Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги і плани.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

Орієнтовні плани курсових робіт План № 1 до теми Формування кон’юнктури на світових товарних ринках

Вступ

Розділ 1. Теоретичні засади дослідження кон’юнктури на світових товарних ринках

    1. Сутність та складові кон’юнктури на світових товарних ринках.

    2. Теоретичні підходи до передумов та механізмів формування кон’юнктури на світових товарних ринках.

    3. Детермінанти, що визначають стан кон’юнктури на світових товарних ринках у різних фазах економічного циклу.

Розділ 2. Дослідження особливостей формування кон’юнктури на товарних ринках для вітчизняного експорту та імпорту

2.1. Оцінка показників розвитку зовнішньої торгівлі України.

2.2. Аналіз факторів впливу на стан кон’юнктури ринків для вітчизняного експорту.

2.3. Аналіз факторів впливу на стан кон’юнктури ринків для основних груп вітчизняного імпорту

Розділ 3. Напрями удосконалення структури зовнішньої торгівлі України в контексті мінімізації ризиків глобального рівня

3.1. Напрями структурної переорієнтації експортної спеціалізації України в контексті глобальних викликів та загроз.

3.2. Оптимізація структури імпорту як фактор знешкодження впливів несприятливої кон’юнктури на світових ринках.

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

План № 2 до теми

Діяльність міжнародних фінансових інститутів в Україні (на прикладі Міжнародної фінансової корпорації)

Вступ

Розділ 1. Місце та роль міжнародних фінансових організацій у регулюванні міжнародних економічних відносин

    1. МФО як складова сучасної системи міжнародних інститутів.

    2. Напрями та принципи діяльності МФО.

    3. Механізми впливу МФО на розподіл та перерозподіл кредитно-фінансових ресурсів на глобальному та регіональному рівнях.

Розділ 2Механізми співпраці України з Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК)

2.1. Еволюція відносин України з МФК.

2.2. Програми МФК щодо України: регіонально-галузеві аспекти спрямування.

2.3. Оцінка практичних здобутків співпраці.

Розділ 3. Перспективи розвитку подальших відносин у контексті оптимізації взаємодії «Україна – МФК»

3.1. Стратегії МФК щодо України на 2012–2015 рр.

3.2. Проблеми взаємодії української сторони з МФК.

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

3. Вимоги до змісту та обсягів курсової роботи

Обсяг курсової роботи має становити 30–35 друкованих аркуші.

Її зміст визначається темою і відображається у плані, роз­робленому за допомогою наукового керівника. Відповідно до теми студент самостійно або за рекомендацією добирає інформаційні джерела (книги, брошури, статті тощо), інтернет-ресурси та відповідні нормативні документи і складає проект плану, який обговорює з керівником.

Якісне написання курсової роботи забезпечує оптимально збалансований план, в якому відображені:

  • актуальність, значущість даної проблеми в сучасних умовах розвитку світової економіки та інтеграції України у глобальний економічний простір;

  • теоретичні підходи, концепції, моделі, які характеризують ступінь наукової розробки проблеми заданої теми;

  • розгляд поточного стану та тенденцій розвитку даної про­блеми (явища) за певний історичний період;

  • шляхи та перспективи еволюції досліджуваної проблеми (явища);

  • короткі висновки та рекомендації з досліджуваних питань;

  • перелік використаних джерел;

  • додатки.

Для написання плану слід використовувати складний варіант структури плану курсової роботи (вступ, основна частина, що складається з трьох розділів, які у свою чергу містять кілька під­пунктів, висновки, список використаних джерел, додатки).

У дод. Б наведено орієнтовні плани кількох тем курсових робіт.

Головним завданням вступної частини (вступу) є загальне пред­ставлення роботи, як актуального та практично значущого дослідження, презентація інформаційного, методичного забезпечення дослідження та отриманих результатів.

Доцільним є висвітлення таких питань:

  • актуальність і практична значущість обраної теми курсової роботи;

  • об’єкт та предмет дослідження;

  • теоретичний розгляд заданої теми у розробках вітчизняних і зарубіж­них науковців;

  • стисла характеристика явища або процесу, який досліджу­вався;

  • перелік методів дослідження, які були використані у роботі;

  • загальна характеристика інформаційного забезпечення дослідження з акцентуванням уваги на нетрадиційні інформаційні джерела;

  • інформація про використання інформаційних технологій, стандартного або авторського програмного забезпечення;

Обсяг вступу не повинен перевищувати трьох сторінок.

Основна частина роботи складається з 3 розділів (6–9 пунктів). В ній мають бути висвітлені всі основні питання, пов’язані з роз­витком міжнародних економічних відносин в умовах глобалізації світогосподарських процесів. Особливу увагу слід звернути на аналіз тенденції міжнародної економічної діяльності у контексті світової фінансової кризи. Необхідні знання студент отримує на лекціях та практичних заняттях з дисциплін фахового спрямування. Окремі питання вимагають використання спеціальних літературних джерел, нормативно-правових актів України та інших країн, міжнародних договорів тощо. Перелік необхідних літературних джерел наводиться на лекціях, практичних заняттях, а також у кінці даних методичних рекомендацій.

Перший розділ курсової роботи повинен бути теоретичним за характером та визначати роль і місце досліджуваних явищ і процесів у розвитку світової економіки або національних економік відкритого типу, які інтегруються у глобальний економічний простір. У розділі подається теоретичне обґрунтування проблеми, що досліджується, розглядаються її суть, значення, класифікаційні характеристики, еволю­ція та сучасні тенденції розвитку предмета дослідження, методичні підходи з використанням сучасних літературних джерел з досліджуваної проблеми (монографії, наукові статті, матеріали конференцій, Інтернет-ресурси тощо).

Другий розділ курсової роботи має аналітико-дослідницький харак­тер і складається з 2–3 параграфів. Забезпечуючи логічну послідовність дослідження, він має стати перехідним до наступних висновків та про­позицій і поєднати здобуті теоретичні знання та вміння вико­ристовувати обрані методи дослідження і певний методичний інструментарій.

Для проведення досліджень щодо тенденцій розвитку світових економічних процесів доречним буде застосування певних математико-економічних методів, з якими ознайомлювалися студенти професійного спрямування «Менеджмент ЗЕД» під час вивчення дисциплін «Економічна теорія», «Макроекономіка», «Статистика», «Економіко-математичне моделювання». Зокрема, йдеться про доцільність використання кореляційного та регресійного аналізу, компаративного аналізу, індексного методу, рядів динаміки тощо.

Застосування економіко-математичного моделювання дозволить виявити зв’язок між теоретичними положеннями наукових розробок, які розглядають світогосподарські процеси, та їх емпіричним підтвердженням.

Особливе значення має правильне узагальнення накопиченого фактичного матеріалу, групування та обробка даних, на основі яких провадиться кваліфікований аналіз, обґрунтовуються пропозиції.

У третьому розділі на основі проведеного дос­лідження необхідно визначити перспективи розвитку предмета дослідження, виявити механізми міжнародної взаємодії України в контексті окреслених прогнозів і перспектив. Пропозиції повинні відповідати критеріям оптимальності та практичної значущості. Запропоновані удосконалення та інновації мають містити розрахунково-кількісне обґрунтування та організаційний механізм.

Висновки і пропозиції, що наводяться в окремому розділі курсової роботи, є стислим викладанням підсумків проведеного дослідження. Саме тут коротко наводяться найбільш важливі теоретичні положення, які містять формулювання розв’язаної проблеми; узага­льнюються результати аналізу та діагностики об’єкта дослідження за визначеним напрямом дослідження, отримані у розділі 2, подаються пропозиції щодо перспектив розвитку націо­нальної економіки з огляду виявлених тенденцій та закономірностей світогосподарського розвитку. Висновки можуть мати узагальнення, які ілюструють як позитивні, так і негативні наслідки для національ­ного економічного розвитку; важ­ливо, щоб вони були логічно узагальнені й економічно обґрунтовані.

Висуваючи пропозиції чи рекомендації щодо економічних та орга­нізаційних питань інтеграції національної економіки в різні сегменти світового економічного простору, студент має з’ясувати їх ефективність. Якщо йдеться про впровадження нових технологій, форм організації, системи управління, то слід враховувати не лише позитивний ефект, але й підрахувати та порівняти витрати на рівні націо­нальної економіки, пов’язані з їх впровадженням – матеріальні, трудові, фінансові. Без такої оцінки неможливо з’ясувати ступінь реального запровадження рекомендацій, які пропонуються у курсовій роботі.

До Списку використаних джерел рекомендується включати 30–40 найменувань.

Додатки до курсової роботи мають містити інформаційні матеріали, що становлять базу аналітичних досліджень згідно з обраною темою, і розміщуються на останніх сторінках. Додатки розміщуються відповідно до посилань на них за основним текстом курсової роботи.