Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Великобр, Фр,Іт.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

7

Тема: Загальна характеристика Великої Британії, Франції та Італії.

План.

  1. Економіко-географічна характеристика Великої Британії.

  2. Економіко-географічна характеристика Франції.

  3. Економіко-географічна характеристика Італії.

  1. Економіко-географічна характеристика Великої Британії.

Велика Британія — одна з найбільш розвинених країн світу, член „великої вісімки”. Площа — 244,8 тис. кма, населення — 60,6 млн осіб, розташована в Західній Європі, має різнобічні зв'язки з більшістю країн світу, відіграє особливу роль в ЄС. Її столиця Лондон є одним із провідних міжнародних торгових, фінансових, страхових, транспортних центрів. Послуги в структурі ВНП перевищують 70 %. Країна займає провідні позиції в багатьох напрямках науково-технічного прогресу.

Сировинна база представлена, в основному, нафтовими та газовими родовищами на шельфі Північного моря, покладами вугілля.

Промислове виробництво. Країна здавна відома як «майстерня світу». Нині вона переживає революційні зрушення у розвитку продуктивних сил, а саме: швидший перехід від традиційних (вуглевидобуток, металообробка, текстильна, харчова галузі, суднобудування) до новітніх наукомістких галузей (електротехнічна, авіаційна, електронна, тонка хімія, нафтохімічна). Такі галузі британського господарства як металургійна і хімічна промисловість, які залежать від сировини, що імпортуєься, тяжіють до портів.

Сільське господарство є одним із найпродуктивніших та найоснащених у світі. Хоча в ньому зайнято лише 2 % населення, воно майже повністю забезпечує потреби в основних продуктах харчування. Клімат Великої Британії сприятливий для ведення пасовищного тваринництва фермерського типу.

Високорозвиненими є практично всі сфери господарської та соціальної інфраструктури.

Експорт країни на 90 % формується за рахунок продукції промисловості, а також аграрного сектору та продажу інтелектуальної власності. Експорт - готова продукція, імпорт - сировина, продукти харчування, напівфабрикати. Головні торговельні партнери — країни ЄС (понад 50 %), США.

  1. Економіко-географічна характеристика Франції.

Франція — західноєвропейська держава, одна з держав «великої вісім­ки» високорозвинених країн світу. Площа — 544 тис. км2, населен­ня — 60,8 млн осіб, столиця — Париж.

За розміром ВНП на душу населення країна посідає восьме місце серед країн ЄС і сімнадцяте — у світі. По ряду напрямків науково-технічного прогресу і промислового виробництва займає провідні позиції.

Природні умови і ресурси сприяють розвитку економіки. Надра країни багаті на різні металеві руди, уран, боксити, калійні солі, вугілля тощо.

У промисловості найбільш розвиненими та високотехнологічними галузями є машинобудування (40 % продукції йде на експорт), хімічна (третє місце у світовому експорті), авіакосмічна, автомобільна (четверте місце), харчова (друге місце після США), радіоелектронна, електротехніч­на, металургійна промисловість та галузі гірничовидобувної та легкої індустрії, інформатика, суднобудування. Особливого розвитку набула атомна енергетика, вона виробляє 75 % електроенергії, що спожива­ється в країні. На власні природні ресурси спираються чорна і кольорова металургія, сільське господарство.

Нафтопереробні і нафтохімічні комбінати Франції розташовані в портах, тому що ці підприємства працюють на привізній сировині.

Найбільш відомими марками автомобілів є: „Рено”, „Пежо”, „Сітроен”.

Сільське господарство Франції є багатогалузевим і значна частина його продукції виробляється великими господарствами. Країна є найбіль­шим у Західній Європі виробником зерна (пшениці, ячменю, кукуру­дзи), вершкового масла, м'яса, сиру, а за загальними обсягами сільгосппродукції поступається тільки США, Канаді, Китаю та Індії. Продуктивним є і тваринництво, розводять велику рогату худобу, розвинені свинарство, вівчарство.

У країні діє одна із найрозгалуженіших в Європі сучасна транс­портна (численні швидкісні залізничні колії, транскордонні автошляхи, морські порти) та телекомунікаційна інфраструктура. Відомі сталість і масштаби іноземного туризму у Франції. Вона є лідером у галузі високої моди, виробництва парфумів.

Зовнішній товарообіг країни, за рівнем якого вона посідає місце в пер­шій п'ятірці світових лідерів, охоплює широку експортну номенклату­ру машин і обладнання, хімічних товарів, фармацевтичних виробів, а за імпортом — новітнє устаткування, комплектуючі, паливо та сировину.

Головні торговельні партнери — країни ЄС, Японія, США.