Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опитувальники РОД Волкова.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
47.59 Кб
Скачать

Рольова адекватність подружньої пари

Сімейніцінності

Рольові Дд

установки Оч

Рач

Дд-Оч

Рольові Дч

установки Од

Рад

Дч—Од

Батьківсько-виховна

6 8

7 8

1 0

3

5

7 8

4 3

Емоційно-психотерапевтична

4

3 9

5 5

7 4

8 8

1 4

Зовнішня привабливість

7

7

0

5

7

2

? Рач = 11

? Рад=14

Ступіньрольовоїадекватностічоловікаврізнихсферахжиттєдіяльностіродининеоднакова. Відповідністьрольовихочікуваньчоловікарольовим домаганнямдружиниспостерігаєтьсявпрофесійнійібатьківськійсферах, вуявленніпрозначимістьзовнішньоїпривабливості. Такимчином, готовністьдружини (Дд) виконуватиматеринськіобов'язки, господарювати, стежитизасвоїмзовнішнімвиглядомвідповідаєустановцічоловіка (Оч) матипривабливу, модноодягненудружину, що виконуєобов'язкиматерійгосподарки. Найменшарольоваадекватністьчоловікаспостерігаєтьсявустановкахнапрофесійніінтересий створення«психотерапевтичної»атмосферивродині. Молодажінка прагнебутифахівцемсвоєїсправи. Однакчоловіквважає, щопрофесійназайнятістьдружиниможливалишевнезначномуступені. Дружинанехочебратинасебефункції«психологічногодиспетчера»у родині, щоневідповідаєрольовимочікуваннямчоловіка. Показникирольовоїадекватностідружинидемонструютьвідповідністьочікуваньдружиний домаганьчоловікавсферійогопрофесійнихінтересів, ворієнтації надотриманнявимогсучасноїмоди. Разомзтимочікування дружиниактивногорішеннячоловікомгосподарсько-побутовихпитань, виконаннябатьківськихобов'язків, наданнядружиніморальноїйемоційноїпідтримкинепогодятьсязрольовимидомаганнямичоловіка. Висновок

1. Для молодого чоловіка й жінки характерна певна погодженість уявлень про найважливіші сімейні цінності.

2. Чоловік і дружина демонструють типову для молодого подружжя неузгодженість домагань й очікувань: дружина орієнтується на реалізацію власних професійних інтересів, очікуючи від чоловіка активного виконання «жіночих» функцій у родині, у той час як чоловік зберігає традиційні уявлення про ролі жінки в сімейній взаємодії.

3. Для даної подружньої пари характерна невідповідність ідеальних уявлень чоловіка й жінки про сімейні цінності рольовим установкам чоловіка й дружини на їхню реалізацію.Так, молодята, виділяючи значимість для спільного життя спільності інтересів, потреб, поглядів і уявлень (особистісна ідентифікація), орієнтуються на індивідуальний стиль міжособистісної взаємодії в родині, що є серйозним конфликтогенним фактором.