Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна робота.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Будова Галактики Молочний Шлях

Наша Галактика складається з трьох частин: диск, балдж, гало.

Диск — це плоске утворення діаметром близько 100 тис. св. р. і завтовшки близько 1000 св. р. У диску міститься багато міжзо­ряної речовини. Речовина в диску розташовується вздовж спіраль­них гілок.

Балдж — це своєрідне «здуття» діаметром близько 20 тис. і завтовшки близько 5000 св. р. Балдж розташований у центрі диска, ні 11 складається зі старих зір. Центральна частина балджа (ядро) недоступна для оптичних спостережень через міжзоряний пил. Діаметр центрального ядра — близько 15 тис. св. р. Діаметр найщільнішої частини центрального ядра — близько 2000 св. р. Учені вважають, що в ядрі знаходиться чорна діра.

Гало — це сферична оболонка діаметром близько 100 тис. св. р., усередині якої розташовано диск і балдж. Гало складається з куляс­тих скупчень і розсіяних у просторі поодиноких зір, які обертають­ся навколо ядра.

МІЖЗОРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ. ТУМАННОСТІ

Маса міжзоряного середовища нашої Галактики становить близько 5 % її маси, а маса зір, які утворюють Галактику (близько 400 млн зір) — приблизно 95 % загальної маси. Міжзоряне середовище скла­дається з газу, пилу, космічних променів, електромагнітного випро­мінювання. Значна частина міжзоряної речовини зосереджена в різ­них туманностях.

Характеристики основних станів міжзоряного газу

Тип газу

Рік відкриття

Температура, К

Густина,

атом/см3

Маса (у масах Сонця)

Розмір, пк

Теплий

1921

8000

0,25

1-Ю8

2-Ю3

Прохолодний

1950

80

40

2-Ю3

7

Гарячий

1970

3-Ю5

0,002

5-Ю11

2-Ю5

Холодний

1975

10

1000

4

0,3

Туманністю називають міжзоряну хмару з розріджених газів і пилу, які тягнуться через галактики. Деякі слабо світяться, відбиваючи промені зір, і їх можна побачити у телескоп. Інші схожі на темні клякси, що закривають розташовані за ними зорі. Тому їх називають темними. Саме там зароджуються зорі. Деякі туманності випускають власне світло, коли газ, з якого вони складаються, нагрівається від оточуючих зір.

Учені виділяють такі типи туманностей: емісійні, планетарні, світлі, темні, величезні молекулярні хмари.

Типи туманностей

Назва

Природа та основні процеси

Температура, К

Емісійні

Випромінювання в лініях атомів Гідрогену, збуджених ультрафі­олетовим випромінюванням зір спектральних класів О і В

= 104

Планетарні

Скинуті оболонки зір, що роз­ширюються в просторі

= 10"

Світлі

Випромінювання яскравих зір, що розсіюється пилом

= 103

Темні

Поглинання пилом світла зір

1—100

Величезні молекулярні хмари

Найхолодніші ділянки Галактики

10

СКУПЧЕННЯ ГАЛАКТИК

Існують поодинокі галактики (10% від загальної кількості всіх галактик), невеликі групи галактик, скупчення з багатьох тисяч галактик.

Місцева група галактик включає від ЗО до 40 галактик, одна з яких — Молочний Шлях.

Скупчення галактик регулярні (правильної сферичної форми, наприклад у сузір'ї Волосся Вероніки) та іррегулярні (неправильної форми, наприклад у сузір'ї Діви).

Характерною особливістю розподілу галактик у просторі є те, що вони розташовані у Всесвіті у великих масштабах не хаотично, а утворюють структури, які нагадують величезні сітки з волокон, що охоплюють порожнини.