Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарознавство фрукто-овочевих товарів.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
254.98 Кб
Скачать

31. Картопляні продукти. Їх класифікація та товарознавча характеристика. Картопляні продукти

До картопляних продуктів належать сушені, заморожені, обсмажені, консервовані продукти з картоплі, сухе картопляне пюре, крекери.

Сухе картопляне пюре виготовляють у вигляді пелюстків завтовшки 0,2-0,3 мм, які відновлюються в пюре за контакту з гарячою водою або молоком у співвідношенні 1:5 впродовж 1,5 хв; крупки розміром до 0,8 мм - відновлюється до пюре впродовж 3 хв; гранул — циліндрики діаметром від 1 до 3 мм, завдовжки від 5 до 20 мм — відновлюється до пюре впродовж 10 хв; агломерованого пюре - у розріджений шар гранул вводиться розчин знежиреного молока, гранули висушуються - відновлюється до пюре впродовж 30 с; молочно-картопляного порошку - пюре з молоком висушене у розпилювальному апараті - відновлюється до пюре впродовж 1,5 хв.

За нерегульованої температури і відносної вологості повітря не більше 70% термін зберігання сухого картопляного пюре-крупки в металевих банках 4 роки, гранул у поліетиленових мішках, в ящиках — 3 роки.

Картопляні крекери — це суміш картопляного пюре, порошкоподібної сушеної картоплі, крохмалю, кухонної солі і харчових добавок (яєчного порошку, сухого знежиреного молока, цукру, цибулі, часнику, ваніліну) у вигляді висушених ковбасок завдовжки 30-40 мм, діаметром - 2,3-3,5 мм.

Обсмажені продукти готові до безпосереднього вживання в їжу.

Чіпси (хрустка картопля) – виготовляють шматочками з гладенькою, гофрованою поверхнею завтовшки 1,3 мм; соломкою зі стороною у поперечнику квадрата до 4 мм; пластинками у поперечнику прямокутника зі сторонами не більше 2x10 мм та інших розмірів. Ці різновиди чіпсів випускають з додаванням цибулі, перцю, часнику, кориці, гвоздики та ін. Для поліпшення смаку та харчової цінності до обсмажених чіпсів можуть додавати сіль, білкову приправу.

Термін зберігання чіпсів, обсмажених у соняшниковій олії - 15 діб, у бавовняній або суміші олій - до 30 діб.

Картопляний хмиз – виготовляють з напівфабрикату крекерів. Їх обсмажують в олії з цибулею, з часником. Випускають також хмиз солодкий до чаю і Любительський.

Заморожені продукти — картоплю, нарізану на стовпчики і кубики, обсмажену або необсмажену в олії, і картопляні котлети заморожують у морозильних камерах. Зберігають ці продукти за температури - 18°С до 6 міс, в домашньому холодильнику - 2 доби, за кімнатної температури - 3 год.

Консервовані продукти — консервують картоплю молоду, очищену від шкірочки цілу або нарізану. Заповнені картоплею банки до 60% їх об'єму заливають 2%-вим розчином солі, герметизують і стерилізують.

32. Товарознавча характеристика продуктів переробки тропічних і субтропічних фруктів.

За останні роки на ринок України надходить багато свіжих тропічних і субтропічних фруктів, а також їхні продукти переробки. Більшість продуктів переробки імпортують, деякі з них виробляють в Україні.

З плодів ананасів виготовляють соки, консерви (кружальцями, шматочками), джеми, сухофрукти; з плодів авокадо — салати, соуси і джеми; з плодів черімоли — соки, прохолодні напої, нектар, джем, мармелад, шербет.

Багато продуктів виробляють з плодів бананів: чіпси, снеки, сухофрукти, напої, порошки, джеми, різні солодощі.

Соки, пюре, нектар, мармелад, джем, желе, пасти, цукати, компоти виробляють з плодів гуави звичайної.

З плодів гранаділи жовтої виробляють менше продуктів: сік, напої, желе. Плоди карамболи придатні для виробництва соків, прохолодних напоїв, коктейлів, консервів.

Плоди в сиропі, сік з м'якоттю (сквоші), компоти, сухофрукти виробляють з плодів лічі.

Немало продуктів виробляють з плодів манго: сік, компоти, пюре, нектар, джем, цукати, сухофрукти, швидкозаморожені продукти.

З плодів папаї виробляють понад 100 найменувань продуктів і лікувальних препаратів, але на наш ринок надходить незначна їх кількість: сік, пюре, джем, цукати; з плодів пепіно — консерви, мармелад, сухофрукти.

Консерви, мармелад, конфітюр, сухофрукти, швидкозаморожені продукти виготовляють з плодів пітахаї, а з плодів рамбутану — компоти і мармелад.

Плоди ківі переробляють на сік, цукати, сухофрукти, консерви; з плодів фейхоа виробляють: напої, компоти, желе, варення, джем, мармелад.