена алкоголізмом. Проте згодом було помічено, що такий психічний розлад спостерігається при багатьох органічних ураженнях головного мозку. Деякі автори ототожнюють корсаковський і органічний психосиндроми (Е. Bleuler, К. Laspers та ін.). Доцільно розглядати амнестичний синдром як різновид психоорганічного.

Головним розладом при корсаковському синдромі є^втрата пам'яті на теперішні (поточні) події (фіксаційна амнезія) за збереження її на події минулого. Всі нові враження миттєво зникають із пам'яті. Хворі нічого не пам'ятають, не знають, де вони перебувають, хто біля них, який сьогодні день тижня, які число, рік. Після розмови з лікарем забувають сам факт розмови. Зустрівшись з ним через хвилину, сприймають як незнайому людину. Не знають своєї палати, ліжка, не пам'ятають, снідали чи обідали (амнестична дезорієнтація). Все, що відбулося до захворювання, зберігається в пам'яті і відтворюється адекватно. Зберігаються і набуті знання. З прогресуванням хвороби втрачається пам'ять і на минулі події (закон Рібо). Прогалини пам'яті заповнюються несправжніми спогадами (конфабуляції), або дії спотворюються в часі (псев-доремінісценції). Такі хворі малорухомі, безпорадні, безпомічні, кволі й пасивні. У них виражена афективна лабільність або ейфорія.

Корсаковський синдром може бути алкогольного, травматичного, судинного та іншого органічного генезу.

  1. Лакунарна деменція.

  1. Маніакальний синдром. характеризується тріадою головних клінічних проявів: хворобливо піднесеним настроєм (ейфорія, гіпертимія); прискореним плином уявлень, думок, спогадів (розумово-мовне збудження); занадто активною, діяльністю (рухове збудження) за наявності відверненої уваги. При цьому хворий переоцінює свої здібності, бажання. Можуть з'явитися маячні ідеї величності.

  2. Маскована депресія.

  1. Обсесивно-фобічний синдром.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]