Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання та відповіді з бухгалтерському обліку.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
639.49 Кб
Скачать

27

  1. Поняття господарського обліку.

Господарський облік - це кількісне відображення та якісна характеристика господарської діяльності з метою контролю за процесом виконання бізнес-плану та управління діяльністю підприємства.

Види госп.обліку:

1.Оперативний облік- це система спостереження та контролю за визначеними господ.операціями з метою швидкого одержання операції про перебіг процесу виробництва реалізації продукції.Особливості оперативного обліку: - ведеться під час здійснення процесів та операцій або негайно після їх закінчення. – не є суворо документальним. – може перериватися в часі і поновлюватись в разі потреби. - переважає використання не грошового, а натуральних та трудових вимірників.

2.Статистичний облік – це вид господарського обліку, який забезпечує кількісне вимірювання окремих суспільних явищ, що вивчаються у взаємозвязку з їх якісним аспектом.

3.Бух.облік – це основний інструмент збору інформації необхідної для прийняття економічних рішень.

Бух.облік- це система безперервного, суцільного, документально-обгрунтованого, взаємоповязуваного відображення господарської діяльності підприємства з узагальненням всіх господарських операцій у грошовому вимірнику.

Бух.облік. – це процес виявлення вимірювання, реєстрації, накопичення,узагальнення,зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Специфічні особливостіБО: - безперервний характер(постійний облік), - суцільний характер, - документальне обгрунтування, - взаємоповязане відображення, - всі господарські операції обовязково повинні узагальнюватися у грошовому вимірнику.

  1. Вимірники, що застосовуються в обліку, та їх характеристика.

Вимірники, що застосовуються в обліку:

1.Натуральні (вимірники об’єму, площі, маси, довжини – м3, л, м2 ,кг, км) – використ для одержання даних за кількістю однорідних об’єктів обліку у відповідних од виміру для обліку кількості мат цінностей.

2.Трудові (вимірники часу праці – дні, год, хв., людино-дні, люд-год) – використ з метою обліку кількості відпрацьованого часу та обліку праці, затраченої на виготовлення продукції у процесі нарах-ня зарплати, під час визначення середньооблікового складу працівників, рівня продуктивності праці тощо. 3.Грошові (вартісні) (універсальні вимірники, що узагальнюють усі госп операції та явища, що раніше виражалися натур і трудвимірниках, грн.) – використ поряд з натур і трудовими для обліку зар плати, матеріалів, готов продукції, її реалізації, доходів, збитків, у розрахунково-кредитних операціях для узагальнення й визначення результатів виробничо-госп та фін діяльності підп.-ва за звітний період, під час складання поточних і річних фін звітів, планів.

Часто грошовий вимірник використовують в обліку поряд з натуральними і трудовими вимірниками і на їхній основі. Так, вартість матеріалів або готової продукції визначають множенням їх кількості (в штуках, кілограмах, тоннах та інших натуральних вимірниках) на ціну за одиницю виміру; суму заробітної плати розраховують за даними про кількість витраченого часу (трудовий вимірник) і розцінками (тарифами) за одиницю часу (грошовий вимірник).Застосування в обліку всіх трьох вимірників у взаємозв'язку забезпечує повне і різнобічне відображення обліковуваних об'єктів, отримання узагальненої інформації щодо діяльності як окремого підприємства, галузі, так і народного господарства в цілому.