Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова з автоматизації.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

4.Правила безпеки при монтажі, налагоджуванні та обслуговуванні схеми автоматизації.

До виконання пусконалагоджувальних робіт допускаються особи, які пройшли спеціальну підготовку в пусконалагоджувальних організаціях за спеціальною програмою, досягли 18-річного віку, пройшли медичний огляд, мають кваліфікаційну групу з електробезпеки та освоїли методику проведення пусконалагоджувальних робіт V.

Керівник налагоджувальних робіт на об’єкті проводить інструктаж на робочому місці, де чітко формулює завдання, визначає умови виконання робіт, знайомить членів бригади з кресленням, схемами та розміщенням апаратів і обладнання, встановлює порядок подання напруги для виконання налагоджувальних робіт і випробування схем. Керівник налагоджувальних робіт повинен вимагати від замовника виконання організаційних та технічних заходів техніки безпеки. Налагоджувальному персоналу виконувати ці роботи чи брати участь у них категорично забороняється.

Налагоджувальні роботи, пов’язані з поданням напруги, виконують не менше двох осіб, одна з них повинна мати кваліфікаційну групу з електробезпеки не нижче IV в електроустановках напругою понад 1000В і не нижче III—до 1000В. Персонал пусконалагоджувальних дільниць забезпечують захисними засобами-діелектричними рукавицями, калошами, індикаторами напруги та інструментом з ізолюючими рукоятками. Не можна користуватись захисними засобами, які не пройшли випробувань, і тими, строк випробування яких минув.

Тимчасові схеми, які збирають біля налагоджувального обладнання для вимірювання електричних параметрів та інших цілей, виконують на міцних столах, площа яких дозволяє зручно й вільно розмістити прилади та апарати. Столи не повинні мати металевої поверхні. Тимчасові живильні лінії виконують відкрито проводом відповідної площі поперечного перерізу з ізоляцією, що має достатню механічну і електричну міцність. Живляться тимчасові схеми через закритий рубильник або автоматичний вимикач з відповідним захистом.

Випробування електричних схем з поданням напруги на силове електрообладнання дозволяється тільки після перевірки взаємодії апаратів і приладів у схемах вторинного кола оперативним струмом. Допускається тимчасове попадання напруги на щити станції керування і силове обладнання для проведення налагоджувальних робіт тільки при умові, що на даних електроустановках введений експлуатаційний режим.