Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8,9.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
88.58 Кб
Скачать

Тема 8 (7). Центральні банки

1. Загальна характеристика та функції банківської системи

2. Національний банк України та його завдання

1. Загальна характеристика та функції банківської системи

Банківська система - це законодавчо визначена чітко структурована сукупність фінансових посередників, які здійснюють кредитні і фінансові операції на професійній основі і функціонально взаємопов'язані в самостійну економічну структуру.

Процес становлення банківської системи України охоплює два періоди:

  1. етап формування провідних інститутів (1991-1993 рр.);

  2. етап наростання кризових явищ. Зокрема, в роки першого періоду швидко зростала чисельність банків, збільшувався персонал їх працівників та зростали обсяги операцій з клієнтами.

Основні функції, що здійснюються всіма без винятку банками є.

1. До регулюючих функцій відносять:

  • управління сукупним грошовим оборотом;

  • регулювання грошово-кредитної сфери;

- регулювання попиту та пропозиції на кредит.

2. Під контрольними функціями розуміють:

- здійснення контролю за функціонуванням кредитно-банківської системи;

- проведення валютного контролю.

3. Обслуговуючі функції здійснюються при:

- організації платіжно-розрахункових відносин комерційних банків;

- кредитуванні банківських установ та уряду;

- виконання центральним банком ролі фінансовою агента уряду.

4. Емісійною функцією оперативно змінюється грошова маса в обігу у відповідності до змін попиту на гроші. Це ключова функція банківської системи, що реалізується методами й інструментами грошово-кредитної політики. При цьому з 2000 року в Україні відсутні інфляційні випадки емісії гривні, а темп зростання грошової маси реалізується оптимально до потреб реального зростання виробництва і скорочення незайнятості та забезпечення стабільності гривні.

5. Стабілізаційна функція забезпечує сталість банківської діяльності і грошового ринку. Вона проявляється в регламентації діяльності усіх ланок грошово-кредитної системи.

6. Реалізуючи трансформаційну функцію, банки мобілізують вільні кошти і кредитні системи та створюють дієвий механізм державного контролю і нагляду за дотриманням законодавства у діяльності банків.

При цьому 1-3 функцію виконує тільки центральний банк. 4 функцію виконують комерційні банку, а 5 небанківські установи

2. Національний банк України та його функції

Центральний банк - це емісійний, розрахунковий і касовий центр, що здійснює нагляд за усією кредитною системою і використовується як найважливіший інструмент кредитно-грошової політики держави. Головне його призначення - управління грошовим оборотом для забезпечення стабільного функціонування національної грошової одиниці та не інфляційного розвитку економіки.

Центральні банки — це органи державного регулювання економіки, яким надано монопольне право випуску банкнот, регулювання грошового обігу, кредиту, валютного курсу, зберігання золотовалютних резервів. Центральний банк є "банком банків", фінансовим агентом уряду при обслуговуванні державного бюджету.

В ринковій економіці центральний банк своїми операціями не націлений на комерційну діяльність і отримання прибутку, є юридично незалежним від виконавчих органів влади, в практичній діяльності керується лише державними інтересами й чинним законодавством. Він самостійно розробляє конкретні заходи щодо реалізації визначених урядом пріоритетів грошово-кредитної політики, бере безпосередню участь у формуванні пропозиції грошей, здійснює емісію готівки.

Центральний банк виконує роль кредитора двома способами:

  1. прямого, якщо кредит він надає безпосередньо банкові, який звернувся з кредитною заявкою під фіксований процент;

  2. тендерного (аукціонного) методу, коли на основі кредитних заявок комерційних банків організовуються торги. Тендери бувають кількісні, коли банки у заявці вказують лише кількісну суму кредиту, і умовні – у заявках вказується не тільки сума кредиту, а й процентна ставка.

Національний банк України забезпечує стабільне функціонування національної грошової одиниці за допомогою проведення емісійної політики, виконання функцій банка, банкіра уряду, банківського нагляду і грошово-кредитного регулювання економіки.

В Україні центральним банком є Національний банк України (НБУ). Він представляє собою перший рівень банківської системи. НБУ створений згідно з Законом України "Про банки і банківську діяльність" і діє на підставі Закону "Про Національний банк України".

Як центральний банк НБУ виконує такі основні завдання:

- емісія грошей та організація їх обігу;

- є кредитором останньої інстанції для комерційних банків;

- організація розрахунків між банками;

- обслуговування державного боргу країни;

- проведення операцій на рику державних цінних паперів та валютному ринку;

- видача комерційним банкам ліцензій на здійснення банківських операцій та операцій з іноземною валютою;

- контроль за діяльністю комерційних банків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]