Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zanyattya_3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать

Заняття 3.

ТЕМА; „Мета і завдання виховання"

ПОНЯТТЯ; мета виховання, завдання виховання, всебічний розвиток, гармонійний розвиток, національне виховання, комплексний підхід до виховання.

ПЛАН.

  1. Поняття про мету виховання. Аналіз ідеї про всебічну та гармонічно розвинуту особистість..

  2. Соціальна зумовленість мети та завдань виховання. Розумове виховання і завдання та основні шляхи.

  3. Моральне виховання: сутність, форми та методи.

  4. Трудове виховання: зміст, завдання та умови.

  5. Естетичне виховання: сутність та завдання.

  6. Фізичне виховання: завдання, зміст та основні засоби.

  7. Екологічна та валеологічне виховання: зміст, форми та умови.

  8. Сутність комплексного підходу до виховання.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ;

  1. Опрацюйте Закон України „Про освіту", випишіть завдання виховання підростаючого покоління.

  2. Опрацюйте Концепцію національного виховання, випишіть положення про сутність національного виховання, зміст загальнолюдських і національних морально-духовних цінностей, завдання морального, розумового, трудового, фізичного й естетичного виховання.

  3. Ознайомтесь із працею В.О. Сухомлинського „Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості" і випишіть думки щодо особливостей розв'язання завдань складових частин виховання.

  4. Проаналізуйте, як ваша сім я і школа, яку ви закінчили, сприяли вашому всебічному розвитку.

  5. Проаналізуйте педагогічні ситуації з погляду розв'язання завдань всебічного гармонійного виховання особистості.

Ситуація 1.

На методичному об'єднані класних керівників обговорювали питання про співвідношення навчання і виховання.

  • Основні завдання всебічного гармонійного розвитку особистості, - говорив С.М., - розв'язуються у процесі навчання. Правильно організоване навчання, яким охоплені усі діти, в змозі розв'язати майже усі завдання формування дитини.

  • Дозвольте, шановний С.М., - вступила в дискусію Т.Н., - а звідки ж з'являються невиховані люди? У нас їх багато. Із середньою і вищою освітою, такі собі дипломовані спеціалісти з низьким рівнем вихованості. Звідки це все? Ерудити епохи науково-технічної революції і, нерідко, - моральні невігласи. Що на це скажете?

  • Я говорю про правильно організоване навчання, - не здавався С.М.

  • Правильніше уже нікуди, - перейняла ініціативу уже Л.А. - Усі сили вчителів зосереджені на навчанні. Не залишається сил і часу на процес виховання. По-моєму, школі необхідно рівномірно розподіляти сили на розв'язання завдань як навчання, так і виховання. Навчання - це ще не виховання. Помилково думати, що через навчання автоматично можна розв'язувати завдання виховання. До речі, про гармонійний розвиток: що ви вкладаєте у це поняття?

Включиться у дискусію і висловіть науково обґрунтовану думку з означених питань.

СИТУАЦІЯ 2.

У школі на науковому семінарі обговорювалися проблеми пошуків шляхів і засобів інтенсифікації навчання. Більшість учасників семінару дотримувалися думки, що в умовах невпинного зростання обсягу інформації, появи нових технологій школа має подвоювати зусилля, аби озброїти учнів міцними знаннями на рівні сучасних досягнень науки і техніки, підготувавши їх до активної професійної діяльності. Дискусія була у розпалі.

Попросила слова учительська література, яка до цього мовчки спостерігала за перебігом розмови колег.

- Шановні добродії, слухаю ваші міркування, вдумуюся в наведені вами аргументи... Усе ніби й правильно. Але при цьому мені приходять на думку застережені слова Платона: „Освічена, але погано вихована людина страшніша за будь-якого звіра". Цю думку значно пізніше продовжив Д.І. Менделєєв: „Знання без виховання - меч у руках божевільного". Чи не має нас застерігати така думка? Відкриття і використання атомної енергетики - епохальна подія в науці. А що маємо? Невже катастрофа в Чорнобилі на атомній станції не налякала нас? Подивіться на останні геніальні відкриття - розшифрування геному людини, клонування. На мою думку, виховання, передусім моральне, має йти попереду освіти і навчання...

Ці міркування учительки літератури підлили масла у вогонь: дискусія розгорілася з новою силою і новими пристрастями. Особливу активність виявляли учителі фізики, хімії, біології.

Включіться і ви в дискусію з означеної проблеми, висловивши свої міркування з позиції завдань виховання всебічно розвиненої особистості.

СИТУАЦІЯ 3.

В одній зі шкіл проходив семінар заступників директорів з навчальної роботи. Відвідали уроки трудового навчання в майстернях.

Під час обговорення відвіданих уроків С.М. побачив недолік у роботі учителя, висловивши його відверто перед колегами:

  • Ви не забезпечуєте повною мірою завдань всебічного виховання учнів. Вас передусім турбують питання дотримання техніки безпеки, озброєння учнів уміннями працювати на токарних верстах. Але ж завдання кожного учителя комплексно підходити до розв'язання завдань фізичного, естетичного, морального виховання. У майстерні не відчувається затишку, підлога, стіни, плакати брудні, учні в брудних халатах, які не сприяють їхньому зростанню. Скрізь розкидані інструменти, матеріали. Майстерня не провітрюється як слід, шибки покриті товстим шаром пилу...

  • Стосовно брудних шибок і халатів - це я розумію, - виправдовувався учитель... - Та все це не має, на мій погляд, відношення до фізичного й естетичного чи морального виховання. У школі є вчителі музики і співів, літератури, фізичного виховання. Ось вони і мають займатися фізичним, естетичним вихованням. Моє завдання - навчити школярів доладно працювати...

1. Чи можна погодитися з таким твердженням учителя праці?

2. Проаналізуйте, який зв'язок між; трудовим, фізичним та естетичним вихованням.

3. Коли б учителем праці були ви, як би ви організували навчально- виховну діяльність учнів у майстерні, щоб сприяти гармонійному вихованню школярів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]