Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Худ.проект.лекції частина1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
15.57 Mб
Скачать

Рельєфні візерунки на пресових полотнах

Рельєфні ділянки утворюються при розташуванні пресових петель навколо петель гладі. Рельєф залежить від пружності ниток і від кількості накидів. Пресові петлі, особливо ті, які мають декілька накидів стягують ділянку, яка складається зі звичайних петель гладі та становиться випуклою. Накиди можуть бути утворені на одній чи на декількох поруч розташованих голках.

Рельєфні бугорки утворюються за рахунок прокладання на дві поруч розташовані голки за рахунок зміщування на декілька петельних стовпчиків по вертикалі розташування накидів на полотні в діагональному напрямку.

Двошаровий трикотаж

На ділянках з накидами виворітне полотно прирівнюється до лицьового з накидами, створюючи рельєфну випуклість. Для створення складних візерунків на полотнах пресових переплетень використовують круглов’язальні машини з механічним індивідуальним відбором по голках циліндра, а також робота клинів по візерунку.

Рельєфні візерунки на полотнах ажурних переплетень

Рельєфні візерунки можуть бути створені способом переносу петель з голок однієї голечниці на голки іншої голечниці. Для отримання рельєфних ефектів переносять петлі лицьової сторони на петлі виворотньої. Фактурний ефект – лицьові і виворітні петлі випуклі по відношенню до петель гладі являються ділянки частичних петель.

Проектування і формування ажурних візерунків

Ажурні візерунки на круглов’язальній машині характеризуються наявністю різних по формі отворів і чарунок, які утворюють орнаментальні композиції (нагадують мереживо). Можуть бути отримані різними способами на базі головних, візерунчастих та комбінованих переплетень, бути різними по формі і композиційному вирішенню. При проектуванні необхідно враховувати правильне співвідношення між площинами, які зайняті самим візерунком і формою.

Візерунки з ажурним ефектом створюються за рахунок пресових петель з 2, 3, 4 накидами на одній голці.

а – одинарний трикотаж, ажурний ефект за рахунок визначеного чергування петель і накидів вздовж петельного стовпчика. Голки 4 і 10 утворюють пресові петлі вздовж 4-х циклів петлетворення. Ефект посилюється, якщо виключені голки з поруч працюючих.

На подвійних полотнах ажурний ефект посилюється виключенням голок на обох голечницях і утворенням накидів на одній або обох голечницях. Ажурний ефект посилюється, якщо навпроти голок, на яких утворюється накиди, в іншій фонтурі (диску) виключені три голки. Накиди на обох голечницях – оригінальний ефект у вигляді мережива.

Рельєфні візерунки на полотнах ажурних переплетень

Рельєфні візерунки можуть бути створені способом переносу петель з голок однієї голечниці на голки іншої голечниці. Для отримання рельєфних ефектів переносять петлі лицьової сторони на петлі виворітної. Фактурний ефект – лицьові і виворітні петлі випуклі по відношенню до петель гладі являються ділянки ластичних петель.

Проектування і формування ажурних візерунків

Ажурні візерунки на полотнах з круглов’язальних машин характеризуються наявністю різних по формі отворів і чарунок, які утворюють орнаментальні композиції (нагадують мереживо). Можуть бути отримані різними способами на базі головних, візерунчастих та комбінованих переплетень, бути різними по формі і композиційному вирішенню. При проектуванні необхідно враховувати правильне співвідношення між площинами, які зайняті самим візерунком і фоном.

Ажурні візерунки на полотнах утворюються за рахунок пресових петель з 2, 3, 4 накидами на одній голці.

  1. Одинарний трикотаж, ажурний ефект за рахунок визначеного чергування петель і накидів вздовж петельного стовпчика. Голки 4 і 10 утворюють пресові петлі протягом 4х циклів петлетворення. Ефект посилюється, якщо є виключені голки поруч з працюючими.

  2. На подвійних полотнах ажурний ефект посилюється виключенням голок на обох голечницях та утворенням накидів на одній або двох голечницях. Ажурний ефект посилюється, якщо навпроти голок на яких утворюються накиди, в іншій фонтурі (диску) виключені 3 голки.

  3. Оригінальний ефект у вигляді мережива – накиди на обох голечницях.

При утворенні візерунків в петлетвірній системі циліндра візерункові штовхачі підіймають голки на рівень неповного замикання. Для збільшення отворів в ажурному візерунку використовують ряди з 2-3 накидами. Ажурний візерунок більш складної форми можна отримати за рахунок виключення голок циліндра через одну. Для отримання декоративного ефекту в парну систему заправляють нитки темного кольору, а непарну – нитки світлі. В цьому випадку завдяки прогляданню виворітних петель створюється цікавий ефект. Для створення одного ряду такого візерунку необхідно мати 4, 6 петлетвірних систем.

Патрони візерунків і графічний запис двошарового трикотажу пресового переплетення з ажурним ефектом