Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tara.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
47.71 Кб
Скачать

8. Загальні та специфічні вимоги до полімерних матеріалів. Властивості полімерних матеріалів.

Полімерна упаковка – засіб або комплекс засобів, які забезпечують захист товару від пошкоджень та втрат, а також полегшують його транспортування, зберігання і реалізацію. Полімерна тара являє собою виріб для розміщення продукції, виконаний у вигляді відкритого або замкнутого порожнистого корпуса.

Перевагами полімерної тари є: хімічна інертність, низька питома маса за відносно високої щільності, легкість фарбування, низька крихкість, висока технологічність.

Недоліками полімерної тари є: старіння під дією кисню повітря, агресивних середовищ, утворення сторонніх запахів у продукції, що упакована в полімерну упаковку, можливість міграції органічних сполук у продукт.

Вимоги до полімерної тарі визначаються факторами, які умовно можна розділити на внутрішні і зовнішні.

До внутрішніх факторів відносяться: фізико-хімічні властивості, хімічна стійкість і зносостійкість матеріалів, з яких виготовляється тара, деформуючий вплив упакованих продуктів і виробів. До зовнішніх факторів належать: механічні навантаження (статичні та ударні, вібрація), кліматичні умови (сонячна радіація, коливання температури та відносної вологості повітря), визначальна якість нанесення друку і зовнішній вигляд вироби, обумовлює її естетичні властивості.

Виконання всіх вимог забезпечується не тільки вибором необхідного полімерного матеріалу або композиції, але і розробкою технології виготовлення, включаючи оптимізацію технологічних режимів і вибір відповідного обладнання. Оптимізація складу композиції і технологічних режимів процесу переробки дозволяє досягати необхідних експлуатаційних характеристик, гарного зовнішнього вигляду одержуваної тари, її високої якості і довговічності.

З усіх вимог, що пред'являються до полімерної тари, що використовується для транспортування харчових продуктів, найбільш важливими є санітарно-гігієнічні, спрямовані на збереження здоров'я людей. Пластмасова тара у вигляді бочки для рибної сільськогосподарської продукції повинна бути фізіологічно нешкідливою і хімічно безпечною, оскільки при контакті з харчовими середовищами в них можуть мігрувати залишкові мономери з полімерних матеріалів, різні низькомолекулярні продукти, стабілізатори, барвники та інші речовини, володіють токсичністю і завдають шкоди здоров'ю людини.

Істотною вимогою, пропонованим до пластмасовій тарі, є її оптимальна конструкція. Виконання цієї вимоги дозволяє: штабелювати ящики таким чином, щоб тара яка транспортується займала мінімальні виробничі площі при установці на піддони або при зберіганні; легко замінювати в штабелях, що вийшли з звернення ящики при їх поломці і переносити їх вручну, використовуючи ручки або спеціальні конструкції, а також переміщати з допомогою транспортерів; піддавати мийці й інший санітарній обробці, для чого на верхній кромці ящика робляться наскрізні отвори для видалення промивної води. Використання модульної конструкції ящика, що має різні ребра жорсткості, дозволяє застосовувати їх при великих навантаженнях і виготовляти ящики великої місткості (від 10 до 165 л), розширюючи можливості транспортування і зберігання продуктів.

Для полімерної тари, що поєднує легкість та міцність все рідше використовуються полімери в чистому вигляді. Для цих цілей необхідно застосовувати полімерні матеріали у вигляді композицій. У самому принципі створення таких композицій закладені необмежені можливості отримання матеріалів з наперед заданими властивостями, що відповідають вимогам експлуатації.