Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kol1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
36.98 Кб
Скачать

14. Охарактеризуйте засоби створення текстур

Під текстурою розуміють специфічний характер тону (кольору) у зображенні обьєкта або на його фрагменті. До текстури також відносять наявність на зображенні характерних ліній.

Текстура може мати впорядкований характер тону і бути у вигляді геометрично правильних або майже правильних рисунків. Подібну текстуру мають, наприклад, цегельна кладка, кахельне облицювання, шахівниця і так далі. Інший тип - стохастична структура. Вона властива природним обьєктам і, як правило. є наслідком шорсткості обьєктів, що спостерігаються.

Одним із принципів формування текстури зображення є перенос регулярного або стохастичного рисунка на поверхню обьєкта. Для нанесення рисунка необхідно вирішити задачу перетворення систем координат. Якщо рисунок заданий у просторі текстури в системі координат (u, w), а поверхні - у ситемі (тета, фі), то для переносу рисунка потрібно знайти або задати функцію відображення одного простору на інший, тобто вижначити співвідношення: тета = f(u, w). фі = g(u, w).

У багатьох практичних випадках функції відображення лінійні: тета = Au+Bw+C, фі = Du+Ew+F. Коефіцієнти A, B, C, D, F обчислюються зі співвідношень між відомими точками в системі координат.

15. Апаратна та програмна підтримка графіки

Апаратна підтримка комп’ютерної графіки забезпечується відеокартою і монітором. На екрані монітора, як мінімум, 25 разів за секунду формується зображення. Людське око не спроможне вловити таке швидке миготіння кадрів, і створюється ілюзія нерухомості зображення. Зображення на екрані будується за допомогою пікселів, що об’єднуються в телевізійні рядки.

Для керування моніторами використовуються спеціальні відеокарти. Відеокарти (відеоадаптери, контролери монітора) являють собою складні електронні пристрої, які керуються власним процесором і мають свою відеопам’ять. У загальному випадку відеокарта складається з контролера електронно-променевої трубки і відеобуфера (відеопам’яті). Для комп’ютерів IBM PC розроблені декілька стандартів відеокарт: MDA (Monochrome Display Adapter), CGA (Color Graphics Adapter), EGA (Enchanced Graphics Adapter), VGA (Virtual Graphics Array). У даний час актуальним є ознайомлення зі стандартом VGA (його модифікацією є стандарт SVGA – Super VGA), тому що інші вже застаріли.

Програмну підтримку графіки забезпечують спеціалізована бібліотека GRAPH, набори драйверів і шрифтів. Підключення модуля GRAPH до програми користувача здійснюється за допомогою зарезервованого слова USES: Uses GRAPH.

Графічні драйвери знаходяться в BGI-файлах і підключаються при ініціалізації графічного режиму.

Виведення тексту в графічному форматі здійснюється за допомогою використання шрифтів. Стандартний набір у Turbo Pascal містить у собі такі шрифти: TriplexFont, SmallFont, SansSerifFont, GothicFont, що розміщуються у файлах trip. chr, litt. chr, sans. chr і goth. chr відповідно.

16. Для чого необхідно підключення драйверів монітора при програмуванні графіки

Після запуску Турбо Паскаля компютер переходить в текстовій режим.

Для того щоб використовувати його графічні можливості потрібно ініціалізувати режим роботи дисплейного адаптера.

В графічному режимі роботою адаптера керує графічний драйвер.

Драйвер-це спеціальна програма, яка керує технічними засобами компютера.

17. За допомогою яких операторів здійснюється ініціалізація графічного режиму при роботі в середовищі Турбо С

InitGraph(GraphDriver, GraphMode, Path);

где переменные GraphDriver и GraphMode имеют тип Integer, а переменная Path имеет тип String.

То, что записано в скобках, называется параметрами вызова процедуры (подробнее с данным вопросом мы ознакомимся позднее в теме “Процедуры и функции”), а сейчас рассмотрим параметры GraphDriver, GraphMode и Path.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]