Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Використання технолог_й SSI для створення Веб-р...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

12

Зміст

Анотація 3

Вступ 4

1. Сутність технологій SSI для створення високодинамічних web-додатків 5

2. Робота з програмою SSI 6

3. Переваги програми SSI 8

Висновок 11

Список використаних джерел 12

Анотація

Server Side Include (SSI) - мова для динамічної збірки web-сторінок на віддаленомусервері з окремих складових частин і видачі клієнтові зібраного web -документа. Використання SSI дає можливість включати один і той же фрагмент одночасно у велику кількість web-сторінок на сервері. При зміні інформації у підвантаженому файлі, інформація одночасно змінюється відразу на всіх сторінках.

Синтаксис SSI дозволяє включати в текст сторінки інші SSI-сторінки, викликати зовнішні скрипти, реалізовувати умовні операції тощо. Саме завдячуючи простоті, збірка SSI-сторінок відбувається дуже швидко.

Вступ

При створенні сайту багато вебмайстрів зазнають труднощів з його оформленням, особливо це проявляється в перші етапи розробки. Доводиться весь час щось змінювати, виправляти і прибирати. З однією сторінкою це легко, але, що робити коли у Вас більше 10 сторінок. Візьмемо наприклад таку ситуацію. У Вас 100 сторінок сайту й Вам раптом несподівано знадобилося у верхній частині кожної сторінки помістити якийсь елемент (баннер, посилання і т.д.) Виправляти 100 сторінок дуже й дуже туго, та й чи варто. Навіть за допомогою всяких програм-замінників це не просто зробити, особливо коли міняти не одну сходинку, а декілька. Як вирішити цю проблему?

Вирішується ця проблема за допомогою SSI (Server Side Include). За допомогою цієї технології можна збирати по шматках сторінки на льоту. Технологія дуже проста - при запиті клієнта сервер перевіряє документ на наявність спеціальних команд і виконує їх, якщо знаходить. Причому, змінюються не самі сторінки, а тільки один файл. Інші ж просто при завантаженні виводять його вміст, який легко міняти. Так наприклад можна оформляти в єдиному стилі весь свій сайт, можна легко змінювати його дизайн і вигляд, задаючи параметри в загальному файлі.

У цій роботі я розповім саме про цю технологію - про технологію Server Side Include (SSI). Річ ця в www-дизайні надзвичайно потрібна й корисна, тому що в багато разів полегшує роботу зі створення й підтримці Web-сайту

1. Сутність технологій ssi для створення високодинамічних web-додатків

SSI - Server Side Includes або SSI - включення на стороні серверу. Це директиви, що вставляються прямо в HTML-код і призначені для передачі вказівок web-серверу. Зустрічаючи такі директиви, які називаються SSI-вставками, web-сервер інтерпретує їх і виконує відповідні дії. Наприклад: вставка HTML-фрагмента з іншого файлу, динамічне формування сторіночок залежно від деяких змінних (наприклад, типу браузера) і інші не менш приємні речі.

У дійсності, Інтернет уже просто утомився від неймовірної кількості подібних наворотів, які з'являються, уважай, щомісяця, і, як правило, або спрощують складні, але звичайними речі, що стали, або просто імітують дії один одного з оглядкою на приорітети фірми, що їх створила. Стосується це, в основному, конкуренції між броузерами й, відповідно, інтерпретаторами різних кодів, написаними під них. Якщо, приміром, узяти специфікацію HTML 4, так просто дивуєшся, як далеко той же Microsoft Internet Explorer від неї, так би мовити, просунувся вперед. Ті ж легендарні Activex і Vbscript для свого опису вимагають уже не просто окремих книг, а цілих бібліотек сугубо наукової літератури

А от уявимо собі, що фірма Microsoft припинила випуск своїх броузерів ( звичайно, імовірність такого повороту подій, м'яко кажучи, невелика, але все-таки ніхто не застрахований від несподіваних приємних випадковостей). І куди ж, у такому випадку запроторювати весь цей величезний стос нікому не потрібного паперу?... Правильно... Але все-таки кривдно, що такі чудові речі, розроблювальні настільки ж чудовими людьми протягом не одного місяця, а може навіть і року, підуть у глибини історії через те, що кілька фірм не змогли один з одним домовитися про загальноприйняті стандарти.

Нова технологія практично ніяк не інтегрується ні із чим старим, при цьому, звичайно, даючи якісь раніше невідомі можливості, але, знову ж, у певних рамках, що практично не дають ніякого простору для творчості. По суті справи, SSI - це не що інше як деякі можливості мови Perl, викладені таким чином, що застосування їх тут вимагає набагато менших витрат від програміста на розробку й написання коду

По стилю написання SSI дуже схожий на макромову, застосовувану в C++. Тут теж є свої директиви, свої змінні включення і т.д. Безпосередньо елементи SSI - це команди, що змушують серевер дописувати якісь елементи в код, включаються в Html Документ, хоча й працюють тільки на сервері.

Переваги SSI виявляються, коли нам потрібно підтримувати достатньо великий за об'ємом сайт, що має певну структуру і елементи коду, що повторюються, на всіх сторіночках. При вживанні серверних включень сайт зручно розглядати як що складається з окремих блоків, кожний з яких відповідає за свою частину сторіночки. Ці блоки практично незмінні і повторюються від сторінки до сторінки. В ці блоки можна винести такі елементи сторіночки як: головне меню, рекламні вставки, елементи оформлення сторіночок і т.д., що повторюються Фізично ці блоки є просто HTML-файлами, що містять частину коду, потрібну для виконання їх задачі.

Для того, щоб сервер знав, що сторіночка не звичайна, а містить SSI-директиви, вона має спеціальне розширення: *.shtml або *.shtm, наявність якого і примушує Web-сервер заздалегідь обробляти сторіночки. Взагалі-то, розширення може бути будь-хто - залежно від конфігурації Web-серверу, але в основному застосовується саме *.shtml.

Мабуть, сама цікава й сама часто використовувана можливість, яку надають у руки програміста директиви SSI. По великому рахункові, саме завдяки команді динамічних включень у документ і з'явилася вся ця технологія в цілому. Подібна можливість є, безсумнівно, головної щодо всіх інших, які, у свою чергу, щодо неї служать лише доповненнями до головного. Підтримується у всіх відомих віртуальних серверах, а також в Macromedia Dreamweaver, починаючи із третьої версії

include - включає текст іншого документа або файлу в сканируемый файл. До файлу, що включається, застосовуються всі встановлені правила обмеження доступу. Якщо для каталогу, з якого включається файл, установлена опція Includesnoexec, і включення даного документа привело б до запуску програми, то документ не включається, і виводиться повідомлення про помилку. CGI сценарії викликаються, як звичайно, за допомогою URL, який може містити кодований рядок запиту (query string). Положення файлу вказується за допомогою атрибутів:

file - указує шлях відносно сканируемого документа; як ми вже відзначали, такий шлях не може містити ../ і не може бути абсолютним шляхом; тому завжди переважніше використовувати атрибут virtual;

virtual - містить кодований URL, відносний або абсолютний; URL не може містити ім'я протоколу або ім'я хоста й може містити рядок запиту.

Повна сторіночка формується Web-сервером на льоту, збираючи код сторіночки з таких ось блоків. Для того, щоб вказати серверу, який блок потрібно вставити і в якому місці сторіночки, використовується спеціальна форма запису у вигляді коментаря. Наприклад, ось така:

<!--#command param=ftvalue" —>

де # - ознака початку SSI-вставки; command - SSI-команда; param -параметри SSI-команди.