Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры 3 курс ОКСМ / шпоры / охрана труда / okhrana_truda_razvernutye_otvety.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
115.99 Кб
Скачать
  1. Організація навчання з питань охорони праці на підприємстві

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі й студенти під час трудового та професійного навчання проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання і перевірку знань з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварії. Допуск до роботи (виконання навчальних практичних завдань) без навчання і перевірки знань з питань охорони праці забороняється. Відповідальність за організацію цієї роботи на підприємстві покладається на його керівника, а в структурних підрозділах - на керівників цих підрозділів. Перед перевіркою знань на підприємстві організовують заняття: лекції, семінари та консультації. Результати перевірки знань працівників з питань охорони праці оформляються відповідним протоколом. Працівникам, які при перевірці знань з охорони праці виявили задовільні результати, видають посвідчення. При незадовільних результатах перевірки знань працівник повинен протягом одного місяця пройти повторне навчання та повторну перевірку знань.

Працівники, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці, до роботи не допускаються. Відповідальність за організацію та здійснення інструктажів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці покладається на роботодавця.

  1. Які існують класи пожеж в залежності від присутності в приміщеннях матеріалів і різних речовин.

КЛАСИФІКАЦІЯ пожеж:

КЛАС A – горіння твердих горючих речовин, переважно органічного походження, горіння яких супроводжується тлінням (деревина, текстиль, папір).

КЛАС B – горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються;

КЛАС C – горіння газоподібних речовин;

КЛАС D – горіння металів та їх сплавів.

Окрім цих чотирьох класів Правилами пожежної безпеки в Україні введений ще один додатковий п`ятий клас (Е) прийнятий для позначення пожеж, пов`язаних з горінням електроустановок:

клас E – пожежі пов`язані з горінням електроустановок.

У кожен клас об`єднані пожежі, пов`язані з горінням речовин, які мають подібні характеристики. Знання класів пожеж та їх символів необхідне для вибору ефективних для гасіння відповідних пожеж вогнегасящих засобів та вогнегасників. Символи класів пожеж вказуються на корпусах вогнегасників.

Окрім класів пожеж існують ще категорії приміщень, які визначаються згідно ОНТП 24-86 Визначення категорій приміщень і будівель по вибухопожежній і пожежній небезпеці.

Категорія приміщення

Характеристика речовин і матеріалів, які знаходяться в приміщенні

А(вибухопожежонебезпечна)

Горючі гази, легкозаймисті рідини (ЛВЖ) з температурою спалаху не більше 28°С в такій кількості, що можуть утворюватися вибухонебезпечні парогазоповітряні суміші, у випадки займання яких створюється розрахунковий надмірний тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кпа. Речовини і матеріали, здатні вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним в такій кількості, що розрахунковий надмірний тиск в приміщенні перевищує 5 кПа;

Б(вибухопожежонебезпечна)

Горючий пил або волокна, легкозаймисті рідини (ЛВЖ) з температурою спалаху більше 28°С, горючі рідини (ГЖ) в такій кількості, що можуть утворюватися вибухонебезпечні пилоповітряні або пароповітряні суміші, у випадки займання яких створюється розрахунковий надмірний тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кпа;

В (пожежонебезпечна)

Горючі і важкогорючі рідини, тверді горючі, важкогорючі матеріали (зокрема пил і волокна), речовини і матеріали при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним здатні горіти тільки за умови, якщо приміщення, в яких вони знаходяться, не відносяться до категорій А і Б;

Г

Негорючі речовини і матеріали в гарячому, розжареному або розплавленому стані, процес обробки, яких супроводжується виділенням променевого тепла, іскр і полум`я; горючі гази, рідини і тверді речовини, які спалюються або утилізувалися як паливо;

Д

Негорючі речовини і матеріали в холодному стані. Дозволяється зараховувати до категорії Д приміщення, в яких знаходяться горючі рідини (ГЖ) в системах змазування, охолоджування і гідроприводу устаткування, в яких не більше 60 кг на одиницю устаткування за умови тиску не більше 0,2 Мпа, кабельні електропроводки до устаткування, окремі предмети меблів на місцях.

Соседние файлы в папке охрана труда