Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабор_MS_DOS 610.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальності:

7.092101 Промислове і цивільне будівництво

7.092108 Теплогазопостачання і вентиляція

7.092601 Водопостачання і водовідведення

7.060103 Гідротехнічне будівництво

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт на тему:

«РОБОТА З ОПЕРАЦІЙНИМИ СИСТЕМАМИ MS DOS ТА WINDOWS»

з дисципліни «Інформатика. Загальний курс»

Харків 2008

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальності: 7.092101; 7.092108; 7.092601; 7.060103

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання лабораторних робіт на тему:

«РОБОТА З ОПЕРАЦІЙНИМИ СИСТЕМАМИ MS DOS ТА WINDOWS»

з дисципліни «Інформатика. Загальний курс»

Затверджено на засіданні кафедри

комп’ютерного моделювання та

інформаційних технологій.

Протокол № 6 від 6.12 .2007 р.

Харків ХДТУБА 2008

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт на тему: «Робота з операційними системами MS DOS та WINDOWS» з дисципліни «Інформатика. Загальний курс» для студентів спеціальностей: 7.092101 – “Промислове і цивільне будівництво”, 7.092108 – “Теплогазопостачання і вентиляція”, 7.092601 – “Водопостачання і водовідведення”, 7.060103 – „Гідротехнічне бу-дівництво” /Укладачі: О.О.Петрова, Н.В.Гречко – Харків:ХДТУБА, 2007.–52 с.

Рецензент В.О. Реньов

Кафедра комп’ютерного моделювання та інформаційних технологій

ВСТУП

Операційною системою (OC) називається комплекс програм, призначений для управління ресурсами комп’ютера і тими процесами, які ці ресурси використовують при обчисленнях. Основна необхідність в ОС полягає в тому, що елементарні операції для роботи з пристроями комп’ютера та управління ресурсами комп’ютера – це операції найнижчого рівня, тому дії, які необхідні користувачеві та прикладним програмам, складаються з сотен або тисяч таких елементарних операцій. Можна виділити такі сімейства ОС: MS DOS, Windows, LINUX, Macintosh та інші.

MS DOS – це абревіатура слів Microsoft Disk Operating System, тобто це дискова операційна система фірми Microsoft. ОС MS DOS взаємодіє з користувачем за допомогою монітора та клавіатури: клавіатура вважається стандартним пристроєм введення, а монітор – стандартним пристроєм виведення. Всі повідомлення, які призначені користувачеві, ОС виводить в вигляді тексту на екран монітора. При цьому при заповненні екрану всі рядки зміщуються вгору, найперший зникає, а в нижній частині екрана з’являється місце для виведення наступного повідомлення.

Типова програмна оболонка – це спеціальна програма, яка виконує основний набір дій під час роботи з файлами та каталогами: перегляд каталогів, перехід в інші каталоги, створення та знищення каталогів та файлів, копіювання файлів, запуск програм на виконання та інше. В дійсний час існує багато програм-оболонок. Однак найпоширенішою залишається програмна оболонка Norton Commander (NC). Програма NC – це програмна оболонка для роботи з MS DOS.

ОС MS DOS стандартно реалізує лише найпростіший діалог з користувачем на рівні введення окремих команд. Найбільш ефективною та сучасною є організація такого діалогу, коли користувачеві доступна вся інформація на екрані. Управління системою виконується з використанням таких елементів як меню, функціональні клавіші, миша, вікна. Це дозволяє скоротити введення символьної інформації з клавіатури і тим самим зменшити кількість помилок та затрати часу на взаємодію з системою. Ці переваги має ОС Windows, яка не тільки забезпечує зручний і наочний інтерфейс для операцій з файлами, дисками тощо, але й надає нові можливості для запуску програм в середовищі Windows. Зрозуміло, що для використання цих можливостей, програми повинні бути спроектовані відповідно вимогам Windows. Такі програми не можуть виконуватися поза середовищем Windows, тому вони називаються Windows–програмами або Windows–додатками. Утім, Windows може виконувати й програми, розроблені для MS DOS, але при цьому такі програми не використовують переваг Windows і працюють повільніше, ніж при безпосередньому виклику з MS DOS.

Основна відмінність програм для MS DOS і для Windows полягає в тому, що DOS–програма може працювати з апаратними засобами комп'ютера безпосередньо, обминаючи DOS (і, як правило, знаходить саме такий спосіб), у той час як Windows–програма повинна звертатися до зовнішніх пристроїв тільки за посередництвом Windows. Після установки в Windows драйверу (програми), що забезпечує підтримку даного пристрою, усі Windows–програми можуть працювати з цим пристроєм. Драйвери для підтримки найбільш розповсюджених пристроїв входять у стандартну поставку Windows, а для інших пристроїв – поставляються разом з цими пристроями або контролерами.

Windows надає програмістам усі необхідні засоби для створення користувацького інтерфейсу. Тому програмісти використовують його, а не створюють аналогічні власні засоби. Унаслідок цього користувацький інтерфейс Windows–програм у значній мірі уніфікований, і користувачам не потрібно вивчати для кожної програми нові принципи організації взаємодії з цією програмою.

Методичні вказівки призначені для описання тих можливостей програм, які корисні в практичній роботі студента, та набуття певних навиків роботи з програмними продуктами: Oc MS DOS, NC, OC Windows.