Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансова система США1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

1.2 Федеральний бюджет, його витрати і доходи

Федеральний бюджет у США - це досить складний фінансовий механізм управління та контролю за діяльністю всіх федеральних міністерств і відомств, повністю визначає економічні основи державного будівництва і який має потужний вплив на стан економіки в цілому. За формою він являє собою регулярно затверджувану докладну кошторис усіх урядових витрат і доходів, які розподіляються за джерелами надходжень, основними напрямками та програмами витрачання коштів. Під бюджетними доходами в США зазвичай розуміється грошова сума податкових надходжень та інших платежів, зібрана з населення і підприємств федеральним урядом через федеральні або місцеві влади. Бюджетні доходи включають також різного роду подарунки та вклади. У доходи не включаються суми від розпродажів федерального майна, доходи за відсотками, виплати за позиками і внутрішніх грошових переказів між урядовими рахунками.

Структура витратної і прибуткової частин федерального бюджету зазнає щорічні зміни. І тому розгляд питання про доходи і витрати федерального бюджету цікаво з точки зору динаміки цих змін.

Таким чином, розглянемо структуру доходів і видатків бюджету федерації США не на якийсь окремий рік, а порівняємо федеральний бюджет 80-х і 90-х років. Слід зазначити, що на структуру федерального бюджету США більшою мірою впливають політичні події, що відбуваються в цій країні. Так, наприклад, федеральний бюджет був полем битви в багатомісячну протиріччі Б. Клінтона і республіканського конгресу перед президентськими виборами 1996 р. у США.

Перед адміністрацією Клінтона стояла не тільки проблема переобрання в 1996 р., але і необхідність зміцнення політичної бази демократів. А це означало таку конфігурацію бюджетних пріоритетів, за якої має відбуватися поступово заміщення військових витрат на соціальні. Так, у 1992 р. прямі військові витрати склали 21,6% всіх федеральних витрат (298,4 млрд. дол), а на частку основного блоку соціальних програм - 55,9% бюджетних витрат (772,5 млрд).

Структура основних джерел надходжень до федерального бюджету, особливо після рейганівських податкових революцій, характеризувалася наступного динамікою і показниками. Основними джерелами надходжень були прибуткові податки - 43,6% в 1992 фін. р. (при знижується тенденції - відповідно до бюджетного стратегією республіканців - в 1982 фін. р. частка того виду надходжень, наприклад, становила 48,2% всіх федеральних доходів). На другому місці - податки на соціальне забезпечення - 37,9% всіх федеральних податків на тлі підвищення тенденції-знов-таки, відповідно до політики консервативних сил Америки (у 1981 фін. г. на них падало не більше 30,5% доходів федерального бюджету). Єдина частка податків на прибуток корпорацій і акцизних податків, розуміючи як сума прямих і непрямих податків на бізнес, у 1992 фін. г. не перевищувала 13,4% всіх федеральних податків - при їх зменшується ролі як джерела доходів федерального уряду протягом попередніх 10 років (у 1981 фін. г. вона дорівнювала 17% доходної частини федерального бюджету). Загальний обсяг надходжень до федерального бюджету в 1992 фін. р. склав близько 1,1 трлн. дол., в 1997 фін. г. - 1, 355 трлн. дол. .

У лютому 1994 р. адміністрація Б. Клінтона представила конгресу бюджетну стратегію і свою систему бюджетних пріоритетів, прорахованих аж до 1999 фін. года. Долю федеральних витрат у ВВП передбачалося скоротити до 21,5%, а сукупний податковий тягар збільшити до 19,2% або на 1% ВВП. У 1993 р. адміністрація з величезною працею досягла у конгресу деякого підвищення прибуткових і акцизних податків. В цілому вона передбачала дещо збільшити частки прибуткових податків у сукупних доходах федерального бюджету (до 44%) і податків на прибуток корпорацій і непрямих податків на бізнес (до 15%) і знизити частку податків на соціальне забезпечення (до 36,5%). Але основні зміни повинні були торкнутися видаткової частини бюджету. Військові витрати передбачалося скоротити до 250 млрд. дол., Знизивши їхню частку у федеральному бюджеті до 14% до кінця 90 років. Головним пріоритетом адміністрації оголошувалася соціальна сфера-витрати на охорону здоров'я, освіту, перепідготовку робочої сили, державне допомоги. До кінця 90 років соціальні витрати федерального уряду повинні були б збільшитися приблизно в 1,5 рази і скласти 1,24 трлн. долл., Або приблизно дві третини всіх федеральних витрат.

Які ж реальні досягнення клінтонською адміністрації в бюджетній сфері.

Можна констатувати, що стаття Витрати на національну оборону при Клінтоні перетворилася на одну з найбільш динамічно що скорочуються позицій у федеральному бюджеті - у 1997 фін. г. вони були зменшені майже в 10 млрд. дол, до 272,1 млрд. дол, або 17,8% всіх федеральних витрат. У той же час стаття Виплати відсотків по державному боргу стала, навпаки, найбільш динамічно росте - на неї в 1997 фін. г. асигновано 232,2 млрд. дол, або 15,2% всіх федеральних витрат (зростання більш, ніж на 30 млрд. дол)

На соціальні потреби, по бюджету 1997 фін. г., виділяються більш 60% федеральних асигнувань (приблизно 936 млрд. дол)

Найбільш швидко зростаючими статтями в соціальному бюджеті при Клінтоні стали витрати на охорону здоров'я і соціальне обеспеченіе1. Ч то стосується економічних програм, то адміністрація практично заморозила витрати на сільське господарство, транспорт, енергетику, охорону навколишнього середовища, науку і техніку.

Доходи в 1997 фін. г. зростали випереджаючими темпами по відношенню до витрат - 7,1 у порівнянні з 5,3%, що склало різницю в 10 млрд. дол в абсолютному вираженні.

Таким чином, зробимо наступні висновки.

Структура витрат і доходів безпосередньо залежить від того, що знаходиться біля "керма влади" - республіканці або демократи, тому що вони мають різні бюджетні пріоритети, які і визначають статті витрат і доходів федерального бюджету в США;

Наведену вище порівняльну характеристику доходів федерального бюджету США 80х і 90х років оформимо наочно у формі таблиці. (див. додаток Б "Доходи федерального бюджету США за основними джерелами в 1997 і 1980 фін. роках).

Структура витрат федерального бюджету США істотно змінилася, і в 1997 фін. г вона характеризується наступними показниками (див. додаток В "Витрати федерального бюджету США за основними напрямками в 1997 фін. Році).