Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
земельні відносини т 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

7.3.2. Визначення затрат на виробництво сільськогосподарської продукції

Одночасно з визначенням урожайності сільськогосподарських культур на оцінюваних агрогрупах ґрунтів вираховуються затрати на їх вирощування. Затрати визначаються по основних культурах (групах культур) з врахуванням зональних технологій їх вирощування і об'єк­тивних факторів, а саме: технологічних властивостей земель і величини врожаю культур.

Діючі методичні вказівки розкривають порядок оцінки технологічних властивостей земель, які приймаються за основу визначення зональних нормативів витрат по групах робіт на обробіток культур, з виділенням орних, неорних, польових збиральних, стаціонарних і транспортно збиральних та інших робіт.

Технологічні властивості земель оцінюються на основі матеріалів паспортизації полів сівозмін за нормоутворюючми факторами на виконання польових механізованих робіт. При цьому необхідно врахо­вувати оцінку факторів енергоємкості земель за питомим опором (кг/ см2), та величина урожайності культур, яка впливає на затрати на розвантаження, очищення, сортування зерна, скиртування сіна і соломи, силосування і транспортування продукції.

Затрати на виробництво відповідної культури визначаються виходячи із середнього в земельнооціночному районі рівня виробничих затрат на дану культуру в розрахунку на 1 га посіву за формулою:

Зу = Щ}-К+Ж-Уу, (7Л0)

у j

де Зі/ * затрати на виробництвоу'-тої культури на /-тій агрогрупі ґрунтів; 3Bj «* середні по земельнооціночному району затрати на вирощування (без затрат на збирання) j-тої культури;

rjyj "* середні по оціночному району затрати на збирання і транс­портування урожаю j-тої культури; Уу "«урожайність j-тої культури на г'-тій групі ґрунтів; у. "* урожайність j-тої культури в середньому в земельнооціночному районі; К *» коефіцієнт питомого опору грунтів;

Відношення середніх в земельнооціночному районі затрат на збирання і транспортування урожаю j-тої культури (yyj) ДО середньої урожайності j-тої культури по земельнооціночному району (у.) є постійною величиною.

Приблизне відношення затрат на виробництво сільськогосподарських культур по періодах робіт в різних зонах України для розрахунку їх за агрогрупами ґрунтів приведено в таблиці.

З метою забезпечення зведення результатів оцінки сільськогоспо­дарських угідь в області в цілому показник оцінки земель за валовим продуктом виражається в кадастрових гектарах. Кадастровий гектар, як одиниця виміру продуктивності земель з врахуванням інтенсивності землеробства, відповідає гектару такої ріллі, на якій виробляється валова продукція землеробства, що відповідає середньому рівню виробничих

затрат плюс нормальний чистий доход в розмірі, який забезпечує розширене відтворення у відносно гірших природних умовах. Нормальний чистий доход в земельнооціночних роботах в Україні прийнятий в розмірі 15% від вартості сукупних (основних і оборотних) фондів рослинництва. Виходячи з цього, оцінка земель за валовою продукцією в кадастрових гектарах визначається шляхом ділення вартості валової продукції з одиниці площі на значення кадастрового гектара, тобто: