Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опитувальники РОД Волкова.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
47.59 Кб
Скачать

Рольова адекватність подружньої пари

Сімейні цінності

Рольовіустановки

Рач

Рольовіустановки

Рад

Дд

Оч

Дд-Оч

Дч

Од

Дч-Од

Господарсько-побутова

Батьківсько-виховна

Соціальна активність

Емоційно-психотерапевтична

Зовнішняпривабливість

?Рач=

?Рад=

Примітка. Рач - рольова адекватність чоловіка, Рад - рольова адекватність дружини. Дч і Дд - оцінки рольових домагань чоловіка й дружини відповідно; Оч й Од - оцінки рольових очікувань чоловіка й дружини.

конфліктогенним фактором, що дестабілізує міжособистісні відносини в родині.

Приклад

Члениподружжя, що звернулися за психологічною допомогою, заповнили опитувальник «Рольові очікування й домагання в шлюбі».Отримані в результаті дані представлені у двох таблицях.

Погодженість сімейних цінностей чоловіка й жінки

Сімейні цінності

Інтимно-сексуальна

Особистісна ідентифікація

Господарсько-побутова

Батьківсько-виховна

Соціальна активність

Емоційно-психотерапевтична

Зовнішня привабливість

ШСЦч

4

9

5

6,5

5

6,5

6

ШСЦд

3

9

6,5

8

8

6

7

Ссц

1

0

1,5

1,5

3

0,5

1

Індивідуальні показники шкали сімейних цінностей чоловіка й дружини дозволяють зробити наступні висновки.

Для даної подружньої пари характерна певна погодженість уявлень про сімейні цінності.Існуючі відмінності в установках чоловіка й жінки на найважливіші сфери життєдіяльності родини не перевищують припустимої норми.Молодий чоловік і жінка обопільно вважають найбільш значимою в сімейному житті спільність інтересів, потреб, уявлень, життєвих цілей чоловіка й дружини.Можна припустити, що молодята орієнтуються на так званий «подружній» тип сімейної організації, в основі якого лежить ціннісно-орієнтаційну єдність шлюбних партнерів.

На думку молодого чоловіка й жінки, у сімейному житті також важливі батьківські обов'язки; уважні, турботливі й теплі взаємини;привабливий і модний зовнішній вигляд (власний й шлюбного партнера); прагнення реалізувати професійні інтереси (що більшою мірою виражено в молодої жінки); готовність вирішувати побутові проблеми родини.

З погляду молодят, сфера інтимно-сексуальних відносин менш значима в сімейному житті.Це досить характерно для молодого чоловіка й жінки, тому що розуміння чоловіками цінності інтимних відносин, як правило, формується в процесі спільного життя в міру досягнення психосексуальної сумісності чоловіка й дружини.