Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
глобальні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

5

Тема: Глобальні проблеми людства.

План.

  1. Проблема запобігання новій світовій війні.

  2. Демографічна проблема.

  3. Проблема запезпечення господарської діяльності природними ресурсами.

  4. Проблема відсталості країн, що розвиваються.

  5. Проблема забруднення навколишнього середовища.

У XX ст. всі галузі суспільної діяльності розвивалися небувалими раніше темпами, саме тому і соціальні зміни стали більш глибинними. Крах колоніальних імперій, успіх національно-визвольної руху, утворення незалежних держав продемонстрували органічний зв'язок внутрішньодержавних і загальносвітових процесів, прискірили міжнародний поділ праці, тобто, формування єдиного світового господарства, єдиної світової економіки — глобального світу Визначальний вплив на ці процеси мала НТР, яка змінила продуктивні сили таким чином, що їх вплив на навколишнє середовище набув катастрофічних масштабів. Так з'явилися глобальні, тобто загальнопланетарні проблеми.

Глобальні проблеми торкаються всього людства загалом і кожної людини окремо і вимагають негайного розв'язання. Ось далеко не повний перелік цих проблем:

  • проблема запобігання новій світовій війні;

  • проблема забезпечення господарської діяльності природними ресурсами;

  • проблема забруднення навколишнього середовища;

  • демографічна проблема;

  • проблема відсталості країн, що розвиваються.

1. Проблема запобігання новій світовій війні.

Глобальних проблем, з якими людство зіткнулося в XX ст., дуже багато. Яка ж з них вимагає першочергового розв'язання? Це проблема запобігання війні, тому що у світі, що нагромадив таку кількість ядерної зброї і розробив ядерні технології, локальний військовий конфлікт в будь-який момент може стати глобальним, загальним. Обмежити вплив ядерної катастрофи на навколишнє середовище неможливо, що довела аварія на Чорнобильській АЕС, тому застосування ядерної зброї просто знищить все живе на планеті, і всі інші проблеми втратять сенс. Розв'язання глобальної проблеми війни вимагає припинення гонки озброєнь і роззброєння.

Звернимося до цифр. На початку 1990-х рр. щорічно у світі на військові потреби витрачався 1 трлн доларів — стільки ж коштував весь світовий ринок послуг, в три рази більше — повний оборот світової зовнішньої торгівлі. Уявіть, як змінили б обличчя нашої планети ці кошти, вкладені в розв'язання інших глобальних проблем.

Чи можна назвати країни світу, які лідирують за обсягом військових витрат? - Майже половина світових військових витрат припадає на дві держави — США і Росію. Деякі країни, насамперед учасники довготривалих військових конфліктів (зона Персидської затоки, Північна Корея та інші), витрачають на військові потреби понад 10 % свого ВВП. П'ять держав сучасного світу є «ядерними»: США, Росія, Франція, Велика Британія, Китай, їх ядерні арсенали становлять потенційну небезпеку.

Наприкінці XX ст. зовнішньополітична конфронтація поступово стла витіснятися прагненням до взаєморозуміння і співпраці. У1988 р. США і СРСР уклали договір про ліквідацію ракет середнього радіуса дії. У 1994 р. від статусу ядерної держави першою відмовилася Україна, яка на той момент володіла третім за потужністю ядерним потенціалом у світі. Після України від ядерної зброї відмовилися Казахстан і Білорусь.

Однак на планеті, на жаль, продовжують існувати так звані «гарячі точки» — райони військових конфліктів: Близький Схід, раойн Персидської затоки, Індокитай, Латинська Америка, Африка (Ефіопія, Судан, Сомалі, Мозамбік, Руанда), Кавказ, Балкани, Північна Ірландія.

Розв'язання військової напруженості вимагає не тільки роззброєння, але і готовності конфліктуючих сторін до ведення переговорів і певних взаємних поступок.

  1. Демографічна проблема.

Демографія — наука про закономірності відтворення населення в суспільно-історичній обумовленості цього процесу. Демографія як будь-яка наука, використовує свої методи отримання інформації і оперує такими різновидами даних:

  • аналіз населення за віком, родинними відносинами, фізичними умовами, етнічними групами, родом занять і громадським станом. Цей аналіз дозволяє визначати розмір і густоту окремої верстви населення;

  • зміна кількості населення внаслідок народження і смерті, якості населення — внаслідок шлюбу;

  • статистика переміщень населення і результатів цих переміщень у відношенні до економічних умов життя;

  • статистика злочинів, незаконних дій, самогубств;

  • рівень освіти населення;

  • економічна і соціальна статистика, в тому числі в галузі страхування.

Якщо демографія — настільки різностороння наука, яку саме глобальну проблему прийнято називати демографічною?

Кількість населення Землі постійно зростає і вже перевищує 6 млрд чол., викликавши демографічну проблему перенаселення. Початком цієї проблеми став демографічний вибух 1950—1960-х у країнах Азії, Африки і Латинської Америки. Переважна більшість населення сучасного світу мешкає в країнах, що розвиваються, і частка цих країн у світовому населенні постійно зростає.

Сама лише зростаюча кількість населення світу не є позитивим чи негативним фактом. Проблема полягає в тому, що зростання кількості населення за темпами перевищує економічний і соціальний розвиток, тобто збільшується кількість безробітних, бідних, безграмотних, людей, що голодують, гіршає якість життя.

Загалом у світі спостерігається стійка тенденція зниження темпів природного приросту населення, однак в окремих країнах і регіонах високі темпи зростання населення призвели до ускладнення демографічної ситуації. Вирішити проблему можливо за допомогою проведення відповідної державної демографічної політики. Індія і Китай, наприклад, проводять демографічну політику скорочення народжуваності, підвищуючи мінімальний вік вступу до шлюбу, вида­ючи дозвіл на народження дитини, вводячи фінансові санкції.

Чи існує демографічна проблема в нашій країні? .

Україна стоїть перед проблемою «старіння нації», однак в даний момент можна відзначити як позитивну тенденцію певну стабілізацію: смертність перестала перевищувати народжуваність. Ще у 1997 р. природний приріст був негативним (-7 чоловік на 1000 жителів), зараз він дорівнює 0.