Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пр 5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
688.13 Кб
Скачать
  1. Технопарк «Агроекобіопродукція» та бізнес-інкубатори

Організаційна структура технопарку «Агроекобіопродукція» представлена на рис 2

Рис.2. Організаційна структура технопарку «Агроекобіопродукція»

Бізнес-інкубатор формуватиме сприятливе підприємницьке середовище для початківців з усім спектром наукових, виробничих, фінансово-кредитних послуг та менеджменту. Він забезпечуватиме організацію і "швидкий старт" підприємств-початківців, знижує ризики, що супроводжують перші кроки підприємців у бізнесі, створюючи комфортні умови для їхнього розвитку. Це у першу чергу надання за пільговими цінами доступу до офісної та виробничої техніки, забезпечення підприємців необхідними консультаціями досвідчених фахівців, навчанням та іншими видами допомоги.

Бізнес-інкубатор надаватиме різноманітні офісні послуги, наприклад, можливість користуватися електронним устаткуванням (персональними комп'ютерами, копіювальними машинами, телефаксами тощо), канцелярськими послугами. Технічна допомога включає проведення інженерних розробок продукту і технологій. Маркетингова — підбір спеціалізованої літератури про продукт та ринки збуту, сприяння реалізації, рекламне обслуговування тощо Консультації з менеджменту включають аналіз грошових надходжень, податків, огляд і роз'яснення офіційних фінансових документів, юридичну допомогу при реєстрації підприємства й організаційно-фінансову підтримку (пошук та рекомендація потенційного Інвестора, складання бізнес-плану тощо).

Критерієм ефективності діяльності бізнес-інкубатора є показники, що характеризують його як різновид комерційної структури: обсяг прибутку, рентабельність тощо.

Для розширення функціональної діяльності залежно від умов та можливостей бізнес-інкубатор може використовувати різні форми і надавати різні послуги. Якщо раніше вважалося, що головна його функція - надання початківцям приміщення на пільгових орендних умовах, створення умов для співпраці компаній-орендарів та розвиток їх «синергії», то зараз акцент зміщується на різноманітні послуги, якими можуть користуватись навіть і такі підприємства, що мають свої приміщення зовні - асоційовані або «віртуальні» члени бізнес-інкубатора .

Таким чином, з’явилася можливість перейти до форми «віртуального інкубатора», або «інкубатора без стін», який взагалі не надає приміщень в оренду. Такий інкубатор відрізняється від Центрів підтримки бізнесу тим, що забезпечує довгострокову підтримку клієнтів, спрямовану на зростання бізнесу, і використовує ефекти «синергії» між підприємствами-клієнтами.

Важливо відзначити, що такі послуги можуть надаватися не лише початківцям, але й «досвідченим» підприємствам, серед яких можуть бути навіть досить великі компанії. Таким чином, створюється додатковий ресурс для підтримки «початківців». Але надання ефективних послуг потребує кваліфікованих людських ресурсів, якісного обладнання та фінансів.

Головними цілями створення бізнес-інкубатора є:

- сприяння розробці продукції, заснованої на новітніх технологіях відповідно до профілю технологічного парку;

- сприяння продуктовим і процесорним інноваціям;

- економічне пожвавлення регіону;

- створення робочих місць чи завантаження існуючих;

- залучення не використовуваних потужностей.

Бізнес-інкубатор, а точніше, інкубатор інноваційних підприємств, виконуватиме функції, що забезпечують створення в технопарку підприємств малого і середнього інноваційного бізнесу, у тому числі приватного, надання їм допомоги в найважчі перші 2-3 роки Існування до початку їхнього самостійного функціонування на ринку.

Головне призначення бізнес-інкубатора — першочергова підтримка малого, переважно інноваційного, підприємництва. Вчені, інженери, винахідники, котрі бажають організувати власний бізнес, отримують в інкубаторі пільговий доступ до всього необхідного для здійснення своїх ідей. Підприємства, що створюються, проходять через бізнес-інкубатор ряд етапів (рис.3) .

Бізнес-інкубатор цілком орієнтований на сторонніх клієнтів. Це чисто комерційна структура, покликана пожвавлювати малий бізнес.

Рис.3. Етапи проходження фірми через бізнес-інкубатор

В умовах запропонованого регіонального Центру «Поділля» передбачено поетапне створення мережі комерціалізації та трансферу технологій і інновацій на основі організації відділу комерціалізації та трансферу технологій і інновацій. Це поліпшить інфраструктуру взаємодії між ринком і науково-дослідними організаціями, сприятиме доступу підприємницьких структур та агропромислових підприємств до новітніх технологій, підвищить результативність аграрної науки, стимулюватиме організації-виконавці та керівників проектів уже на ранніх етапах розв'язувати проблеми їх ринкового використання.