Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по истории.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

94. «Технотронна ера» з.Бжезинського.

Збігнев Бжезинський – америк соціолог, політолог та держ діяч. Праця «Між двома епохами: роль Америки в технотронну еру» (1970) констатує, що людство вступає в нову епоху розвитку, що визначається науково-технічним прогресом. Цей стрибок відбув-ся еволюційно з нижчої стадії – аграрної – через промислову в «технотронну еру», де головна роль належить автоматам, комп’ютерам та кібернетичним системам. Головною і рішучою силою стає наука. Вплив науки і техніки на люд стало головним джерелом сучасних змін. Саме техніка (особливо електроніка) стають основним фактором, котрий визначає соціальні зрушення, зміну звичаїв, соціальної структури, цінностей, суспільства в цілому. Таке сусп-во харак-ся не лише якісним новим рівнем вироб-ва, але й новою психологією та культурою. Ця ера сприяє появі сусп-ва, яким стає легко керувати. Воно було б під владою еліти (організатори виробництва та вчені), необмеженої традиційними цінностями. Скоро можна буде встановлювати спостереження за кожним громадянином й підтримувати обновлювані бази, що містять особисту інфор-цію про них. Ці дані будуть доступні владі для швидкого пошуку. Основною силою є технократи, а ідеологія втрачає своє значення.

Він визначає постіндустр. Сусп-во як сусп-во технотронне.

В світі залишається головне протиріччя між розвиненими та нерозвиненими країнами, причому останнім потрібно надавати необхідну допомогу державам, що найбільш наблизилися до «технотронної ери» заради створення єдиного світового співтовариства, яке буде назавжди позбавлене конфліктів та антагонізмів.

Бжезинський виділяє особливості, які відрізняють технотронне сусп-во від індустр-го. Індустр-не: 1) заміна мускульної енергії людей і тварин машинами;

2) домінування на ринку праці проблем зайнятості та безробіття;

3) проблеми матеріального забезпечення;

4) маси – пасивні, їх активність зростає в конфліктних ситуаціях.

Технотроне: 1) автоматизація і кібернетична техніка заміняє операції люд з машинами

2) домінування проблем участі у прибутку

3) зміщення уваги з проблем матер-го добробуту (будуть вирішені) до духовних проблем

4) технотр-не сусп-во кидає люд виклик і примушує його стати активним членом соціуму

Конструюючи економічну систему «технотронного суспільства», Бжезинський виділяє в ньому три сектори: 1) технотронний, в якому зосереджено нові галузі виробництва, засоби масової інформації, сферу науки; 2) індустріальний, де сконцентровано традиційні галузі, робітники яких є добре матеріально забезпеченими; 3) доіндустріальний, що в ньому переважають робітники з низькою кваліфікацією, низькими доходами. Як визначальні риси «технотронного суспільства» Бжезинський називає: переважання сфери послуг, розвиток індивідуальних здібностей людини, доступність освіти, заміну мотиву нагромадження особистого багатства «моральним імперативом використання науки в інтересах людини», втрату власниками капіталу позицій в управлінні виробництвом.

Він пише, що трансформація наявна в Америці вже створює сусп-во, яке все більше відрізняється від індустр-го. Індустр-ні процеси не визначають соціальні зміни, соціальну структуру, цінності сусп-ва. В індустр-ному сусп-ві технічні знання застосовувалися для прискорення та вдосконалення виробничої техніки. Соціальні наслідки були лише результатом цього. В технотронному сусп-ві наукові та технічні зання збагачують всі аспекти життя прямо впливаючи на них.

Для планомірного переходу в технотронну еру Бжез пропонує створити союз між промислово-розвиненими капіталістичними країнами: США, Зах Європі та Японії. Як результат пропозиції було створено Трьохсторонню комісію. Її мета – консультувати провідні світові країни Америки, Європи та Азії з питань світових проблем. Бжезин увійшов в комісію як виконуючий директор (1973-1976рр.). Національні держави в наступні десятиліття втрачатимуть політичну вагу. На думку автора, технотроння ера створить транснаціональну еліту, яку хвилюватимуть світові проблеми, зі своєю мовою міжнародного спілкування, єдиним інформаційним середовищем, єдиною культурою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]