Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до банківської справи.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
232.45 Кб
Скачать
      1. Органи управління Національним банком України

Вищим органом Національного банку є Рада Національного банку України. Керівним органом Національного банку є Правління Національного банку України.

Рада Національного банку виконує такі функції.

1. Відповідно до загальнодержавної програми економічного роз­витку та основних параметрів економічного і соціального розвитку України розробляє і вносить для інформування до 15 вересня на розгляд Верховної Ради України основні засади грошово-кредитної політики та здійснює контроль за їх виконанням.

2. Здійснює аналіз впливу грошово-кредитної політики на стан соціально-економічного розвитку України та розроб­ляє пропозиції щодо внесення відповідних змін до неї.

3. Вносить рекомендації правлінню Національного банку в межах розроблених основних засад грошово-кредитної політики стосовно:

  • методів та форм прогнозування макропоказників еконо­мічного і соціального розвитку України, а також грошово-кре­дитної політики;

  • окремих заходів монетарного та регулятивного характеру та їх впливу на економічний і соціальний розвиток України;

  • політики курсоутворення та валютного регулювання;

  • розвитку банківської системи та окремих нормативних актів з питань банківської діяльності;

  • вдосконалення платіжної системи;

  • інших питань, віднесених законом до компетенції Націо­нального банку.

4. Затверджує кошторис доходів та витрат Національного банку і подає Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України до 1 вересня поточного року прогнозовані відомості про сальдо кош­торису для включення до проекту Державного бюджету України на наступний рік.

5. Встановлює форми оплати праці працівників Національно­го банку відповідно до законодавства України.

6. Приймає рішення про зміну статутного капіталу Національного банку.

7. Визначає аудиторську компанію для проведення аудитор­ської перевірки Національного банку, розглядає аудиторський висновок та затверджує бухгалтерський баланс Національного банку, публікує в офіційних друкованих засобах масової інформації щорічний баланс Національного банку.

8. Погоджує щорічно до 1 липня звіт про виконання коштори­су Національного банку та розподіл прибутку за звітний бюджет­ний рік.

9. Затверджує регламент Ради Національного банку.

10. Має право застосування відкладального вето щодо окремих рішень правління Національного банку з питань віднесених до її компетенції.

11. Затверджує рішення правління Національного банку про участь у міжнародних організаціях, у капіталах банків та фінан­сово-кредитних установах.

12. Затверджує зовнішньоекономічні договори та інші угоди, якщо відповідальність за останніми перевищує статутний капі­тал Національного банку.

13. Щорічно визначає для Національного банку:

    • вимоги щодо диверсифікування активів та їх ліквідності;

    • ліміти позабалансових зобов'язань;

    • регуляцію щодо формування резервів, покриття збитків та порядок відрахувань доходів до Державного бюджету України;

    • вимоги щодо мінімального розміру золотовалютних резервів;

    • інші показники, що характеризують спроможність Націо­нального банку відповідати за своїми зобов'язаннями.

14. За поданням голови Національного банку дає згоду на призначення та звільнення з посад членів правління Національ­ного банку.

15. Вносить рекомендації Кабінету Міністрів України стосов­но впливу політики державних запозичень та податкової політи­ки на стан грошово-кредитної сфери України.

Рада Національного банку не може давати рекомендації щодо доцільності призначення чи звільнення з посад голови Національ­ного банку, членів правління Національного банку або давати пер­сональну оцінку діяльності окремих посадових осіб Національно­го банку.

Рада Національного банку складається з 14 осіб.

Членом Ради Національного банку може бути громадянин Украї­ни, який має вищу економічну чи фінансову освіту або науковий ступінь в галузі економіки та фінансів і при цьому має досвід по­стійної роботи в органах законодавчої влади або на керівних поса­дах центральної виконавчої влади України, в банківській установі, чи науковій роботі за фінансовою чи економічною тематикою.

Президент України призначає 7 членів Ради Національного банку, до складу яких входить голова Національного банку за по­садою, шляхом прийняття відповідного Указу.

Призначення членів Ради Національного банку проводиться Верховною Радою України шляхом прийняття відповідної Поста­нови.

Особи, кандидатури яких підлягають затвердженню Верховною Радою України, проходять обговорення на спеціальному відкри­тому засіданні профільного комітету Верховної Ради України, який вносить свої рекомендації Верховній Раді України.

Чергове призначення Ради Національного банку здійснюєть­ся не пізніше ніж за 3 місяці до закінчення строку повноважень попередньо призначених членів Ради Національного банку.

Строк повноважень членів Ради Національного банку — 7 років, крім голови Національного банку, який призначається на строк здійснення його повноважень на посаді.

Голова Ради Національного банку та його заступник обираються Радою Національного банку строком на 3 роки.

Правління Національного банку згідно з Основними засадами грошово-кредитної політики через відповідні монетарні інстру­менти та інші засоби банківського регулювання забезпечує реалі­зацію грошово-кредитної політики, організовує виконання інших функцій відповідно до Законів та здійснює управління діяльні­стю Національного банку.

Очолює правління Національного банку голова Національного банку, який призначається Верховною Радою України за подан­ням Президента України від конституційного складу Верховної Ради України строком на 5 років.

Структура Національного банку будується за принципом децентралізації з вертикальним підпорядкуванням. НБУ складається з:

1) департаментів та самостійних управлінь центрального апа­рату Національного банку України;

2) установ Національного банку України;

3) територіальної структури НБУ.