Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_№_4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Загальні відомості

Додаток OpenOffice.org Math дозволяє створювати і редагувати математичні формули як в окремому документі, так і вставляти формули в текстові документи, електронні таблиці і презентації. Редактор формул призначений для написання формул в символічному вигляді

Для вставки формули в текстовий документ OpenOffice.org Writer необхідно вибрати: ГЛАВНОЕ МЕНЮ: ВСТАВКА/ ОБЪЕКТ/ФОРМУЛА (рис. 1, 2).

Рисунок 1 – Меню вставки об’єкта

В низу екрану відкривається редактор формул (рис. 2) і з’являється вікно для створення і редагування формул (рис.3). В документі з’являється також блок з сірою границею, в якому буде відображатися формула (рис. 3).

Рисунок 2 –Вставка об’єкту ФОРМУЛА

Рисунок 3 – Вікно редактора формул

В робочому вікні набір формул виконується наступним чином: у нижній частині вікні набирається необхідна формулу. Вона буде відображена у верхній частині вікна.

Після того, як формула набрана, необхідно вийти з режиму редагування формул, клацнувши лівою кнопкою мишки по верхній половині робочого екрану. Нижня половина вікна закриється і у документі відобразиться створена формула.

Треба звернути увагу на стиль написання формул. OpenOffice.org враховує багато стандартних правил набору математичних формул. Наприклад, набір букв у формулах курсивом, а дужок і цифр – прямим шрифтом, зміну кегля при наборі індексів і дробів, невелике відбиття навколо знаків відносин і арифметичних дій, центрування чисельника і знаменника дробів по вертикальній рисці, вибір розміру цієї риски, вибір розмірів дужок і приставних знаків.

Редагування формул: для редагування створеної формули, необхідно двічі клацнути лівою кнопкою миші по об'єкту.

Формулу можна вводити декількома способами:

вибрати символ із вікна ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ;

використати контекстне меню, натиснувши праву клавішу на редакторі формул;

ввести розмітку в редакторі формул.

Контекстне меню і вікно вставляють розмітку, яка відповідає символу.

Набір математичних операторів: для написання математичних операторів OpenOffice.org використовує визначені команди, які можна набирати вручну в нижній області екрану. А можна скористатися панеллю інструментів ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ. Якщо вона не з'явилася автоматично при вході в режим створення/редагування формули, то її можна викликати за допомогою команди ВИД / ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ (рис.4).

Панель ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ розділено на дві частини: у верхній знаходяться групи команд (унарні/бінарні операції; відносини; операції над множинами, тощо) – це категорії. При виборі однієї з груп у нижній частині панелі відображаються всі команди або символи, що входять у дану категорію.

Порядок введення формул потребує уваги. Спочатку необхідно вибрати команди/оператори, а потім всі необхідні дії.

В формулах присутні фігурні дужки, які служать для об'єднання групи змінних і не відображаються. для объединения группы переменных и не отображаются.

Панель інструментів ВИД/ ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ повністю дублюється контекстним меню.

а) б) в)

г) д) е)

ж) з) і)

Рисунок 4 – Команди меню ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ

За допомогою розмітки можна безпосередньо вводити формули в документ, при цьому необхідно враховувати інструкції мови розмітки (рис. 5).

Рисунок 5 – Список формул і відповідні їм інструкції мови розмітки

В математичних формулах використовуються грецькі символи, які в OpenOffice.org Math вводяться, якщо перед символом? записаним англійською мовою, ввести знак . Написання символів нижнього і верхнього регістрів для грецьких символів виконується у відповідності з рис. 6

Рисунок 6 – Запис символів нижнього і верхнього регістрів

Грецькі символи можна вводити, використовуючи меню СЕРВИС/ КАТАЛОГ (рис. 7). Для вибору символу потрібно двічі на нього натиснути.

Рисунок 7 – Набір символів в меню СЕРВИС/КАТАЛОГ

Для зміни гарнітури або розміру шрифту необхідно звернутися до меню ФОРМАТ/ШРИФТЫ або ФОРМАТ/КЕГЛИ.

Написання складних формул в OpenOffice.org Math викликає великі труднощі, пов’язані з порядком обробки операторів. Тому необхідно використовувати дужки для явного представлення порядку оброблення операторів.

В OpenOffice.org Math використовуються декілька видів дужок.

Дужки виду {} використовуються для групування частин формули і визначення порядку обробки операторів, вони не відображаються в кінцевій формулі і повинні вводитися як lbrace i rbrace . Якщо потрібна одна дужка (наприклад, при написанні системи рівнянь) , то замість другої дужки пишеться ключове слово none.

Круглі ( ) і квадратні [ ] дужки призначені для групування частин формули і відображаються в кінцевій формулі.

Команди left i right управляють розміром дужок.

Для створення формул, які мають дроби або похідні використовується ключове слово over.

Можна розташовувати формули в декількох рядках, для чого після формули треба набрати службове слово newline.

В табл. 2 наведені функції, які використовуються в OpenOffice.org Math, їх відображення на екрані, команди, що супроводжують ці функції.

Після того як в OpenOffice.org Math функції створені, їх можна вставити в OpenOffice.org Writer як вбудований об’єкт.

Таблиця 2 – Операції, команди, відображення для OpenOffice.org Math

Приклади

Створити в OpenOffice.org Math функції, які наведені в табл.3.

Таблиця 3 – Вигляд функцій для тестових прикладів

№ прикладів

Функції

1

2

3

4

5

6

7

Порядок виконання:

1 Звернутися у вікні ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ до шаблону ОПЕРАТОРЫ, вибрати послідовно знаки суми і (рис.4, д), поставити у вираз from{<?>} to{<?>} <?> значення верхньої і нижньої границі суми. Вираз набуде вигляду. В кутові дужки ввести вираз аn, вибравши із шаблону ФОРМАТЫ (рис. 4, і ) напис для нижнього індексу .

Остаточно запис формули буде таким (рис.8)

sum from{k=1} to{n} a_{n}newline

2 Звернутися у вікні ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ до шаблону ОПЕРАТОРЫ, вибрати знаки інтегралу , потім знак для запису верхньої і нижньої границь інтегралу і вигляд функції під інтегралом.

Остаточно запис формули буде таким (рис.8):

int from{0} to{x}f(t)dt newline

3 Звернутися у вікні ЭЛЕМЕНТЫ ФОРМУЛ до шаблону ОПЕРАТОРЫ, вибрати послідовно знаки суми і (рис.4, д), поставити у вираз int to {-infinity } знак нескінченності , вибравши його із шаблону ПРОЧИЕ (рис. 4, ж). Потім записати значення 2-n, для чого звернутися до шаблону ФОРМАТЫ (рис. 4, і ) для верхнього індексу .

Остаточно запис формули буде таким (рис.8):

sum to{-infinity } 2^{-n} newline

4 В наступному прикладі послідовно набрати в формулі (a+b)-с, потім звернутися до шаблону УНАРНЫЕ/БИНАРНЫЕ ОПЕРАТРЫ (рис. 4, а) і вибрати добуток , після цього в дужках в цьому ж шаблоні вибрати відношення для запису дробів.

Остаточно запис формули буде таким (рис.8):

(a+b)-c cdot ({a} over {a+b})newline

5 Звернутися до шаблону f(x) (рис. 4, г), вибрати функцію . Для запису кореня і виразу під ним використати із цього шаблона елемент і шаблон ФОРМАТЫ (рис. 4, і ) для верхнього індексу .

Остаточно запис формули буде таким (рис.8):

y=arctan(x+nroot{3}{1+x^{2}} )newline

6 Звернутися до шаблону f(x) (рис. 4, г), вибрати функцію , а потім до до шаблону УНАРНЫЕ/БИНАРНЫЕ ОПЕРАТОРЫ (рис. 4, а) і вибрати добуток .

Остаточно запис формули буде таким (рис.8):

tan(y)=x+3 cdot y newline

7 В шаблоні ОПЕРАТОРЫ (рис. 4, д) вибрати оператор . Ввести оператор із шаблона ФОРМАТЫ (рис. 4, і ) для написання нижнього індексу посередині. Вибрати стрілку із шаблону ПРОЧИЕ (рис. 4, ж), потім.

знак нескінченності із цього шаблону. Потім послідовно звернутися до шаблону СКОБКИ (рис. 4, з) , УНАРНЫЕ/БИНАРНЫЕ ОПЕРАТРЫ (рис. 4, а) і в дужках вибрати відношення для запису дробів.

Остаточно запис формули буде таким (рис.8):

lim csub{rightarrow infinity } left ( {a} over {b} right )

Для наведених прикладів маємо такі записи, вони наведені в нижній частині вікна (рис. 8):

sum from{k=1} to{n} a_{n}newline

int from{0} to{x}f(t)dt newline

sum to{-infinity } 2^{-n} newline

(a+b)-c cdot ({a} over {a+b})newline

y=arctan(x+nroot{3}{1+x^{2}} )newline

tan(y)=x+3 cdot y newline

lim csub{rightarrow infinity } left ( {a} over {b} right )

Рисунок 8 – Запис формул в робочій області

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]