Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24Б_ох_м_я_та_ф_з_олог_я_харчуванняМВК_ЗС_11ТТП....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

Розділ 2. Хімічний склад харчових продуктів і біохімічні перетворення речовин в організмі

Тема 2.1. Хімічний склад харчових продуктів

Рослинного і тваринного походження

Вміст вуглеводів, білків, ліпідів, вітамінів, ферментів, мінеральних речовин у харчових продуктах. Компоненти харчових продуктів, які негативно впливають на процеси життєдіяльності організму (антиферменти, антивітаміни, токсичні речовини). Харчова цінність продуктів рослинного і тваринного походження. Фактори, які впливають на харчову цінність продуктів.

Тема 2.2. Загальні уявлення про обмін речовин і енергії

Потреби організму в енергії. Енергетичний баланс організму. Макроенергетичні сполуки. Біологічне окислення. Окислювальне фосфорилювання.

Тема 2.3. Обмін білків

Біологічна роль білків для організму людини. Перетворення білків у травному каналі. Всмоктування продуктів гідролізу білків. Обмін білків і амінокислот Біосинтез білка. Особливості генетичного коду. Фізіологічні норми споживання білків тваринного і рослинного походження.

Тема 2.4. Обмін нуклеїнових кислот. Будова нуклеїнових кислот

Дезоксирибонуклеїнові кислоти - генетичний матеріал живих систем. Рибонуклеїнові кислоти транспортні, рибосомні, інформаційні (або матричні), вірусні Розщеплення нуклеїнових кислот і нуклеотидів. Синтез нуклеїнових кислот.

Тема 2.5. Обмін вуглеводів

Біологічна роль вуглеводів в організмі їхнє перетравлення і всмоктування в організмі. Взаємоперетворення моносахаридів в організмі. Шляхи розкладання вуглеводів в організмі: анаеробне перетворення вуглеводів, глікогеноліз, гліколіз. Спиртове бродіння. Аеробне перетворення вуглеводів. Цикл трикарбоновнх кислот (цикл Кребса). Пентозний цикл перетворення вуглеводів. Співвідношення між аеробним і не аеробним процесами перетворення вуглеводів в організмі. Біосинтез вуглеводів. Фізіологічні норми споживання вуглеводів.

Тема 2.6. Обмін ліпідів

Біологічна роль ліпідів в організмі. Перетравлення і всмоктування ліпідів. Ферментативний гідроліз тригліцеридів, фосфоліпідів і стероїдів. Всмоктування продуктів розщеплення жирів та ресинтез їх у стінках кишок. Транспортні форми ліпідів: хіломікрони, α- і β-ліпопротеїди, вільні жирні кислоти. Внутрішньоклітинний обмін ліпідів. Біосинтез ліпідів: тригліцеридів, холестерину, фосфоліпідів.

Тема 2.7. Взаємозв'язок між обміном білків, вуглеводів і ліпідів

Обмін білків, вуглеводів і ліпідів як єдиний метаболічний процес в організмі. Синтез жирів з вуглеводів. Синтез вуглеводів з ліпідів. Синтез білків з вуглеводів. Утворення ліпідів з білків, білків з ліпідів.

Тема 2.8. Роль вітамінів у харчуванні людини

Фізіологічна роль жиророзчинних і водорозчинних вітамінів для життєдіяльності організму. Шляхи забезпечення харчових раціонів дефіцитними вітамінами.

Тема 2.9. Роль мінеральних речовин у харчуванні людини

Макро- і мікроелементи в харчових продуктах. Взаємозв'язок між мінеральним і водним обміном. Фізіологічні норми споживання мінеральних речовин.

Розділ 3. Основи раціонального харчування населення різних категорій

ТЕМА 3.1. Наукові принципи формування раціонів харчування

Сутність теорії збалансованого і адекватного харчування. Критичний аналіз модних теорій харчування. Наукові принципи формування раціонів харчування.

Шляхи реалізації теорії збалансованого харчування.

Вивчення вітчизняного та закордонного досвіду щодо оптимізації асортименту харчових продуктів: масового, лікувально-профілактичного і дієтичного харчування.