Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
APTP_lab4.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Опис лабораторної роботи

Лабораторна установка являє собою АСПР температури печі. АСПР побудована на приладах пневматичної гілки ДСП – системи “Старт”.

Принципова схема АСПР показана на рис. 4. Технологічним об‘єктом керування в системі є електрична піч 1, яка живиться від лабораторного трансформатора 10. Темперетура в печі 1 визначається співвідношенням кількості тепла від нагріву і кількістю тепла, що

відбирається при обдуві печі вентилятором 9. Вимірювання температури в печі здійснюється термоелектричним перетворювачем 2, термо- е.р.с. від якого подається на нормуючий перетворювач 3. Струмовий сигнал 0…5 мА від перетворювача 3 подається на електропневмоперетворювач 4 з вихідним пневматичним уніфікованим сигналом 20…100 кПа, який далі поступає до вторинного приладу 5 та ПІ-регулятора 6. До приладів 5, 6 під‘єднаний пневматичний програмний задавач 11. Вихідний сигнал регулятора 6 подається до мембранного виконавчого механізму 7. Мембрана механізму 7 з‘єднана із заслінкою 8, що розміщена в потоці повітря між вентилятором 9 та піччю 1.

Пневматичний сигнал Рд з електропневмоперетворювача 4, пропоріцйний до дійсного значення температури, порівнюється в ПІ-регуляторі із заданим Рз, що подається від програмного задавача 11. При наявності різниці між ними, автоматичний ПІ-регулятор 6 формує на виході сигнал Рвих, який діє на мембрану виконавчого механізму 7,переміщуючи заслінку 9, змінюючи таким чином витрату повітря, що охолоджує піч. Якщо температура в печі досягає заданого значення, переміщення заслінки припиняється.

Вторинний пневматичний компенсаційний прилад 5 має три шкали і використовується для показу і реєстрації дійсного значення температури: контролю заданого значення температури і степені відкриття регулюючої заслінки.

Порядок роботи

1. Вивчити представлену на стенді систему автоматичного програмного регулювання, звернути особливу увагу на конструкцію програмного задавача.

2. Включити в роботу систему автоматичного програмного регулювання і спостерігати за ходом процесу. Порівняти характер зміни регульованої температури із заданою програмою і визначити похибку системи АСПР.

Контрольні питання

  1. Що таке програмне регулювання ?

  2. Намалюйте функціональну схему програмного регулювання.

  3. Перерахуйте способи завдання програми.

  4. Дайте характеристику програмного пристрою РУ5.

  5. Дайте характеристику програмного регулятора Р31.М.

  6. Дайте характеристику програмного задаючого блоку ПДВ-2.

  7. Дайте характеристику програмного П31.2ЭА.

  8. Намалюйте функціональну схему автоматичного програмного регулювання температури електропечі.

  9. В чому різниця програмного регулювання та слідкуючого?

  10. Чим зумовлюється відхилення дійсного значення температури в печі від заданого в процесі регулювання ?

П Р О Т О К О Л

лабораторної роботи № 4

Досліджується замкнута система програмного регулювання_______________________ з програмним задавачем типу ___________________.

Технологічний об’єкт керування ___________________________________________________

Регульована величина________________ вимірюється і реєструється приладом____________

типу __________, № __________________, зі шкалою__________________________________

ціна поділки ______________________, при масштабі часу _____________________________

Автоматичний регулятор ________________ системи__________________________________

типу __________, № __________________, границі пропорційності ______________________

час ізодрому______________________. Задане значення вимірюється і реєструється приладом____________ типу __________, № __________________, зі шкалою__________________________________ ціна поділки _____________________, при масштабі часу _____________________________.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Час

Задане значення

Xз

Дійсне значення регульованої величини

Xд

Ступінь відкриття регулюючого органу

Похибка системи

x = Xд - Xз

Висновок________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]