Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культура мови сучасної ділової людини.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

В 14 исновки

Отже, мовна культура – це надійна опора у вираженні незалежності думки, розвиненості людських почуттів, у вихованні діяльного, справжнього патріотизму. Культура мови передбачає вироблення етичних норм між-національного спілкування, які характеризують загальну культуру нашого сучасника.

Діловий стиль спілкування орієнтований на позитивний (конструк-тивний) результат. Діловий стиль виключає придушення чужої позиції. Основне питання ділового стилю спілкування можна сформулювати так: позиції сторін визначаються відношенням до обговорюваної проблеми (спірному положенню) чи відношенням до опонента.

В етичному плані співрозмовник повинен виявляти терпимість, довір'я, розуміння й бути відвертим зі співрозмовником. Потрібно бути тактовним, особливо до жінок, старих, інвалідів, виявляти до них гуманність і благородство, уважність і запобігливість. Уміння продуктивно спілкуватися з діловими партнерами, реальними або потенційними, – важлива професійна якість ділової людини, необхідний елемент його розмовної та психологічної культури. Усне мовлення – це слухове сприймання певної інформації.

За допомогою усного мовлення спілкування і обмін думками відбувається безпосередньо. В усному мовленні вживається побутова й діалектна лексика, слова розмовно-просторічного характеру, своєрідні фразео-логізми.

В усному мовленні широко використовуються додаткові засоби висловлення: інтонація, жести, що надають відтінок переконливості та емоційності.

Звичайна сфера застосування усного мовлення – бесіда, розмова.

Усні виступи, доповіді, звіти, лекції являють собою проміжну форму між усною і писемною формами літературної мови. Це складніший вид усного мовлення, ніж розмовний, бо тут все-таки обмеженіше використовуються допо-

м

15

іжні засоби (жести, інтонація).

Усне мовлення кожної людини свідчить про рівень її освіченості, культу-

ри. Відомий український педагог В.Сухомлинський писав, що “мовна культу- ра – це живодавній корінь культури розумової, високої, справжньої інтелек-туальності. Щоб правильно розмовляти й писати, треба прагнути до удосконалення своїх знань, набутих раніше, треба любити українську мову й свою справу”.

Варто пам’ятати, що надмірна ввічливість, улесливість не прикрашають співрозмовника, а навпаки, свідчить про його низький етичний рівень і можуть викликати роздратування.

С 16 писок використаних джерел

1. Венедиктова В.І., Ділова репутація: особистість, культура, етика, імідж ділової людини. - М., 1996.

2. Іванова Е.Н., Ефективне спілкування і конфлікти. - С-П., 1997

3. Іржі Т. Мистецтво говорити. – К., 1999.

4. Особливості ділового спілкування. – Харків, 2001.

5. Основи ділового мовлення. – К., 2002.

6. Шевчук С. В. Українське ділове мовлення: Підручник. – К.: Літера ЛТД, 2003. – С. 5 – 41.

7. Інтернет ресурси: www.studportal.com.ua