Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова з автоматизації.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

2.4.Розробка принципової електричної схеми керування об’єктом автоматизації.

Принципові електричні схеми – це проектний документ розроблений на основі схем автоматизації, який визначають повний склад електричних елементів та зв’язків між ними, а також дає детальне уявлення про принципи роботи схеми.

При виконанні принципових електричних схем керуються в першу чергу такими документами: ГОСТ2.701-84 “Схеми, види й типи”. Загальні вимоги до виконання ГОСТ2.702-75”Правила використання електричних схем”

У загальному випадку принципові електричні схеми складаються з умо

3.Розрахунок економічної ефективності об’єкту автоматизації.

Економічна ефективність автоматизації визначається шляхом порівняння двох варіантів в процесі проектування: старого (до автоматизації) та нового (після автоматизації).

Економічна ефективність автоматизації виміряється степенем зменшення сукупної праці, затрачуваної на виробництво одиниці продукції. При автоматизації сільськогосподарських виробничих процесів вартість капітальних витрат звичайно трохи зростає, а експлуатаційні витрати на одиницю продукції істотно скорочуються. Таким чином, ефективність автоматизації характеризується сумарним скороченням витрат на виробництво одиниці продукції.

Якщо автоматизацію якого-небудь процесу можна здійснити різними способами, то треба вибрати самий ефективний варіант, що забезпечує більш інтенсивне зниження вартості і більш високий ріст продуктивності суспільної праці. При цьому дуже, важливо за базовий варіант прийняти найбільш передовий і сучасний спосіб механізованого виробництва, застосовуваний у вітчизняній чи закордонній практиці, оскільки при порівнянні з менш сучасним способом виробництва можна одержати в розрахунках завищену економію засобів. Фактично цей же рівень може бути досягнуть за рахунок більш прогресивної технології машинного способу виробництва без залучення автоматизації.

На техніко-економічні показники істотний вплив роблять правильно сформульовані технічні вимоги на автоматизацію технологічного процесу. Наприклад, підвищені вимоги до точності роботи автоматизованого процесу приводять до ускладнення пристроїв автоматики і до істотного збільшення капітальних і експлуатаційних витрат.

У результаті техніко-економічних, соціально-економічних і якісних порівнянь автоматизованого і неавтоматизованого способів виробництва визначаються основні показники ефективності автоматизації: капітальні витрати, експлуатаційні річні витрати, рентабельність, строк окупності, приведені витрати й інші.

1.Визначаємо коефіцієнт порівняльної ефективності: