Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_печать.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
320 Кб
Скачать
  1. Призначення і роль фінансів. Функції фінансів.

Фінанси – це об’єктивна економічна категорія, яка носить історичний, розподільчий і вартісний характер. Як історична категорія фінанси виникли одночасно з державою, як економічна категорія фінанси відображають створення, розподіл і використання фондів(грошових коштів). Вартісним вираженням фінансів є кошти. Основною ознакою фінансів, що відображають їх від інших економічних категорій є розподіл. Функціонування фінансів пов’язана з об’єктивною необхідністю розподілу і перерозподілу вартості суспільного продукту в грошовій формі. Об’єктом фінансових відносин є ВВП, національний дохід держави. Суб’єктами фінансових відносин виступає держава, місцеві органи влади і самоврядування, юридичні і фізичні особи

Оцінкою нормального розподілу ВВП є такі показники як ефективність економіки та соціальна стабільність в суспільстві. Фінанси – система економічних відносин з приводу створення, розподілу і використання фондів грошових коштів для забезпечення державою виконання її функцій і потреб суб’єктів господарювання. За допомогою фінансів відбувається розподіл та перерозподіл ВВП та контролюється утворення і використання фондів грошових коштів. Функції фінансів -

Забезпечувальна, яка передбачає забезпечення фінансових відносин необхідними ресурсами.

Розподільча функція – проявляється в процесі розподілу та перерозподілу ВВП, НД у вигляді створених фондів грошових коштів та їх використання за цільовим призначенням. Об’єктами розподілу на рівні підприємств, установ, організацій виступає покриття матеріальних витрат, трудових витрат, утв. амортизац. фонду, резервного фонду, фонду оплати праці, тощо. Також підприємство сплачує податки, збори обов’язкові платежі до державних цільових фондів. Разом з формуванням бюджетів та цільових фондів починається процес перерозподілу раніше розподіленої вартості. Необхідність якого пояснюється утворенням невиробничої сфери економіки, соц. захисту населення, управління оборони, тощо.

Види перерозподілу -

  • між територіальний

  • міжгалузевий

  • внутрішньогалузевий

  • внутрішньогосподарський9на рівні 1-го під – ва)

Регулююча функція - проявляється в фінансових відносинах через такі регулятори як податки, процентні ставки за кредитами ( облікова ставка НБУ), зміна курсу національної валюти, курсу цінних паперів та ін. Пов'язана передусім з розподілом та перерозподілом суспільного продукту й національного доходу для задоволення різних потреб народного господарства й населення

Контролююча функція – реалізується шляхом проведення фінансового контролю. В Україні створена система органів, що здійснюють фінансовий контроль до них належать ВРУ МІНФІН, НБУ Державна податкова. Фінанси виконують у процесі утворення й використання грошових ресурсів. Цей контроль має встановлюватися за пропорціями в розподілі й раціональним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів шляхом з'ясування відповідності розміру фондів наміченим цілям.

  1. Фінансові ресурси як носії фінансових відносин.

Фінансові ресурси – грошові засоби, що утворюються в процесі розподілу і перерозподілу ВВП і НД. В процесі розподілу ВВП відбувається формування фінансових ресурсів в залежності від рівня на якому відбулося їх формування і використання вони поділяються на 2 частини:

  • Централізовані фінансові ресурси(формуються на макрорівні)

  • Децентралізовані (фінансові ресурси підприємств)

Централізовані фінансові ресурси утворюються на рівня державних адміністративно-територіальних одиниць, міністерств, об’єднань. Дані ресурси формуються за рахунок податків, зборів, обов’язкових платежів, кредиторів, інвестицій, трансфертів, операцій з державними і муніципальними цінними паперами за рахунок продажу корисних копалин. Енергоносіїв, транзиту, золотовалютного резерву.

Напрямки використання централізованих фінансових ресурсів:

капіталовкладення в окремі галузі, фінансування закладів невиробничої сфери, фінансування наукових досліджень, соціальний захист населення, зовнішньоекономічна діяльність, її розширення, правоохоронні заходи, управління і оборона.

Децентралізовані фінансові ресурси, які створюються на рівні окремих підприємств, організацій, установ та на рівні домогосподарств.

Джерела формування фінансових ресурсів суб’єктів господарювання

  1. виручка від реалізації товарів, робіт, послуг

  2. Прибуток

  3. Амортизаційні відрахування

  4. Операції з цінними паперами, пайові внески

  5. Кредити, інвестиції, оренда, спонсорська допомога

Напрямки використання

Розширення, відтворення і розвиток суб’єктів господарювання, вирішення соціальних проблем, матеріальне стимулювання працюючих, створення страхових резервів, використання грошових фондів(резервний, статутний, амортизаційний, інвестиційний фонди, фонд оплати праці)

Фінансові ресурси населення

Формуються за рахунок з/п, пенсій, стипендій, доходів від підприємницької діяльності та само зайнятості, накопичень, спадщини, кредитних ресурсів. Один з елементів фінансових ресурсів є фінансові резерви – це особлива група фондів, грошових коштів в якій нагромаджуються кошти, що деякий час вилучаються з обороту, які використовуються в процесі збоїв в процесі суспільного виробництва.

Методи формування фінансових ресурсів

1 Бюджетний, який передбачає створення в складі кожного бюджету бюджетного резерву. Одним із видів бюджетних резервів – резервний фонд КМУ, який формується з метою фінансування невідкладних витрат.

2.Галузевий метод. Створюється за рахунок відрахувань від галузевих ресурсів

3. Страховий метод. Формування страхових резервів.