Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моє.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Е мілій Хрістіановіч Ленц

В історії фізики науковим працям його завжди буде приділятися почесне місце. Багато його наукові дослідження відносяться до фізичної географії (про температуру і солоність моря, про мінливість рівня Каспійського моря, про барометричний вимірі висот, про вимірювання магнітного способу і напруженості земного магнетизму і ін.) Але головним чином він працював в області електромагнетизму. З'ясуванню важливого значення цих робіт присвячені, між іншим, твори А. Савельєва: «Про працях академіка Ленца в магнітоелектрічестве» (СПб., 1854) і В. Лебединського: «Ленц як один із засновників науки про електромагнетизм» (журн. «Електрика» 1895). Найголовніші результати його досліджень викладаються і у всіх підручниках фізики. Саме: закон індукції («Правило Ленца»), за яким напрям індукційного струму завжди таке, що він перешкоджає тому дії (напр. руху), яким він викликається (1834 р.). «Закон Джоуля і Ленца»: кількість теплоти, що виділяється струмом в провіднику, пропорційно квадрату сили струму та опору провідника (1844). Досліди, що підтверджують «явище Пельтье»; якщо пропускати гальванічний струм через вісмутовий і сурьмяной стрижні, спаяні кінцями і охолоджені до 0 ° C, то можна заморозити воду, налиту в ямку близько спаю (1838). Досліди над поляризацією електродів (1847) і т. д. Деякі свої дослідження Ленц виробляв разом з Парротом (про стиснення тіл), Савельєвим (о гальванічної поляризації) і академіком Борисом Якобі (про електромагнітах).

Д жеймс Прескот джоуль

Джоуль БУВ членом Лондонського королівського товариства,почесні звання Honoris causa Трініті коледж в Дубліні (1857),Оксфордського університет (1861), доктором hc Едінбурзького(1871) i Лейденського (1875) УНІВЕРСИТЕТІВ; у 1878 роціЙому призначено Була уряд Довічна пенсія в 200 фунтів. Твори Джоуля зібрані в "Scientific papers by JP Joule" (2 т.,Лондон, 1884-87) i перекладені в 1872 році Шпренгеля нанімецьку мову. Серед нагород и почестей, якіх БУВ удостоєній навчань, -золота медаль Королівського товариства (1852), медаль Коплі(1866), медаль Альберта (1880). У 1872 и 1877 Джоуль БУВВибрані президентом Брітанської асоціації з розповсюдженнянаукових знань.

Розкрити поняття: електротехніка, електроенергетика, електроніка

Електротехніка — це галузь практичного застосування електромагнітних явищ. Розробка електротехнічних пристроїв і систем має спиратися на ґрунтовну теорію. Назва ЕЛЕКТРОТЕХНІКА об’єднує як реальні пристрої і мережі, так і багато споріднених напрямів аналітичних і експериментальних досліджень. На першому рівні класифікації можна виділити теоретичні основи електротехніки, електроенергетику та електроніку. Теоретичні основи електротехніки — аналітичний апарат для кількісного опису електромагнітних процесів у електротехнічних пристроях і системах. Ґрунтується на основних фізичних поняттях про електричні і магнітні явища.

Електроенергетика — галузь електротехніки, предмет якої становлять конструкції енергетичного устаткування для генерування, перетворення, передавання та акумулювання електричної енергії, мережі і системи електропередавання.

Електроніка — це галузь електротехніки, що зосереджена на дослідженнях та використаннях процесів та приладів, заснованих на властивостях заряджених частинок, в першу чергу, електронів. Процеси в електронних пристроях пояснюються силовими діями постійних і змінних електричних і магнітних полів у різних середовищах на заряджені частинки та взаємодією цих частинок між собою.

Дисципліна «Електротехніка» займає важливе місце серед загальнотехнічних дисциплін, які визначають теоретичний рівень професійної підготовки інженерів.

Висновок: під час виконання лабораторної роботи, я ближче ознайомився з поняттями електротехніка, електроенергетика, електроніка; багато дізнався про видатних вчених з історії електротехніки.