Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 9. ПИТ.№5. БО-95. Петренко Т.В..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Тема 9. Питання №5. Іі-ий курс група бо-95 петренко т.В. Модель взаємодії мультиплікатора та акселератора

Ця модель ґрунтується на кейнсіанській концепції та ілюструє вплив змін величини автономного попиту на економічну кон'юнктуру.

Як було встановлено, при наявності резервних виробничих потужностей ріст автономного попиту на визначену величину збільшить національний дохід на багаторазово велику величину внаслідок ефекту мультиплікатора. Коли величина ефективного попиту перевищить наявні виробничі потужності, підприємці почнуть здійснювати індуковані інвестиції, обсяг яких визначається величиною акселератора. Індуковані інвестиції, стаючи складової сукупного попиту, породжують черговий мультиплікаційний ефект, що знову збільшує ефективний попит і спонукає тим самим до нових індукованих інвестицій.

Чи повернеться економічна система до нового рівноважного чи стану ні, чи буде розвертається процес монотонним чи коливальної - на ці питання дає відповідь модель мультиплікатора-акселератора.

Модель самуельсона-хікса

Модель Самуельсона-Хікса містить у собі тільки ринок благ на тій підставі, що рівень цін, відносні ціни благ і ставка відсотка передбачаються незмінними. Відповідно до кейнсіанської концепції передбачається, що обсяг пропозиції абсолютно еластичний. Тому що модель динамічна, усі перемінні є функціями часу: .

Обсяг споживання домашніх господарств у поточному періоді визначається величиною їхнього доходу в попередньому періоді:

,

де  автономне споживання.

Підприємці здійснюють індуковані інвестиції після того, як переконалися в тому, що збільшення сукупного попиту стійке. Тому, приймаючи рішення про обсяг індукованих інвестицій, вони орієнтуються на збільшення сукупного попиту (національного доходу) не в поточному, а в попередньому періоді:

При прийнятих припущеннях економіка буде знаходитися в стані рівноваги, якщо

або

(9.1)

де - екзогенна величина автономного попиту.

Рівняння (9.1) є неоднорідним кінцево-різничним рівнянням другого порядку, що характеризує динаміку національного доходу в часі.

При фіксованій величині автономних витрат ( )в економіці досягається довгострокова рівновага, коли обсяг національного доходу стабілізується на визначеному рівні , т. е. , де n - число періодів з незмінною величиною автономних витрат.

З рівняння (9.1) випливає, що

Подивимося, яка буде динаміка національного доходу, якщо після досягнення довгострокової рівноваги зміниться величина автономного попиту.

Для цього замінимо неоднорідне кінцево-різницеве рівняння (9.1) однорідним.

Уведемо наступні позначення:

Значення і задовольняють рівності (9.1), тому можна записати наступне однорідне кінцево-різницеве рівняння другого ступеня з постійними коефіцієнтами:

(9.2)

Так як , то напрямок зміни визначається напрямком зміни .

Як випливає з теорії рішення диференціальних і кінцево-різницевих рівнянь, характер зміни , залежить від значення дискримінанта характеристичного рівняння. Оскільки в даному випадку дискримінант дорівнює , то динаміку національного доходу визначають значення граничної схильності до споживання чи мультиплікатора і акселератора ( ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]