Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабор робота якість морозива+.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

5.9. Визначення сорту морозива

За результатами органолептичної оцінки визначають сорт морозива у відповідності з табл. 7

.Таблиця 7

Найменування сорту

Загальна бальна оцінка

Екстра

96-100

Вищий

91-95

Перший

80-90

Визначення титрованої кислотності

У конічну колбу місткістю 200-250 см3 відважують 5 г морозива, додають 30 см3 (для забарвленого – 80 см3) води та три краплі фенолфталеїну. Суміш ретельно перемішують та титрують 0,1 моль/л розчином гідроксиду натрію до появи незникаючого на протязі 1 хв. слабо-рожевого забарвлення. Кислотність у градусах Тернера знаходять множенням кількості мілілітрів розчину їдкого натру (їдкого калі), концентрація якого 0,1 моль/л, помноженому на 20.

Визначення масової частки жиру

Метод визначення – безцентрифужний за допомогою жироміру.

Проведення аналізу : До жироміру вносять 10 мл. спеціального лужного розчину (суміш розчинів хлористого натрію, безводного вуглекислого натрію і гідроксиду натрію при нагріванні), при цьому стежать за тим, що б не намочити внутрішні стінки. Потім туди ж доливають 10,77 мл. молока та 1 мл. суміші спиртів (6,5 об'ємних частин ізопропілового і 10,5 об'ємних частин 96% етилового спирту). Жироміри закривають пробками, ретельно змішують вміст, струшуючи до утворення піни, потім ставлять на водяну баню пробками вгору. Температура бані повинна бути 70-730С. При цьому жироміри 2 рази енергійно струшують - через 5 та через 10 хвилин. Потім судини перегортають пробками донизу та залишають у такому положенні на водяній бані на 10-15 хвилин до зникнення піни. По закінченню 5 хвилин жироміри переносять в баню з температурою води 650С, залишають на 5 хвилин та відраховують показання. При наявності в жирі піни, жироміри струшують і ставлять на 10 хвилин в баню, потім ще раз відраховують показання.

Масову частку сухих речовин - прискорений спосіб висушування наважки при 180 °С.

Металевий бюкс висушують з відкритою кришкою при 110 ± 2 °С 20-30 хв. та закривши кришкою, охолоджують у ексикаторі на протязі 20-30 хв., потім зважують. У підготований бюкс відважують 1 г морозива та приливають піпеткою 1 см3 дистильованої води. Легкими коливаннями бюкса вміст його перемішують до отримання однорідної маси. Потім бюкс з наважкою ставлять на нагрівальний пристрій, накритий залізною пластиною, температура поверхні якого складає 180 ± 2 ºС. Вміст бюкса випаровують до легкого пожовтіння залишку, який має вигляд пористої маси, при інтенсивному кипінні, після чого бюкс поміщають до сушильної шафи з температурою 110 + 2 °С. Через 10 хв. бюкс виймають з сушильної шафи, закривають кришкою, охолоджують у ексикаторі та зважують. Висушування та зважування продовжують до отримання різниці між двома послідовними зважуваннями не більше 0,01 г.

Масову частку сухої речовини (у відсотках) у морозиві розраховують за формулою:

С = (m1 m)ּ100 / m0 - m

де m - маса бюкса, г;

m0 - маса бюкса з наважкою досліджуваного продукту до висушування, г;

m1 - маса бюкса з наважкою досліджуваного продукту після висушування, г.

Збитість морозива визначають за об'ємом повітря, введеного у вихідну суміш.

Вирізають кусок 50 см3 морозива та переносять його у скляну лійку, вставлену у мірну колбу місткістю 250 см3 Поступово, обливаючи морозиво теплою (40-50 °С) водою у кількості 200 см3 переносять без втрат морозиво до колби. Для видалення піни після охолодження у колбу додають відмірені піпеткою 1-2 см3 етилового ефіру, потім у колбу доливають з бюретки воду до мітки. Кількість води, яку додали з бюретки, та кількість ефіру, який додали піпеткою, відповідають вмісту повітря у 50 см3 морозива.

Збитість морозива (у відсотках) визначають за формулою:

Х = 100 ּа / 50 - а

де а – кількість добавлених ефіру та води, см'.

Стійкість піни – за висотою її стовпчика.

У мірний стакан діаметром 50 мм помішають 100 г морозива. Розплавляють його. Температура продукту повинна бути 20 ºС. Вимірюють висоту стовпа піни та роблять висновок про її стійкість.

Опір морозива розтаванню визначають за тривалістю накопичення 10 см3 відталої суміші.

Спеціальним пробником у вигляді пустотілого циліндра діаметром 35 мм та висотою 50 мм відбирають зразок морозива та поміщають його у паперовий з полімерним покриттям стаканчик з отворами по краю дна для вільного стікання відталої суміші. Стаканчик поміщають до термостату з температурою 25 °С. Морозиво розплавляється і відтала суміш стікає через отвори у дні стакана у підставлену ємність (мірний стакан). Збирають 10 см3 суміші. Тривалість накопичення 10 см3 суміші характеризує опір морозива розтаванню.

Розмір повітряних бульбашок у морозиві – переглядом під мікроскопом.

Підготовану пробу морозива наносять на тарувальну сітку камери Горяєва, зверху накривають покривним склом та поміщають під мікроскоп. Лід, який міститься у морозиві, при підготовці проби розплавляється, а піна зберігається і добре видна. У таких умовах волога практично не випаровується і плівки повітряних пухирців не зневоднюються. Повітряні бульбашки слід переглядати під мікроскопом у світлі, яке проходить через зразок відразу після приготування препарату. Визначають параметри повітряних бульбашок та розраховують середній діаметр повітряних бульбашок.

Визначення сорту морозива:

Сорт морозива встановлюють, використовуючи спеціальні таблиці для оцінки, які є стандартними. У них перераховуються всі можливі найменування показників органолептичної оцінки за смаком та ароматом, структурою та консистенцією, кольором та зовнішнім виглядом, тарою та пакуванням. Кожному із найменувань показників якості відповідає встановлена знижка у балах та максимальна бальна оцінка за кожним з них. Кількість балів за кожною групою органолептичних показників сумують і в залежності від отриманої суми визначають належність морозива до того чи іншого сорту, враховуючи фізико-хімІчні показники, які повинні відповідати стандарту.