Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СП екзамен.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
145.7 Кб
Скачать

21.Момент припинення шлюбу при його розірванні. Право на повторний шлюб.

Моменту припинення шлюбу у разі його розірвання має дуже важливе правове значення, оскільки саме з цього часу між подружжям припиняються особисті та майнові правовідносини, що виникають від дня державної реєстрації шлюбу в органі РАЦСу.

У ст. 114 СК цей момент визначено з урахуванням існуючого порядку розірвання шлюбу (органом РАЦСу чи судом). Згідно з нею у разі розірвання шлюбу органом РАЦСу моментом його припинення є день винесення ним відповідної постанови. Уявляється, що порядок і форма її винесення мають бути визначені у ході кодифікації законодавства з питань реєстрації актів цивільного стану. При розірванні шлюбу судом він припиняється у день набрання чинності судовим рішенням. А це відбувається після спливу строку, відведеного на його апеляційне оскарження, який дорівнює одному місяцю.

Сімейний кодекс не обмежує строк реєстрації розірвання шлюбу, проведеного у судовому порядку, в органі РАЦСу. Стаття 115 закріплює лише обов'язок колишнього чоловіка або колишньої дружини подати до цього органу відповідну заяву. Така реєстрація має лише посвідчувальний характер, закон не пов'язує з нею момент припинення шлюбу.

Незважаючи на те, що шлюб, який розривається за рішенням суду, припиняється від дня набрання ним чинності, колишнє подружжя не має права укладати новий шлюб до одержання в органі РАЦСу Свідоцтва про розірвання шлюбу. Уявляється, що обмеживши таким чином право чоловіка і жінки на повторний шлюб, законодавець намагався забезпечити обов'язковість державної реєстрації розірвання шлюбу за рішенням суду, стимулюючи до цього колишнє подружжя.

На практиці можуть виникати ситуації, за яких дружина і чоловік після розірвання шлюбу досягають примирення і вирішують поновити свій шлюб. Тому ст. 117 СК вперше у вітчизняному сімейному законодавстві передбачає умови та процесуальний порядок здійснення цього, яке можливе, якщо жоден з подружжя не перебував після розлучення у повторному шлюбі.

У ч. 2 ст. 25 СК України сказано, що жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу.

У 116 статті вказано, що особа має право на повторний шлюб після розірвання шлюбу та одержання свідоцтва про розірвання шлюбу. Вбачається, що ця норма закону є неточною. Особа має право на повторний шлюб незалежно від одержання свідоцтва про розірвання попереднього шлюбу. Таке свідоцтво має обліковий характер, у той час як право на шлюб має будь-яка дієздатна особа, яка не перебуває у зареєстрованому шлюбі. Право на шлюб - це елемент сімейної правоздатності особи, і це право не може залежати від факту одержання чи неодержання свідоцтва про розірвання шлюбу. Право на повторний шлюб виникає відразу після розірвання попереднього шлюбу. При одержанні ж свідоцтва виникає можливість реалізації права на шлюб, тобто реєстрації шлюбу органом РАЦС.

22.Поновлення шлюбу в разі з’явлення одного з поружжя, оголошенного померлим або визнаного безвісно відсутнім.

У 118 статті Сімейного Кодексу закріплено можливість поновлення шлюбу особи, яка була оголошена померлою або визнана безвісно відсутньою. Слід зазначити, що в ст. 118 СК закріплено різні підстави припинення шлюбу. Так, у разі оголошення особи померлою шлюб припиняється на підстави ст. 104 СК (дивись коментар до ст. 104 СК). У разі, якщо особа була визнана безвісно відсутньою, припинення шлюбу відбувається на підставі ст. 107 СК (дивись коментар до ст. 107 СК). Тому і процедура і наслідки припинення шлюбу будуть різні.

Для поновлення шлюбу особи, яка була оголошена померлою і з'явилася, необхідно провести певну процедуру, а саме: 1) необхідно скасувати відповідне рішення суду про оголошення особи померлою (процедура відбувається на підставі ст. 250 ЦПК); 2) анулювати актовий запис про смерть. Шлюб поновлюється лише за умови, якщо: 1) ніхто з колишнього подружжя не перебуває у повторному шлюбі; 2) обидва з колишнього подружжя висловили письмову згоду на поновлення шлюбних відносин.

У тому випадку, якщо шлюб було припинено шляхом його розірвання на підставі п. 1 ч. 1 ст. 107 СК його можливо поновити за умови, що: 1) рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою скасоване; 2) державний орган реєстрації актів цивільного стану анулював актовий запис про розірвання шлюбу; 3) обидва з колишнього подружжя висловили письмову згоду на поновлення шлюбних відносин.

Таким чином, шлюб з особою, яка була оголошена померлою, відновлюється, якщо мають місце наступні обставини:

• рішення суду про оголошення особи померлою скасоване судом за заявою особи, яка була оголошена померлою, або іншої заінтересованої особи;

• на підставі рішення суду державним органом РАЦС анульовано актовий запис про смерть особи;

• ніхто із подружжя не зареєстрував повторний шлюб.

Поновлення шлюбу в цих випадках відбувається автоматично. Подання спільної заяви подружжя не вимагається. Це пояснюється тим, що після анулювання актового запису про смерть особи, яка була визнана померлою, у юридичному плані вважається, що людина є живою. Відповідно, вона має сімейні права, аналогічні тим, які вона мала за життя.

Якщо за час відсутності такої особи наміри дружини або чоловіка щодо збереження шлюбу змінилися і сторони або одна з них не бажають надалі проживати однією сім'єю, то шлюб між ними може бути розірваний на загальних підставах.