Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полякова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
397.31 Кб
Скачать

Розділ 2. Аналіз економічної та фінансової діяльності зат « південкабель»

ЗАТ завод «Південкабель» був створений в 1943 р. для забезпечення кабельно-провідниковою продукцією потреб фронту й відновлюваної електромашинобудівної промисловості Харкова й України. Підприємство не тільки забезпечує потреби України в кабелях силових, контрольних, сигнально-блокувальних, волоконно-оптичних, проводах самонесучих, обмотувальних, настановних, сполучних, емальових проводах й кольоровому прокаті, але й є експортером у країни СНД, близького й далекого зарубіжжя. ЗАТ завод «Південкабель» забезпечує своєю продукцією теплові й атомні електростанції, нафтові родовища й вугільні шахти, метрополітени й новобудови, залізничний і міський транспорт, компанії, які займаються телефонізацією й електрифікацією.

Метою діяльності заводу «Південкабель» є задоволення споживачів за рахунок забезпечення високої якості продукції, маркетингових досліджень і постійного зв'язку з покупцями, оперативного реагування на потреби ринку. Для цього на заводі постійно розробляються й впроваджуються в виробництво нові вироби, що відповідають міжнародним і національним стандартам, використовуються нові матеріали, перспективні технологічні процеси, у тому числі «ноу-хау», контролюється якість закуповуваної сировини.

Усі процеси функціонування, розподілу різних видів діяльності та координації, відповідно до поставлених цілей ЗАТ «Південкабель» укладені в організаційну структуру підприємства, що представлена у додатку В .

ЗАТ Завод «Південкабель» має ліцензію Адміністрації ядерного регулювання України на поставку кабельно-провідникової продукції для атомних електростанцій.

Всі вироби заводу проходять перевірку на відповідність вимогам стандартів у випробувальній лабораторії, що має акредитацію УкрСЕПРО. Марка «Південкабель» відома у всьому світі та свідчить про високу якість продукції, що випускається.

Сьогодні в Україні понад 30 виробників кабельно-провідникової продукції. ЗАТ завод «Південкабель» є лідером. Тут виробляється понад 12 тисяч маркорозмірів продукції. Доля підприємства у переробці міді кабельними заводами країни складає 42 відсотка. Серед споріднених кабельних заводів на території СНД, яких більше 70, підприємство посідає шосте місце.

ЗАТ завод «Південкабель» став координаційним центром з розробки конструкцій кабелів, ізоляційних матеріалів, технологічних процесів та безпосереднього їх виготовлення. У цих напрямках підприємство тісно співпрацює не тільки з Інститутом електродинаміки НАН України, а й з галузевою кафедрою ииНаціонального технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Всеросійським науково-дослідним інститутом кабельної промисловості. До речі, на заводі працює філія кафедри електроізоляційної, кабельної та конденсаторної техніки ХПІ, на базі якої виконуються науково-дослідні роботи, студенти проходять практику. 60 відсотків інженерно-технічних працівників є випускниками цього навчального закладу. Це дає змогу не тільки у повному обсязі задовольняти сьогоднішні потреби економіки України, а й передбачувати її розвиток, й таким чином працювати на перспективу, значно випереджаючи конкурентів. На відміну від керівників тих підприємств, які з острахом дивляться на вступ України до ВТО, на ЗАТ завод «Південкабель» сприймають це спокійно. Тут готові на цілком ринкових засадах конкурувати із аналогічною зарубіжною продукцією як за ціною, так і за якістю. Така спокійна реакція обумовлена тим, що на підприємстві давно й систематично займаються поліпшенням якості кабельно-провідникової продукції та зниженням її собівартості, технічним переозброєнням виробництва, а також впровадженням передових технологій.

З року в рік ЗАТ завод «Південкабель» збільшує обсяги виробництва продукції. В 2010 році експорт готових виробів становить 35 %. Підприємство постійно прагне розширити ринок збуту випущених кабелів, прокату й проводів.

Таблиця 2.1