Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейник_трансформаторы.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

3 Основні положення по експлуатації трансформаторів тдн-10000/110 за ппе

Мастилонаповнені трансформатори потужністю більш ніж 1,6МВА випробовуються в повному обсязі відповідно за параграфом 1.8.16. (ППЕ).

  1. Визначення умов вмикання трансформаторів. Слід проводити у відповідності з інструкцією “Трансформатори силові. Транспортування, розвантаження, зберігання, монтаж і ввод в експлуатацію” (РТМ 16.800.723-80).

  2. Вимірювання характеристик ізоляції. Допустимі значення опору ізоляції R60, коефіцієнт абсорбції R60 / R15 , тангенс кута діелектричних втрат і відношення C2 / С50 і C / С регламентуються інструкцією за п.1.

  3. Випробування підвищеною напругою промислової частоти:

а) ізоляції обмоток разом із вводами. Випробувальна напруга промислової частоти внутрішньої ізоляції по відношенню до корпуса і іншим обмоткам складає 76,5кВ. Тривалість прилеглості нормованої випробувальної напруги 1 хвилина;

б) ізоляція доступних стяжних шпильок, пресуючих кілець і ярмових балок. Випробування слід проводити під час огляду активної частини. Випробувальна напруга 1-2кВ. Тривалість притискання нормованої випробувальної напруги 1 хв.

  1. Вимірювання опору обмоток постійному струму. Провадиться на всіх відгалуженнях, якщо для цього не буде потрібно виймати сердечника. Опір повинен відрізнятись не більш ніж на 2% від опору, отриманого на такому ж відгалуженні інших фаз, або від даних заводу виробника.

  2. Перевірка коефіцієнту трансформації. Провадиться на всіх ступенях перемикання. Коефіцієнт трансформації повинен відрізнятися не більш ніж на 2% від значень, отриманих на тому ж відгалуженні на інших фазах, або від даних заводу виробника.

  3. Перевірка групи з’єднання трифазних трансформаторів. Провадиться при монтажі, якщо відсутні паспортні дані або є сумніви в достовірності цих даних. Група з’єднань повинна відповідати паспортним даним і позначенням на щитку.

  4. Вимірювання струму і втрат холостого ходу. Провадиться один із вимірів зазначених нижче:

а) при номінальній напрузі. Вимірюється струм холостого ходу. Значення струму не нормується;

б) при малій напрузі. Вимірювання провадиться з приведенням втрат к номінальній напрузі або без приведення (метод порівняння).

  1. Перевірка роботи перемикаючого пристрою і зняття кругової діаграми. Зняття кругової діаграми слід провадити на всіх положеннях перемикача. Кругова діаграма не повинна відрізнятися від знятої на заводі виробнику. Перевірку спрацьовування перемикаючого пристрою і тиску контактів слід провалити відповідно до заводських інструкцій.

  2. Вимірювання бака з радіаторами гідравлічним тиском. Провадиться гідравлічним тиском стовпа мастила, висота якого над рівнем заповненого розширювача приймається: 0,3 м.

Тривалість випробування 3ч. при температурі мастила не нижче +100С. При випробуванні не повинно спостерігатися течії мастила.

  1. Перевірка системи охолодження. Режим пуску і роботи охолоджуючих пристроїв повинен відповідати інструкції заводу виробника.

  2. Перевірка стану силікагелю. Індикаторний силікагель повинен мати рівномірну голубий окрас зерен. Зміна кольору свідчить про зволоження силікагелю.

  3. Фазировка трансформаторів. Повинно мати місце збігу по фазах.

  4. Випробування трансформаторного мастила. Свіже мастило перед заливкою до трансформаторів, які щойно вводяться та прибувають без мастила, повинно бути випробуване за показниками:

    • електрична міцність мастила, яка вимірюється у стандартній судині:

а) для свіжого сухого мастила перед заливкою до обладнання 35кВ;

б) для мастила безпосередньо після заливки до обладнання 30кВ;

  • склад механічних сумішів перевіряється візуально на відсутність;

  • кислотне число, не більш 0,02мг КОН на 1мг мастила;

  • реакція водяної витяжки нейтральна;

  • температура спалаху не нижче 1350С;

  • кінематична в’язкість не більше 9,010-6 м2/с 2810-6 м2/с при 500С;

  • температура застування не вище -450С;

  • натрова проба, бали, не більш 1;

  • прозорість при +50С;

  • загальна стабільність проти окислення:

а) кількість осадку після окислення не більше 0,01%;

б) кислотне число окисленого мастила не більше 0,1мг КОН на 1мг мастила;

  • тангенс кута діелектричних втрат не більше 0,2% (при 200С) і 70% (при 700С).

  • Випробування вмикання товчком на номінальну напругу. В процесі 3-5-кратного вмикання трансформатора на номінальну напругу не повинні мати місце явища, які б вказували на незадовільний стан трансформатора.

  • випробування вводів.