Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ Реферат.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
5.01 Mб
Скачать

3. Характеристика двох пар портів, придатних для забезпечення вантажопотоку

Таблиця 3. Відстані між портами відправлення і призначення, мілі.

Порти призначення

Порти відправлення

Географічні координати

Далянь, Китай

Тяньцзінь, Китай

38°55’44’’ с.д

121°39’17’’ п.ш

117°27’37’’ с.д

39°0’34’’ п.ш

Сет-Іль, Канада

66°23’00’’ с.д

50°13’00’’ п.ш

11376

11632

Спеціалізація порту

Залізна руда

Універсальний

Універсальний

Ванкувер, Канада

49°18’08’’ с.д

123°06’26’’п.ш

5156

5301

Спеціалізація порту

Універсальний

Універсальний

Універсальний

Відповідно до Таблиці 3 були наведені такі дані : географічні координати, спеціалізація та відстань між портами призначення та відправлення (для порта Сет-Іль, відстань до портів призначення наведено через Панамський канал)

Порти відправлення: Порт Ванкувер має величезну кількість причалів (100) з глибиною до 16,8 метрів. На території знаходиться достатня кількість терміналів та перевантажувальних комплексів для залізної руди. Також наявні складські приміщення для тимчасового зберігання руди.

Порт Сет-Іль має 15 причалів , які назначені тільки для завантаження залізної руди. Глибина досягаю до 15,8 метрів. Порт має перевантажувальні комплекси та термінали тільки для заданого вантажну. Присутні складські приміщення.

Порти призначення: Порт Далянь має 52 причали з глибиною від 8 до 17 метрів. На території присутні перевантажувальні комплекси та термінали. Також наявна велика кількість складських приміщень.

Порт Тяньцзінь має 45 причалів з глибиною до 15 метрів. В порті є перевантажувальні комплекси та термінали, але не дуже велика кількість складських приміщень.

4. Характеристика вантажу

Залізні руди — природні мінеральні утворення з вмістом заліза у таких кількостях, за яких його економічно вигідно видобувати.

Залізна руда крім заліза містить кремнезем, глинозем, окису кальцію і магнію. Якість руди характеризується вмістом заліза, наявністю домішок, гранулометричним складом. Залежно від виду підготовки розрізняють залізну руду рядову (несортовані), шматки, дрібну для агломерації (аглоруда), концентрат, окатиші. Руда є буро-червоне або темно-сіре мінеральна речовина вологістю 3 - 5%, насипною масою 2,4 - 2,8 т / м3. На експорт йде в основному аглоруда і шматками руда. Під час навантаження в трюми відбирається проба руди для визначення її якості.

Залізна руда складується на бетонованій майданчику на відстані не менше 1 м від штабелів пилообразуючих вантажів (цемент, вугілля) і навалочних вантажів, що містять фосфор (апатитова руда і її концентрат), сірку (сірчаний і мідний колчедан, піритні недогарки, барит), цинк і свинець. Різні сорти залізної руди поділяють бар'єром висотою до 1 м.

Руда, на перший погляд, вантаж абсолютно нешкідливий, але це далеко не так. Якщо її занурити в трюм звичайного судна, то вона займе лише невелику частину його обсягу майже у самого подвійного дна. Транспорт виявиться занадто остійності, і під час шторму матиме дуже стрімку качку. Це приносить школу для команді, машин, корпусу, обладнанню, а сама руда від різких поштовхів може зрушити на один з бортів, що не рідка призводить до загибелі судна.

Також одна із небезпек є вологість залізної руди, яка повинна дотримуватися під час завантаження та транспортування. Бо, відомі випадки, коли через перевищення вологості під час транспортування залізна руда розріджується, що впливає на остійність судна, тому воно може перегорнутися. Це стосується також до спеціалізованих рудовозів.

Немало клопоту доставляє вона під час вивантаження. Тому для її перевезення використовуються спеціальні судна. Трюми у них невеликі, з подвійними бортами і високим подвійним дном.

Подальший розвиток цього типу призвело до створення універсальних рудовозів з трюмами різної конструкції. Частина з них призначається для руди і вони меншого обсягу, але мають підвищену міцність.

Соседние файлы в предмете География