Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek №10.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

3. Кодування алфавітно-цифрової інформації. Ascii-коди. Кодування символьної інформації (спеціальні програми, програмування)

В даний час велика частина користувачів за допомогою комп'ютера обробляє текстову (символьну) інформацію, яка складається з символів: букв, цифр, розділових знаків і ін.

Традиційно для того щоб закодувати один символ використовують кількість інформації рівне 1 байту, тобто І = 1 байт = 8 біт. За допомогою формули, яка зв'язує між собою кількість можливих подій К і кількість інформації І, можна обчислити скільки різних символів можна закодувати (вважаючи, що символи - це можливі події):

К = 21 = 28 = 256

тобто для представлення текстової інформації можна використати алфавіт потужністю 256 символів.

Таблиця ASCII-кодів

Кодування текстової інформації

Суть кодування текстової інформації полягає в тому, що кожному символу ставлять у відповідність двійковий код від 00000000 до 11111111 або відповідний йому десятковий код від 0 до 255.

Необхідно пам'ятати, що в даний час для кодування російських букв використовують п'ять різних кодових таблиць (КОї - 8, СР1251, СР866, Мас, ISO), причому текстів, закодованих за допомогою однієї таблиці не будуть правильно відображатися в іншому кодуванні. Наочно це можна уявити у вигляді фрагмента з'єднаної таблиці кодування символів.

Одному і тому ж двійковому коду ставиться у відповідність різні символ

Починаючи з 1997 р. останні версії Microsoft Windows & Office підтримують нове кодування Unicode, яке на кожний символ відводить по 2 байта, а, тому, можна закодувати не 256 символів, а 65536 різних символів.

Щоб визначити числовий код символу можна або скористатися кодовою таблицею, або, працюючи в текстовому редакторі Word . Для цього в меню потрібно вибрати пункт "Вставка" - "Символ", після чого на екрані з'являється діалогова панель Символ. В діалоговому вікні з'являється таблиця символів для вибраного шрифту. Символи в цій таблиці розташовуються відрядковий, послідовно зліва направо, починаючи з символу Пропуск (лівий верхній кут) і, кінчаючи, буквою "я" (правий нижній кут).

Для визначення числового коду символу в кодуванні Windows (СР1251) потрібно за допомогою миші або клавіш управління курсором вибрати потрібний символ, потім клацнути по кнопці Клавіша. Після цього на екрані з'являється діалогова панель Настройка, в якій в нижньому лівому кутку міститься десятковий числовий код вибраного символу.

Контрольні запитання

  1. Що таке двійкове (комп’ютерне) слово?

  2. Якими способами представляються числові дані в комп’ютері?

  3. Що таке числова розрядна сітка формату даних комп’ютера?

  4. Що таке нормалізований вигляд відображення чисел?

  5. Як відбувається виділення розрядів в розрядній сітці для нормалізованого числового формату?

  6. Які особливості виконання операцій над числами з рухомою комою?

  7. Яку кількість інформації потрібно для кодування одного символу?

  8. Що таке таблиця ASCII-кодів?

  9. В чому полягає суть кодування текстової інформації?

  10. Що таке вид кодування Unicode?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]