Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛІГА ЗАКОН ПРАКТИЧНІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

1.1. Коротка характеристика системи "ліга:закон"

Інформаційно-правові системи (ІПС) надають можливість широкому колу користувачів отримувати швидкий доступ до величезного обсягу нормативно-правових актів України та інших документів. Ці системи можуть входити до АРМів юриста, бухгалтера, менеджера, банкіра. Ними можуть користуватися всі, хто бажає отримати інформаційну чи консультативну юридичну допомогу. Найбільш відомі на українському ринку: "ЛІГА:ЗАКОН", нормативні акти України (НАУ) та Парус-консультант.

У цьому розділі розглядається найкраща, на мою думку, і найповніша на сьогодні­шній день, інформаційно-правова система "ЛІГА:ЗАКОН". Вона забезпечує швидкий доступ до законодавчої бази України; економить час при здійсненні пошуку необхід­ної нормативної інформації; допомогає у прийнятті ефективних рішень; має зручний інструментарій для роботи з документами; надає можливість ведення аналітичної роботи (створення і ведення власних добірок документів, рубрикаторів і класифіка­торів; встановлення зв'язків між документами; створення закладок та поміток у документах тощо); надає доступ до періодичних видань з оглядами питань оподаткування, бухгалтерського обліку, підприємницької діяльності та іншою бізнес і довідковою інформацією; надає можливість створення власних статистичних добірок і звітів у будь-якому тематичному розрізі та у часі; надає можливість отримати швидку консультацію у фахівців Центру "ЛІГА"; надає доступ до періодич­них аналітичних видань "СЕЙЧАС" та "Правовий АСПЕКТ".

До сімейства програмних продуктів інформаційно-правового забезпечення "ЛІГА:ЗАКОН" входять універсальні версії Бізнес, Еліті ENTERPRISE та спеціалізо­вані - Класик, Юрист, Бухгалтер. Універсальні версії можуть використовуватись як офісні варіанти. Набір сервісів і функцій задовольнить потреби користувачів різних профілів. Спеціалізовані версіїукомплектовані у відповідності з потребами фахівців певних професій. У залежності від версії, система оснащена різними наборами сервісів та інструментів. Комплексні версії (ENTERPRISE та Еліт) і спеціалізована Юрист містять у межах ресурсу "Загальне законодавство" нормативно-правову інформа­цію у повному обсязі, ресурс "Судова практика", бази "Законопроекти та коментарі", "Столичне та регіональне законодавство", "Влада України", сервіси "Калькулятори" та експрес-аналіз нормативних актів "Правовий АСПЕКТ".

Найповнішою серед усіх версій є ENTERPRISE. До її складу, крім уже названих, входять сервіси "Консультації" і "Банкрутство та ліквідація підприємств", класифіка­тори "Типові форми та договори", "Довідники", ресурси "Мистецтво оборони", "Служба персоналу". Наступною за наповненням є версія Еліт.

У системі "ЛІГА" секція "Нормативні документи" включає такі документи: "Загальне законодавство", "Столичне законодавство", "Регіональне законодавство" та "Судова практика".

База даних "Загальне законодавство" містить такі документи:

-документи, прийняті Верховною Радою України з 1990 року;

-документи, прийняті Президентом України з 1991 року;

-документи, прийняті Кабінетом Міністрів України з 1991 року;

  • документи, зареєстровані Міністерством юстиції України, прийняті міністер­ствами та іншими органами державної виконавчої влади з 1 січня 1993 року;

  • документи, прийняті законодавчими та виконавчими органами влади СРСР і УСРС, які не втратили чинності дотепер;

-усі чинні кодекси України в контрольному стані;

-роз'яснення, листи, накази та інструкції Державної податкової адміністрації України;

  • постанови, листи і телеграми Національного банку, Міністерства фінансів та інші документи із фінансового права;

  • чинні в Україні міжнародні угоди, конвенції та інші документи міжнародного права починаючи з 1815 року;

  • документи Державної митної служби України, інших органів виконавчої влади з питань митного контролю та врегулювання;

-документи про кадрові перестановки, нагородження, про переіменування, зміну кордонів населених пунктів і територіальних одиниць. Інформацію про склад комісій, груп делегацій, виділення коштів, видачу дозволів, передачу у власність.

"Столичне законодавство" складають документи, які регламентують правові та соціальні аспекти життєдіяльності столиці України - міста Києва.

"Регіональне законодавство" містить документи, які визначають правові аспекти життєдіяльності областей України, зокрема АР Крим.

База даних "Судова практика" включає постанови Пленуму Верховного Суду України, а також СРСР, роз'яснення та рішення Верховного Суду України та Вищого господарського суду України з різних питань формування судової практики й різних категорій судових справ.