Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л9_Податки_та_податкова_система.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
265.73 Кб
Скачать

Структурно-логічна схема земельного податку.

Платники

Об’єкт оподаткування

Ставка

Юридичні особи

Фізичні особи

*

Площа земельної ділянки

Диференційовані за:

А) землямисільськогосподарського призначення – залежно від напрямів використання землі (рілля,багаторічні насадження; сінокоси і пасовища) та родючості грунтів;

Б) землями несільськогосподарського призначення за групами населених пунктів залежно від чисельності населення та місцезнаходження земельної ділянки

Сума земельного податку

Непряме оподаmкування

Податок на додану Bapтicть (ПДВ) є видом унiверсального акцизу, який установлюється за єдиною ставкою до всього обо­роту. Це основний вид непрямого оподаткування, який забезпе­чує основну масу податкових надходжень бюджету. ПДВ установлюється у вигляді процентної ставки до цін. Система справляння ПДВ показана на схемі 5.

Платнuкамu податку є вci юридичнi й фiзичнi особи, якi здiй­снюють вiд свого iмeмi виробничу чи iншу пiдприємницьку дiя­льнiсть на територiї України. Фiзичнi особи, обсяг продажу вяких за piк не перевищує 1200 неоподатковуваних мiнiмумiв, звi­льлiяються вiд сплати податку.

Об'єкт оподаткування. У податку на додан у вapтicть розрiз­няють номiнальний i реальний об'єкти оподатковування. Номi­нальний, як визначено законодавством, - це виручка вiд реалi­зацiї товapiв, робiт, послуг. Реальним об'єктом оподаткування є додана вapтicть - сума заробiтної плати i прибутку, оскiльки при сплатi податку вираховується та його сума, що сплачена плат­ником своїм постачальникам.

Схема 5

Структурно-логічна схема пдв.

Платники

Об’єкт оподаткування

Ставка

20% 16,667% ( 20/120 *100)

Обороти з реалізації та інші обороти, які включають суму ПДВ

Вартість придбаних матеріальних ресурсів (робіт, послуг) з ПДВ, які відносяться на собівартість, і вартість придбаних і введених в експлуатацію основних виробничих фондів та нематеріальних активів

Включення в ціни товарів, робіт, послуг

До обороту, що включає

* 20 / 120 * 20 / 120

-

В Укpaїнi встановлена єдина ставка ПДВ. Вона має два ви­раження:

  • 20% - включення в цiни товapiв, робiт, послуг;

  • 16,667% - визначення суми ПДВ в реалiзацiї товapiв, робiт, по­слуг за цiнами, що включають ПДВ.

Kpiм того, для окремих ви­падкiв передбачена так звана нульова ставка.

Включення ПДВ у цiни проводиться за такою формулою (С­ - собiвартiсть, П - прибуток, АЗ - акцизний збiр):

ПДВ = + П + АЗ ) * 20 .

100

Порядок обчuслення i сплаmu. ПДВ, що належить до сплати, обчислюється як рiзниця мiж податковим зобов'язанням (сумою ПДВ з реалiзацiї товapiв, робiт, послуг) i податковим кредитом (сумою ПДВ в придбаних матерiальних ресурсах, eнepriї, опла­чених послугах тощо).

ПДВ сплачується до бюджету мiсячними i квартальними платежами залежно вiд рiчного обсягу оподатко­вуваних операцiй.

Акцизний збiр є видом специфiчних акцизiв, що встановлю­ються за iндивiдуальними ставками для кожного товару. Перелiк пiдакцизних товapiв i ставки акцизного збору встановлюються Верховною Радою. Схематично акцизний збiр може бути поданоу такому виглядi (схема 6).

Платниками акцизного збору є нацiональнi виробники пiдакцизних тoвapiв та суб'єкти, що iмпортують чи реалiзують цi товари.

Об'єктом оподаткування є оборот з реалiзацiї пiдакцизних товapiв, а для iмпортних - їх митна вapтicть.

Ставки акцизного збору встановлюються у про центах та твердих розмiрах. Процентнi ставки застосовуються вiдносно до обсягу реалiзацiї в цiнах, що включають цей податок (умовно процентна ставка акцизного збору може бути зiставлена зi став­кою 16,667% ПДВ), Включення акцизного збору у вiдпускнi цiни товapiв (ВЦ) про водиться за такою формулою (А - ставка акци­зного збору): ВЦ = (С + п) : (100 - А) 100. Твердi ставки встанов­ленi в евро на одиницю товару чи певну величину ЙОГО вимiру.

Обчислення i сплата акцизного збору проводиться двома мето­дами. Для вино-горiлчаних i тютюнових виробiв установлено стя­гнення податку за допомогою спецiальних акцизних марок. Для решти товapiв обчислення проводиться за встановленими ставка­ми до обсягу реалiзацiї за вiдповiдний перiод (декаду, мiсяць).

Схема 6